Kaj razkriva pet ur tajno posnetih pogovorov z uslužbenko ljubljanske občine

Slovenija 27. Mar 202405:15 53 komentarjev
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Eden od kmetov na območju kanala C0, ki svoje zemlje občini ne da, je Uroš Jernejc. Ker se upira, je decembra lani v nekaj dneh na njegova vrata trikrat potrkala uslužbenka ljubljanske občine Špela Mazej in ga skušala prepričati, naj vendarle dovoli, da bi kanal C0 tekel tudi čez njegovo zemljo. Jernejc je vse tri pogovore tajno posnel in posnetke dal medijem. Skupaj jih je za pet ur. Špela Mazej da na posnetkih Jernejcu vedeti, da so podrobnosti projekta kanal C0 v rokah ljubljanskega župana Zorana Jankovića, omenja tudi možno kupčijo z drugo Jernejčevo zemljo, komentira svoje zaslišanje pred kriminalisti NPU v zadevi Stožice in pripoveduje o telefonskem pogovoru svoje šefice, ki da je svojemu sinu na eni od ljubljanskih fakultet uredila dodatno leto magisterija. Janković je zoper Jernejca vložil tožbo zaradi "neresnic in blatenja dobrega imena", Špela Mazej pa za zdaj molči.

“Od 48 kilometrov kanala C0 nam manjka gradbeno dovoljenje za 128 metrov,” je ljubljanski župan Zoran Janković dejal 5. decembra lani in s prstom pokazal na lastnike zemljišč oziroma “pobalinske štose tistih, ki se v postopkih za pridobitev gradbenega dovoljenja za preostanek gradnje kanala C0 neupravičeno prijavljajo kot stranke v postopku in zavlačujejo dokončanje projekta”.

Med lastniki zemljišč, ki za kanal C0 nočeta dati svoje zemlje, sta tudi kmet Uroš Jernejc in njegov oče, ki sta zgolj pet dni po tej Jankovićevi izjavi dobila nenapovedan obisk. Na njuna domača vrata sta potrkala zunanji sodelavec ljubljanske občine Rok Klemše in uslužbenka oddelka za razpolaganje z nepremičninami občine Špela Mazej. 

Špela Mazej
Uslužbenka oddelka za razpolaganje z nepremičninami občine Špela Mazej (Posnetek zaslona)

Na vrata lastnikov zemljišč sta potrkala zato, da bi postopek pridobivanja zemljišč za C0 hitreje stekel, je pred mesecem dni Špela Mazej pojasnjevala pred preiskovalno komisijo, ki ugotavlja zlorabe in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0.

“Gospod se je prijavil na ustno obravnavo. Normalno, kot vsak investitor, smo želeli, da zadeva hitreje teče. In če se stranke strinjajo z gradnjo, podpišejo soglasje in ni potrebno, da jih (z upravne enote, op. a.) vabijo na ustno obravnavo,” je februarja odgovorila na vprašanje predsednice komisije in poslanke SDS Anje Bah Žibert.

To dokazujejo tudi zvočni posnetki, ki jih je med obiski Špele Mazej brez njene vednosti posnel kmet Uroš Jernejc in jih zdaj dal medijem. Na posnetkih je med drugim slišati Jernejca, ki pove, da soglasja ne bo podpisal in da ga moti, da “je (vse; op. a.) že vnaprej dogovorjeno z upravno enoto”, na kar mu uslužbenka občine odvrne: “In kaj boste naredili?”

Kot je še slišati na posnetkih, Špela Mazej Jernejcu pove, da bo upravna enota gradbeno dovoljenje izdala v vsakem primeru, vprašanje je zgolj, kdaj. “Tako kot vse do zdaj. Saj veste, saj so tudi vas že na takšen način razlastili,” reče Jernejcu in njegovemu očetu, s čimer misli na razlastitev, ki je Jernejca že doletela, ko so gradili Stožice. 

Obenem pa Špela Mazej Jernejcu in njegovemu očetu — če se ustne obravnave ne bosta udeležila — v podpis ponudi izjavo in odškodnino v višini največ dveh tisočakov. To vsoto je po njenih besedah predlagal Janković, ki naj bi Špelo Mazej tudi poslal na teren z nalogo, da pridobi soglasja lastnikov.

Uslužbenka občine je pred parlamentarno preiskovalno komisijo zatrjevala nekaj povsem drugega od tega, kar je slišati na posnetkih. Pričala je, da odločitve upravne enote nikoli ni prejudicirala in zanikala, da bi bil Janković v te postopke kakorkoli vpleten. A ker se njene izjave na posnetkih in njene izjave pred preiskovalno komisijo ne ujemajo, je predsednica komisije Anja Bah Žibert zoper Špelo Mazej napovedala kazensko ovadbo zaradi krivega pričanja.

Anja Bah Žibert
Anja Bah Žibert (Foto: Matija Sušnik/DZ)

Ljubljanski župan Janković je na svoji redni novinarski konferenci na vprašanje, ali je usmerjal delo Špele Mazej, odgovoril: “Če se je nekdo uspel dogovoriti z 200 lastniki … ali potrebuje navodila? Mi bomo prej ali slej prišli do tega gradbenega dovoljenja. Čakamo, da bodo vsi ti stranski udeleženci, ki se prijavljajo, tega naveličani, in potem bo šel postopek dalje.”

“O tej njivi nima smisla govoriti, ker bo ubil mene, vas pa ne”

V enem od na skrivaj posnetih pogovorov Špela Mazej Jernejca sprašuje o drugi parceli, ki jo Jernejc v bližini Stožic še vedno ima. Dejala je, da je Janković v zameno za Jernejčevo soglasje na območju kanala C0 pripravljen odkupiti Jernejčevo parcelo v bližini Stožic.

“Ali ste vi mene slišali to govoriti,” je na vprašanje o tem odvrnil Janković. “Vprašajte tiste, ki so tam bili. Jaz nisem nič govoril.”

Zoran Jankovič
Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović, Bobo)

Toda Špela Mazej na posnetkih Jernejcu opisuje svoj pogovor z Jankovićem, ko mu je pripovedovala o “cenkanju” za to zemljo. Pove, da je bil župan najprej pripravljen plačati 300 evrov za kvadratni meter, ko pa je županu povedala, da Jernejc hoče 400 evrov za kvadrat in še obresti zaradi nezmožnosti uporabe zemljišča vse od leta 2008, pa da ji je Janković dejal, da več kot 220 evrov za kvadrat ne da.

Špela Mazej nato svojo pripoved Jernejcu nadaljuje takole: “Pri tej njivi vam ne morem pomagati, ker po mojem sam ve, da je zaj***, in po moje iz tega zdaj ne more splavati. Ker ga ego boli in noče kupiti po tej ceni. Če imate kaj drugega, pa lahko zapakirava v ta paket. O tem pa se lahko mogoče pogovarjava. O tej njivi pa brez zveze, ker bo ubil mene, vas pa ne bo.” Jernejc na te besede reagira in reče: “Nisem tako prepričan.” Špela Mazej pa odvrne: “On ne.”

Janković tega izseka posnetka ni komentiral, rekel je le, da ne ve, koga je imela Špela Mazej v mislih, ko je uporabljala besedo “ubiti”. Dodal je, da s Špelo Mazej o slišanem na posnetkih ni niti govoril. “Morate pogledati po moji zgodovini, ne vem, če sem koga ubil. Do svojih sodelavcev imam izjemno korekten odnos. Kaj oni govorijo, je njihova zadeva. Moj odnos s Špelo Mazej je vrhunski, je dobra delavka, in ne vem, zakaj bi jo spraševal, zakaj je to rekla. Ima vso pravico, da reče, kar si želi. Je polnoletna odrasla oseba in vprašajte njo.”

To smo tudi storili, a Špela Mazej, ki ostaja na svojem delovnem mestu, posnetkov in svojih izjav ni želela komentirati oziroma pojasniti.

“Seveda sem ji dolžna, pa ne samo večerje, še kaj ji bo treba dati”

Špela Mazej se je na obiskih pri Jernejčevih razgovorila tudi o drugih zaposlenih v mestni upravi. Na posnetkih, ki so skupaj dolgi pet ur, med drugim Jernejcu in njegovemu očetu pripoveduje, da je bila zaradi primera Stožice kot referentka zaslišana tudi sama. Po njenih besedah jo je glavna kriminalistka spraševala o vpisu v zemljiško knjigo iz leta 2003.

“In ji rečem: ‘Mislim, da ne bom pravi naslov, grem pa lahko po vodjo gospo Simono Remih, ona je bila vodja zemljiške knjige.’ Veste, kakšen je bil njen odgovor? Takrat sem ugotovila, da mi policisti in NPU dol visijo. ‘Simonco pa kar pustimo pri miru.’ To je bil odgovor kriminalistke. No, vam je jasno. Tisti hip sem utihnila, brez zveze, da sploh še kaj rečem.”

Na enem od posnetkov pa je slišati tudi, kako Špela Mazej pripoveduje o svoji nadrejeni in njenem 36-letnem sinu, ki je “10 let delal maturo, potem pa kar v dveh letih diplomiral na fakulteti za šport”.

Po njenih besedah zato, ker je njena šefica hodila na večerje s profesorji te fakultete. Jernejcu in njegovemu očetu pove, da je bila nedavno priča telefonskemu pogovoru med njeno nadrejeno in njenim sinom. “In mu reče: ‘Sem ti podaljšala magisterij za eno leto. Seveda, sem ji dolžna, pa ne samo večerje, še kaj ji bo treba dati.’ Tukaj ti že začne kliker malo delati … In to je mirno govorila pred menoj. Zato, ker ve, da se ne bo nič zgodilo, tudi če komu povem.”

Janković v tožbo, Jernejc pa: “To je povračilni ukrep”

Zoran Janković je povedal, da posnetkov ni slišal, da pa je o njih bral v pregledu medijskih objav. Izjave Uroša Jernejca, ki je tudi pričal pred parlamentarno preiskovalno komisijo, na posnetkih pa Jankovića ne špara,  je označil kot laži in dejal, da je zoper Jernejca in njegovega očeta zaradi “neresnic in blatenja dobrega imena” vložil tožbo. “To sem storil kot Zoran Janković osebno, ne kot župan.”

“Gospod je na tem posnetku povedal, kar je mislil. Sicer ne vem, ali je dovoljeno, da nekoga tajno snemaš. A ker govori o meni, sem vložil tožbo. Zardi takšnih nerazumnih in lažnivih izjav 83 odstotkov ljudi meni, da je v Sloveniji prisotna korupcija, 74 odstotkov jih tako meni o Ljubljani. Naj gospod pride, pa naj dokaže, da sem koruptiven,” je dejal Janković.

Uroš Jernejc pa je za N1 pojasnil, da je pogovore z uslužbenko ljubljanske občine Špelo Mazej snemal zaradi lastne varnosti, povračilne ukrepe župana pa da je pričakoval. “Kot kaže, se je pripravljen spustiti tudi na osebni nivo, samo da bi onemogočil, da bi javnost izvedela za posnetke.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje