Brežan: Občine bodo kmalu dobile 222 milijonov evrov predplačil za škodo

Slovenija 21. Sep 202313:43 > 14:54 4 komentarji

Vlada je na današnji seji sprejela tri programe za izplačevanje denarnih sredstev občinam, ki so jih prizadele junijske in avgustovske poplave. Najbolj obsežen bo tretji program za škodo po avgustovski ujmi, ki znaša 222 milijonov evrov. Kot je po seji povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, se vlada prvič tako hitro odziva na naravne nesreče.

Vlada je na današnji seji sprejela tri predhodne programe za odpravo posledic in poškodb na stvareh, ki so jih povzročile junijske in avgustovske poplave. Prvi program je namenjen škodi, ki so jo povzročila neurja 12. in 13. julija. Ocena škode in višina nakazila, ki ga bo vlada namenila občinam ter direkciji za vode, znašata 3,61 milijona.

Za drugi program bo vlada namenila 8,54 milijona evrov. Gre za neurja, ki so Slovenijo prizadela med 17. julijem in 3. avgustom. Tretji in tudi najobsežnejši predhodni program pa je namenjen škodi po poplavah 4. avgusta. Po ministrovih besedah ta program obsega 222 milijonov evrov in temelji na predhodni oceni škode v višini 1,095 milijarde evrov. Prva izplačila lahko na občinah pričakujejo v nekaj tednih.

Kot je povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, bo morala minimalna ocena škode v občini dosegati vsaj 20 tisoč evrov. Najvišje nakazilo, ki ga bodo občine prejele na račun, pa je vlada omejila na dvakratnik primerne porabe. Tiste občine, ki bodo denar porabile v letu dni, bodo nato dobile dodaten denar v okviru 40 odstotkov predhodne ocene neposredne škode na stvareh, je povedal minister.

Predplačila, ki po zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč znašajo največ 40 odstotkov predhodne ocene neposredne škode na stvareh, na občinske račune tako ne bodo prišla takoj v celoti. Po Brežanovih besedah so se tako odločili zato, ker zneski predplačil tudi več kot desetkratno presegajo občinske proračune. “Nemogoče bi bilo, da bi ena občina take zneske porabila v enem letu,” je povedal minister.

Z občinami bodo na ministrstvu pred izplačilom pripravili sporazume, porabo denarja pa bodo budno spremljali. “Občine bodo morale v okviru pravic porabe oziroma nakazanih sredstev sporočiti svoje prednostne naloge in v skladu z njimi ta sredstva tudi uporabiti,” je sklenil minister Brežan.

Dodatni stroji bodo v uničenih strugah pomagali že prihodnji teden

Strokovnjaki že vse od avgustovskih poplav opozarjajo na nujnost hitrega čiščenja in urejanja vodotokov, ki so jih podivjane vode ponekod močno poškodovale. Marsikje sanacije rečnih strug niso mogli izvajati hitro, saj je primankovalo delovnih strojev. Vlada je zato v petek za dodatno mehanizacijo, ki bo pomagala pri čiščenju in urejanju, namenila dodatnih 47 milijonov evrov za urejanje vodotokov. Po ministrovih besedah je direkcija za vode v zadnjih dneh sklepala sporazume z najugodnejšimi ponudniki. “Verjamem, da bo dodatna mehanizacija v strugah že v naslednjem tednu,” je povedal Brežan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje