Presenečenje: rdeče oči na fotografijah so dobra novica (VIDEO)

Magazin 21. Feb 202411:25 1 komentar
redeče oči, odsev, fotografija
Foto: Zajem zalona/WIKIPEDIA

Rdeče oči na fotografijah mnoge motijo, vendar so pokazatelj, da so oči zdrave, posebej pri majhnih otrocih.

Verjetno ste bili že kdaj razočarani, ko ste ugotovili, da na fotografiji, s katero ste se želeli pohvaliti na družbenih omrežjih, vaše oči žarijo kot v kakšni grozljivki. Ta učinek je znan že dolgo, pojavi pa se predvsem na fotografijah, narejenih z bliskavico v temnem prostoru.

Svetloba iz oči je dejansko svetloba bliskavice

V temnem prostoru se zenica namreč razširi, da bi oko prejelo več svetlobe.

Več svetlobe pa pomeni več vzburjenih svetlobnih receptorjev na mrežnici; ti so prek živcev povezani z možgani, ki dobijo močnejši signal in lažje obdelajo sliko ter prepoznajo predmete ali dogajanje v prostoru. Prav v trenutku, ko so vaše zenice široko odprte, uporabite bliskavico.

Ob blisku močne svetlobe se zenice skrčijo, da bi zaščitile na svetlobo občutljive celice v notranjosti pred “šokom”, vendar niso dovolj hitre. Tako zenica ostane odprta, svetloba, ki pade na očesno mrežnico, se od nje odbije nazaj v kamero. Ker je mrežnica močno prekrvavljena, to daje odbiti svetlobi rdečo barvo.

Tiktoker Nicholas Grant, ki je objavil video, v katerem razlaga efekt rdečih oči na fotografijah, pravi, da imajo danes nekateri fotoaparati dvojno bliskavico – eno za zapiranje zenice in drugo za dejansko fotografiranje.

@nicolas_grant_Why do you get red eyes in photos?♬ original sound – Nicolas Grant

So pa rdeče žareče oči znak, da je z vašimi očmi vse v redu, piše portal Lad Bieble. Na straneh ameriške akademije za oftalmologijo je zapisano: “Rdeči refleks se pojavi, ko bliskavica fotoaparata osvetli mrežnico, ki je bogata s krvjo. Če očesi gledata neposredno v objektiv fotoaparata in je barva refleksa v očeh rdeča, je to navadno dober znak, da sta mrežnici zdravi.”

Količina rdeče svetlobe, ki prihaja iz zenice, je odvisna od količine melanina v plasteh za mrežnico. Ta količina se med posamezniki močno razlikuje. Svetlopolti ljudje z modrimi očmi imajo razmeroma malo melanina v očesnem dnu, zato je učinek rdečih oči pri njih veliko močnejši kot pri temnopoltih ljudeh z rjavimi očmi, piše Wikipedija.

Odsotnost rdečega efekta je lahko znak, da je nekaj narobe

Pri nekaterih ljudeh pa na fotografijah z bliskavko efekta rdečih oči ne opazimo. Razlogov za to je lahko več. Morda v tistem trenutku niso gledali naravnost v objektiv ali pa so pomežiknili.

Vendar pa je lahko pomanjkanje rdečih oči tudi opozorilni znak, da z vašimi očmi nekaj ni v redu. Lahko gre za strabizem oziroma škilavost, pri kateri sta očesi usmerjeni v različni smeri. Strabizem običajno ni huda napaka in je pogosta pri majhnih otrocih. Lahko pa je odsotnost rdečega odseva simptom redke vrste raka pri otrocih, imenovan retinoblastom. Odkrili so ga številni starši, ki so opazili, da je eno od očes otroka na fotografijah z bliskavico videti sivobelo.

Živalske oči “svetijo” v drugih barvah

Bleščanje oči na fotografijah z bliskavko ali kadar vanje z močno lučjo (recimo avtomobilsko) posvetimo ponoči, lahko zaznamo tudi pri živalih. Pri nekaterih se oči še posebej močno svetijo.

tapetum lucidum, oči, odsev
Foto: Zajem zaslona/WIKIPEDIJA

Razlog tiči v posebni plasti v notranjosti očesa nekaterih živali (ki je ljudje nimamo), nameščeni za mrežnico.

Plast, imenovana “tapetum lucidum”, zelo močno odbija svetlobo. Na ta način na mrežnico pade svetloba ne le od spredaj, ampak tudi od zadaj, kar živalim omogoča, da v temi vidijo zelo dobro. Nekaj te svetlobe pa se prebije tudi nazaj v okolico, kar lahko zaznamo kot odsev. Plast je običajna za nočne živali ali živali, ki živijo v jamah ali v velikih globinah. Poleg ljudi te plasti recimo nimajo nekatere vrste primatov, veverice in svinje, medtem ko jo ima večina psov, mačk, srnjadi in dihurjev. Svetloba, ki “sije” iz njihovih oči, pa je običajno zelene ali rumene barve, lahko pa tudi turkizne ali celo modre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje