Kaj označuje prometni znak, ki stoji le na enem mestu v Sloveniji

Slovenija 22. Maj 202206:17 > 23. Maj 2022 09:37 8 komentarjev
prometni znak klančina
N1

Na primorski avtocesti med Kozino in Črnim Kalom lahko vidimo prometni znak, ki v Sloveniji stoji le na tem odseku, namenjen pa je tovornim vozilom.

Na primorski avtocesti med Kozino in Črnim Kalom stoji prometni znak, ki označuje klančino, na kateri se lahko v primeru odpovedi zavor ustavijo vozniki tovornih vozil. “Gre za edini tovrstni prometni znak v Sloveniji,” pravijo na Darsu in dodajajo, da so dejansko na tem odseku postavljeni trije isti znaki, ki označujejo eno klančino. Prvi je postavljen 700 metrov pred začetkom izletne cone za tovorna vozila, drugi 400 metrov pred, tretji pa na mestu začetka izletne cone, pred črnokalskim viaduktom, so še zapisali na Darsu.

prometni znak klančina
N1

Kot še dodajajo na Darsu, je vloga tega prometnega znaka izključno pomoč voznikom tovornih vozil, da se v primeru odpovedi zavor lahko varno ustavijo. “Na vrhu te klančine je namreč pesek, ki vozilo dokončno ustavi,” dodajajo na Darsu. Klančina je torej namenjena zasilnemu izvozu vozila, če bi vozilu odpovedale zavore, na koncu klančine pa je tamponsko nasutje, ki bi vozilo prisilno zaustavilo, še dodajajo.

“Posebnega imena ta prometni znak nima, lahko bi mu rekli, recimo, izletna cona za tovorna vozila,” so še zapisali. Znak je bil postavljen leta 2004 v sklopu gradnje tega odseka (odsek med Klancem in Serminom).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje