Otroško srčno kirurgijo zapušča še en kirurg, v teku že pogovori z novim

Slovenija 24. Maj 202311:54 > 19:16 0 komentarjev
UKC Ljubljana
N1

Konec marca je ljubljanski klinični center zapustil otroški srčni kirurg Roman Gebauer in tako sta na oddelku, ki ga že več let pretresajo številne težave, ostala le še dva kirurga – Miha Weiss in pediatrični kardiokirurg iz Beograda Igor Šehić. Zdaj je nepreklicno odpoved podal še dr. Weiss. Generalni direktor UKC Ljubljana je povedal, da so stopili v stik z dr. Janezom Vodiškarjem, ki ga zanima tako osebno kot institucionalno sodelovanje, zato pričakujejo, da bodo v naslednjih tednih dogovor konkretizirali.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je zatrdil, da otroška srčna kirurgija nemoteno deluje in da so rezultati dobri. A takoj zatem povedal – dogajajo se nove kadrovske spremembe.

Dr. Miha Weiss je bil vodja centra po pooblastilu, vanj pa so polagali velike upe, da bo pripravil dokument s podlago za boljše delovanje centra. A včeraj je dr. Weiss podal nepreklicno odpoved s svojega položaja, odhaja pa tudi iz UKC Ljubljana. “Osebno sem užaloščen,” je ob tem dejal Jug. “Kot generalni direktor moram za razloge za odpoved, ki jih je Weiss navedel, reči, da so neutemeljeni. Obžalujemo, da nas sredi bitke za izboljšave zapušča eden naših najpomembnejših akterjev. Tvegali smo, da bi center razpadel, da bi ga približali željam ene osebe. In zdaj ta oseba odhaja. A program ostaja,” je nadaljeval generalni direktor.

Weiss je navedel, da zaradi pravil komuniciranja v UKC Ljubljana ne sme dajati izjav. Tudi sicer nima namena prati umazanega perila v javnosti, ne glede na to, kako se je vodstvo UKC odzvalo na njegovo odpoved, je dodal.

Spomnimo, konec marca je oddelek zapustil srčni kirurg Roman Gebauer, vodilni češki otroški srčni kirurg, ki je prišel reševat neurejene razmere na otroški srčni kirurgiji. Po njegovem odhodu sta na otroški srčni kirurgiji ostala dva kirurga, in sicer Weiss ter Igor Šehić, pediatrični kardiokirurg iz Beograda.

Dr. Šehić ostaja na otroški srčni kirurgiji, Jug pa zagotavlja, da center – kljub samo enemu preostalemu kirurgu – nemoteno deluje. Jug je dejal, da je že stopil v stik z dr. Janezom Vodiškarjem, ki trenutno dela v Stuttgartu. “Izrazil je zanimanje za sodelovanje tako osebno kot institucionalno. Moramo biti iskreni, da je bila do njega Slovenija precej mačehovska, zato je državo zapustil in se izobrazil za enega najboljših otroških kardiokirurgov v Nemčiji. A očitno mu srce še vedno bije za Slovenijo,” je generalni direktor UKC Ljubljana povedal o nadaljnjih korakih. Kot je pojasnil, bo sprva sodelovanje najverjetneje občasno, z občasnimi prihodi kirurga.

Vodiškar je sicer program otroške srčne kirurgije v preteklosti zapustil prav zaradi neurejenih razmer. “Ne bi rad prišel nazaj tako, da mu bo čez tri mesece neka druga politična volja spet obrnila hrbet. Želimo, upamo, da se nam bo čim prej pridružil, sam poda oceno tega, kar vidi, nato pa morda še predloge. Res je zelo izkušen, deloval je v več različnih centrih. Vabimo ga medse,” je na to dejal Jug.

Jug je po prejeti odpovedi Weissa pisno kontaktiral tudi dr. Gebauerja, njegov odgovor o potencialnem sodelovanju pa še čakajo.

Na novinarski konferenci so zbrani zdravniki pojasnili, da vsi srčni kirurgi, ki operirajo odrasle, sodelujejo z otroškimi srčnimi kirurgi. “Vsi smo bili izšolani enako,” je ob tem poudaril predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja dr. Nikola Lakić ter dodal, da “četudi so morda odnosi med kom slabši in v privatnem življenju ne bi šli na pivo”, tega v operacijski dvorani ni. “Ko je človek na mizi, je stvar resna, gre za človeško življenje,” je poudaril. Tudi dr. Marko Pokorn, strokovni direktor pediatrične klinike, je izpostavil, da ne glede na to, na katerem oddelku znotraj UKC Ljubljana je zdravnik zaposlen, sodelovanje z otroško srčno kirurgijo nemoteno poteka.

Strokovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana Ivan Kneževič je povedal, da znajo oskrbeti tudi najtežje primere, med drugim otroke, ki zaradi odpovedi srca potrebujejo presaditev. Dodal je, da so pred dobrim mesecem dni uspešno izvedli presaditev srca pri osem kilogramov težkem otroku, ki se počuti odlično.

Društvo Viljem Julijan: Zvoniti bi morali vsi alarmi

Na novico o odhodu že drugega kirurga v dveh mesecih so se odzvali v Društvu Viljem Julijan. “Menimo, da bi morali na UKC Ljubljana že z odhodom vrhunskega češkega otroškega srčnega kirurga Romana Gebauerja zazvoniti vsi zvonci in odgovorne spodbuditi k aktivnemu ukrepanju ter ureditvi razmer na otroški srčni kirurgiji, ki več kot očitno nikakor niso v redu. Sedaj pa bi morali z odhodom dr. Weissa zvoniti že alarmi,” so zapisali.

Kirurgi
PROFIMEDIA

Kot so zapisali, si želijo, da bi imeli na UKC Ljubljana ustrezen strokovno in izvedbeno celostni program srčne kirurgije, ki bi ustrezne operacije in posege zagotavljal vsem otrokom s prirojenimi srčnimi napakami in da otroci na operacije ne bi več hodili v tujino, razen v najbolj izjemnih primerih.

“Verjamemo, da bi moral biti takšen multidisciplinaren program otroške srčne kirurgije v našem nacionalnem interesu in da bi morali imeti za to poseben center, kot so strokovnjaki že večkrat opozorili,” so dodali.

Dolga brada problemov na otroški srčni kirurgiji

Program otroške srčne kirurgije so sicer več let pretresale različne težave in slabi medosebni odnosi. Mednarodna komisija Zdravniške zbornice Slovenije pod vodstvom mednarodno priznanega srčnega kirurga Igorja Gregoriča je julija 2014 pri izrednem strokovnem nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije za obdobje 2007-2014 ugotovila, da bi bilo v letu 2012 možno preprečiti smrti štirih otrok. Kriminalisti so zaradi suma malomarnega zdravljenja ovadili enega od kirurgov.

UKC Ljubljana
Žiga Živulovič jr./BOBO

Primeri smrti teh otrok so pred disciplinskimi organi na zbornici ostali brez epiloga, saj so trije primeri zastarali, v enem primeru pa po mnenju takratnega tožilca pri zbornici ni šlo za strokovno napako. Oktobra 2015 je v UKC Ljubljana umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera je pokazala, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je otrok umrl, bolje pripravili.

Poročilo je izpostavilo tudi sistemske težave. Zoper dva kardiologa je bila vložena anonimna ovadba. Konec leta 2017 je vlada sklenila ustanoviti Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB). Ta je 10. avgusta 2018 sporočil, da je zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, ki so ga operirali tuji otroški srčni kirurgi. Gregorič je izrazil prepričanje, da menjave zdravnikov niso prispevale k smrti otroka, kliničnemu centru pa očital, da ni opravil konference o obolevnosti in umrljivosti. V UKC so navedbe zanikali. 13. junija 2019 je vlada sprejela odločitev o začetku likvidacije NIOSB.

V Sloveniji se vsako leto rodi okrog 140 otrok s prirojeno srčno napako, ob tem pa jih ima slaba polovica težjo srčno napako in potrebujejo operacijo v prvem letu življenja. Med temi jih ima med 20 in 25 kritično srčno napako, ki zahteva kirurški poseg že v prvih 28 dneh življenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!