Bo SD za novo pravosodno ministrico premierju predlagala Andrejo Katič?

Slovenija 21. Feb 202410:48 14 komentarjev
Andreja Katič
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po informacijah N1 so se na včerajšnji seji predsedstva SD pogovarjali o tem, koga bodo premierju predlagati za novega pravosodnega ministra. Kot naravno izbiro za to mesto so izpostavili Andrejo Katič, ki je bila ministrica za pravosodje že v času vlade Marjana Šarca. Njeno ime naj bi bilo tako med tistimi, ki jih bo SD dala na mizo predsedniku vlade. Katič se je po informacijah N1 s tem strinjala, a pravi, da soglasja še ni dala. V krogih blizu Roberta Goloba je sicer mogoče slišati, da predsednik vlade njenemu imenovanju na čelo pravosodnega ministrstva nikakor ni naklonjen.

Andrejo Katič, ki je bila pravosodna ministrica v času Šarčeve vlade in je danes državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo, v SD po naših informacijah vidijo kot naravno izbiro za naslednico Dominike Švarc Pipan.

Tako je včeraj po informacijah N1 tudi tekel pogovor predsedstva SD. Bi pa lahko Socialni demokrati premierju posredovali še kakšno ime, a naj bi pogovori z drugimi možnimi kandidati še potekali in soglasja, da bi v javnosti navajali njihovo ime, po besedah naših virov še nimajo.

Kot pomembno prednost Andreje Katič v SD navajajo, da bi lahko nemudoma začela delo. Katič se je po naših informacijah v razpravi strinjala, da bi lahko nadaljevala delo, ki ga zaradi predčasnega odhoda Šarčeve vlade na ministrstvu za pravosodje ni dokončala. Iz razprave na predsedstvu SD je bilo po besedah naših virov mogoče razbrati, da namerava stranka na mizo premierju dati tudi njeno ime, a kot nam je dela, soglasja za to še ni dala.

V prihodnje se menda želi pogovoriti tudi o tem, pod kakšnimi pogoji bi ministrsko mesto prevzela, če bi bila to sploh realna opcija.

Foto: Borut Živulović/BOBO

V krogih blizu premierja Roberta Goloba je namreč mogoče slišati, da predsednik vlade imenovanju Katič na čelo pravosodnega ministrstva nikakor ni naklonjen. Ob tem ne gre spregledati, da so odnosi med Katič in Dominiko Švarc Pipan, za katero je predsedstvo SD pred tedni zahtevalo takojšen odhod z mesta pravosodne ministrice, premier pa jo je še kar nekaj časa ščitil, zelo zaostreni.

Naši viri iz SD sicer pravijo, da Socialni demokrati pri morebitnem predlogu za imenovanje Katič ne bodo slepo vztrajali, prav tako ne pri tem, da ohranijo vodenje pravosodnega ministrstva. Zlasti ne želijo, da bi se ustvaril vtis, da se tega položaja oklepajo, ker hočejo karkoli iz afere sodna stavba pomesti pod preprogo. Naj bi pa vztrajali, da ohranijo štiri ministrska mesta. Poudarjajo, da imajo še vedno sedem poslancev, medtem ko je Gibanje Svoboda eno poslanko že izgubilo.

Kot smo poročali, premier želi, da bi ime novega pravosodnega ministra s SD dorekel do začetka prihodnjega tedna, ko se izteče desetdnevni rok, da državnemu zboru predlaga kandidata za novega ministra, ali poslance obvesti, da bo začasno to ministrstvo vodil sam oziroma kdo od ministrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje