Kaj bo pokazal pregled dobaviteljev medicinske opreme, ki ga je izvedla KPK

Slovenija 05. Jul 202306:48 1 komentar
medicinska oprema
PROFIMEDIA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo danes predstavila analizo delovanja javnega sektorja na področju zdravstva. Analiza zajema pregled dobaviteljev medicinske opreme 26 javnim zdravstvenim zavodom na sekundarni ravni. Za izvedbo analize so se v februarju odločili skupaj z ministrstvom za zdravje.

Analiza, ki jo je opravila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), zajema pregled dobaviteljev 26 javnim zdravstvenim zavodom na sekundarni ravni na področju nabave medicinske opreme, farmacevtskih izdelkov in izdelkov za osebno nego v obdobju od 1. januarja 2018 do 31. decembra 2022.

Predstavili bodo rezultate analize, s katero so identificirali korupcijska tveganja iz svojih pristojnosti in podali nova priporočila za njihovo ustreznejše upravljanje, so na KPK zapisali v vabilu na novinarsko konferenco.

KPK je z analizo želela odgovoriti na vprašanje, ali je mogoče na podlagi podatkov o naročenem blagu opredeliti blago, ki je skupno in enako pri vseh naročnikih in bi bilo smiselno posledično za namen nabave tega blaga pristopiti k skupnim javnim naročilom.

Prav tako je KPK proučila sistem identificiranja potreb po nabavi pri naročnikih, zaznave glede izvajanja javnih in evidenčnih naročil pri dobaviteljih, prikaz zneskovnega razmerja ter rangiranje dobaviteljev glede na zneske.

Namen analize je prispevati k identificiranju možnosti prihranka porabe javnih sredstev na tem področju, zaradi sodelovanja z ministrstvom za zdravje se bo povečala tudi verjetnost upoštevanja priporočil KPK, so zapisali na svoji spletni strani.

Na ministrstvu za zdravje so februarja na skupni novinarski konferenci s KPK napovedali, da bodo na podlagi opravljene analize največja korupcijska tveganja naslovili s sistemskimi spremembami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje