Kaj bo s predlaganimi spremembami glede očetovskega dopusta?

Slovenija 15. Jul 202215:43 0 komentarjev
Oče z otrokom
Profimedia

Ministrstvo za delo je v javni razpravi o predlogu novele zakona o starševskem varstvu prejelo sedem pripomb oziroma komentarjev večinoma splošne javnosti. Prejete pripombe med drugim izražajo nestrinjanje s krajšanjem očetovskega dopusta, vendar pa na ministrstvu pri tem pojasnjujejo, da gre za zmotno razumevanje predlaganih sprememb.

Po predlogu bo moral oče namreč obstoječih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta izrabiti v prvih treh mesecih po otrokovem rojstvu. Preostalih 15 koledarskih dni bo po predlogu postalo del neprenosljivega starševskega dopusta.

Po veljavnem zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih očetovski dopust traja 30 dni, pri čemer je treba najmanj 15 koledarskih dni porabiti približno v prvem letu po rojstvu otroka, preostanek pa kadar koli do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole.

Pripombe, ki so jih prejeli v javni razpravi do 13. julija, se nadalje nanašajo na krajši delovni čas, podana pa sta bila tudi predloga za drugačno ureditev starševskega dopusta in za izplačilo regresa upravičencem do delnega plačila za izgubljeni dohodek, so za STA našteli na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kaj predlaga ministrstvo?

Predlagane spremembe, s katerimi želi ministrstvo zakon uskladiti z evropsko direktivo, se poleg očetovskega dopusta denimo nanašajo na starševski dopust. Mati ga ima po veljavnem zakonu 260 dni, oče pa 230 dni. Največ 75 dni se lahko prenese in izrabi najkasneje do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole. Po dogovoru se lahko deli med staršema, pri čemer lahko oče prenese na mater 130 dni, mati pa na očeta 100 dni.

Predlog medtem navaja spremembo razmerja pri dogovoru o delitvi med staršema, tako da bi tudi oče lahko na mater prenesel le 100 dni. Neprenosljivi del se lahko po predlogu izrabi najkasneje do otrokovega osmega leta starosti.

Oče z otrokom
Profimedia

Predlagano trajanje pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva se zaradi zahtev direktive podaljša do otrokovega osmega leta starosti, medtem ko po veljavni ureditvi traja do konca otrokovega prvega razreda osnovne šole. Pravica bo po predlogu v povprečju trajala deset mesecev dlje.

S krajšim delovnim časom od polnega bosta lahko zaradi starševstva delala oba starša, vendar skupna izraba pravice ne bo smela presegati 20 ur tedensko.

Če je otrok v zavodu s celodnevno brezplačno oskrbo, bo eden od staršev po predlogu lahko upravičen do delnega plačila za izgubljeni dohodek tudi za 20 ali 30 ur za obdobje enega leta. Predlagani pogoj pa je, da je otrok vsaj 180 oziroma 270 dni bival doma in so starši v obeh primerih dejansko skrbeli zanj v zadnjem letu pred vložitvijo vloge. Upravičenci, ki jim je priznana pravica v sorazmernem delu ene polovice za obdobje enega leta, so skladno s predlogom zavarovani za 20 oziroma 30 ur tedensko.

Višina delnega plačila se po predlogu poviša na 1,2-kratnik bruto minimalne plače, s čimer se uskladi z višino, kot jo prejema družinski pomočnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!