Kaj je razlog za nenavadno močno svetlobo nad Ljubljano

Slovenija 10. Jan 202414:32 15 komentarjev
Nočna svetloba v Ljubljani
Pogled na nenavadno svetlobo iz Dravelj (Foto: N1)

Zadnjih nekaj noči lahko na nebu nad delom Ljubljane prebivalci vidijo nenavadno močno svetlobo. Oranžnorumen snop, ki se je širil iznad območja Stožic, je izstopal kljub močni svetlobi javne razsvetljave in je bil dobro viden z različnih koncev mesta. Kaj povzroča to močno svetlobo?

Na začetku tedna je zvečer nad Ljubljano marsikdo opazil izrazito oranžnorumeno svetlobo, ki je nad določenim delom mesta vztrajala do jutra. Snop izstopajoče svetlobe, ki je bila kljub razsvetljeni Ljubljani dobro vidna z različnih koncev mesta, se je v nebo dvigoval v bližini Stožic. Čeprav je svetloba močno spominjala na soj ognja v daljavi in se je morda kdo zbal, da v prestolnici gori, pa razlog za nočno osvetljenost ni tako zlovešč.

Nenavadno oranžnorumeno svetlobo v nebo oddajajo luči, s katerimi na stadionu Stožice gojijo travo. Kot so nam dejali v zavodu Šport Ljubljana, ki skrbi za osrednji ljubljanski stadion, imajo na igrišču nameščen sistem, ki pospešuje rast trave. Sistem je po njihovih besedah v zimskih razmerah, ko sonca ni veliko, učinkovit in uspešen način za regeneracijo travnate površine po tekmi, treningu ali drugem dogodku.

Svetlobni sistem, ki ga uporabljajo vsako zimo od oktobra, po besedah predstavnikov zavoda Šport Ljubljana združuje PAR-svetlobo, ki je potrebna za fotosintezo, in infrardeče sevanje, ki prispeva toploto. Konstrukcijo s svetili premikajo po zelenici, osvetljevanje pa poteka večinoma ponoči, so še navedli upravljalci stoženskega stadiona.

Močna svetloba teh sistemov je na nebu še posebej vidna ob oblačnem ali meglenem vremenu, zelo moteča pa je lahko za ljudi in živali v neposredni bližini stadionov. Tako so leta 2020 domačini britanskega mesta Brighton zagnali peticijo, ki bi domačemu nogometnemu prvoligaškemu klubu Brighton and Hove Albion prepovedala osvetljevanje zelenice na njihovem stadionu. Peticijo je po poročanju lokalnih medijev podpisalo 12.000 ljudi, vendar mestne oblasti njihovih zahtev niso upoštevale.

Nočna svetloba v Ljubljani Nočna svetloba v Ljubljani
Pogled na nenavadno svetlobo iz Dravelj (Foto: N1)
Nočna svetloba v Ljubljani Nočna svetloba v Ljubljani
Foto: Bralka N1
Nočna svetloba v Ljubljani Nočna svetloba v Ljubljani
Žareče nebo nad Črnučami (Foto: N1)
Nočna svetloba v Ljubljani Nočna svetloba v Ljubljani
Žareče nebo nad Bežigradom (Foto: N1)
Svetlobni sistem za gojenje trave Svetlobni sistem za gojenje trave
Svetlobni sistem za gojenje trave na stadionu v Turčiji (Foto: PROFIMEDIA)

Sistem za gojenje trave tako kot ostala zunanja svetila prispeva k svetlobnemu onesnaženju, ki je še posebej izrazito v mestih in negativno vpliva na živali in ljudi. Kot piše na spletni strani društva Temno nebo Slovenije, povzroča svetlobno onesnaženje za človeka moteč občutek bleščanja in zato moti pri vožnji, poleg tega pa tudi ovira tvorjenje melatonina v nočnem času. Sevanje svetlobe moti življenje in selitev ptic, netopirjev, žuželk in drugih živali, poleg tega pa onemogoča tudi opazovanje neba in s sevanjem proti nebu po nepotrebnem porablja električno energijo.

V Sloveniji skušajo prekomerno osvetljevanje okolja zamejiti s predpisi v Uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. Ta določa, da se za razsvetljavo lahko uporabljajo le svetilke, ki svetlobe ne oddajajo navzgor.

Uredba sicer predvideva nekaj izjem, ko lahko svetilka navzgor oddaja do 5 odstotkov svetlobnega toka. To velja, če je električna moč posamezne svetilke manjša od 20 vatov, povprečna osvetljenost javnih površin ne presega 2 luksov in je svetilka namenjena ulici s počasnim prometom, ki ne presega 30 kilometrov na uro. Za izjemo morajo veljati vsi pogoji. Do 5 odstotkov svetlobnega toka pa lahko navzgor oddajajo tudi svetila na stadionih, če so ti postavljeni na poselitvenem območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje