Kaj so člani Knovsa preiskovali na policiji in kakšne so prve ugotovitve?

Slovenija 15. Dec 202217:04 0 komentarjev
Palača DSU
Denis Sadiković/N1

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je v sredo opravila nenapovedan nadzor na policiji, kjer so preverjali vlogo Miloša Njegoslava Milovića pri varovanju predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Predsednik Knovsa Janez Žakelj je danes sporočil, da ugotovitev nadzora še ne more razkriti, saj ta še vedno poteka.

Potem ko je Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) včeraj opravila nenapovedan nadzor na policiji, kjer je preverjala vpletenost Miloša Njegoslava Milovića pri varovanju predsednika vlade, ministra za zdravje ter Milovićev dostop do varovanih oseb in varnostnih ocen, je predsednik Knovsa Janez Žakelj (NSi) sporočil, da podrobnosti ugotovitev ne more razkriti, ker nadzor še ni zaključen.

“Vodstvo policije, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in njegovi sodelavci so bili kooperativni in zelo profesionalni. Zavedajo se svojih pristojnosti, teh pa se zavedamo tudi mi. Več kot to pa žal ne morem povedati, lahko pa rečem, da policija dobro deluje,” je dejal Žakelj.

Kot je povedal, so se na policijo odpravili štirje člani Knovsa in sekretarka delovnega telesa. Žakelj imen poslancev ni želel razkriti, povedal je le, da sta bila dva od njih koalicijska poslanca, dva pa iz vrst opozicije. Kasneje smo izvedeli, da so poleg predsednika Knovsa Žaklja na policijo odšli še Matej Tonin (NSi), Predrag Baković (SD) in Teodor Uranič (GS).

Na vprašanje, ali obstaja kakršnakoli skrb, da je bilo pri varovanju predsednika vlade Roberta Goloba karkoli narobe, pa je predsednik Knovsa odgovoril, da na policiji niso odkrili nobenih nepravilnosti. “Vsekakor pa moramo skupaj še z drugimi pristojnimi službami odkriti, kakšni so bili dostopi Miloša Milovića do različnih dokumentov tajne narave,” je pojasnil Žakelj. Ob tem je še dodal, da so se člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb včeraj sestali na dveh sejah in so soglasno sprejeli sestavo komisije in tudi sklep, da se nemudoma opravi nadzor na policiji.

Ali so ga včerajšnja pojasnila premierja Roberta Goloba o menjavi strukture njegovega varovanja prepričala, pa je Žakelj dejal, da ne. “Na to odgovarjam seveda kot poslanec in ne predsednik Knovsa. Premier seveda lahko kogarkoli povpraša za mnenje, vendar menim, da je njegova funkcija takšna, da naj ne bi za nasvete spraševal kaznovanih oseb,” je še dodal.

Član Knovsa Predrag Baković iz vrst SD včerajšnjega nadzora ni želel komentirati, povedal je le, da za zdaj državljanom ni treba skrbeti zaradi afere glede varovanja premierja Goloba. Na vprašanje, kako je zadovoljen z včerajšnjimi premierjevimi pojasnili poslancem, pa je Baković odgovoril: “To je irelevantno. Premier je svoje stališče pojasnil, so pa bila ta pojasnila takšna, kot so bila.”

Poslanec Gibanja Svoboda Teodor Uranič je dejal, da so se pojavila vprašanja opozicijskih poslancev, na katere je kasneje odgovorila Generalna policijska uprava, da Knovs za pridobitev nekaterih podatkov ni pristojen. Kateri podatki so to, pa Uranič pravi, da jih je v svojem zapisu na Twitterju omenil predsednik Knovsa Janez Žakelj.

“Želel pa bi si, da bo Knovs ostal komisija, ki se bo ukvarjala z zares pomembnimi zadevami glede varnosti naše države in nadzora samih varnostnih služb. Ne bo dobro, da se Knovs uporablja za politična obračunavanja z nasprotniki,” je še dodal Uranič. Na vprašanje, ali je včerajšnji nadzor Knovsa na policiji razumel kot politično obračunavanje, pa Uranič ni želel odgovoriti.

Poročilo vršilca dolžnosti generalnega sekretarja policije Boštjana Lindava razkriva, da naj bi Miloš Njegoslav Milović, ki se ukvarja s poslovnim in varnostnim svetovanjem, sodeloval pri nekaterih odločitvah, povezanih z varovanjem premierja Roberta Goloba. Premier je sicer včeraj poslancem državnega zbora pojasnil, da Milović ne vodi in ne usmerja ničesar, je pa potrdil, da ga je vprašal za mnenje. Da je njegovo varovanje neprimerno, je Golob ocenil po svoji prvi službeni poti v Bruselj, na kateri sta ga spremljala tudi otroka, na nekaterih medijskih portalih pa so se pozneje pojavile fotografije njegovih otrok.

Policija je sicer zavrgla Golobove očitke in kritike policijskega varovanja. Poudarili so, da kljub številnim strokovnim pomislekom o ustanovitvi posebne službe za varovanje predsednika vlade z njo korektno sodelujejo.

Kdo je Miloš Njegoslav Milović, pa si lahko preberete v tem članku.

Komisija za preprečevanje korupcije še brez prijave

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi je povedal, da za zdaj še niso prejeli nobene prijave, povezane s tem primerom, zato ga ne more komentirati. “Na načelni javni pa lahko pojasnim, da če javni uslužbenci in najvišji funkcionarji zasledujejo najvišje možne standarde – integriteto, transparentnost, odgovornost, delo za javno dobro – so korupcijska tveganja minimalna. Lahko sicer pride do dvomov in špekulacij v javnosti, zato je treba vedno transparentno pojasniti, kaj javni funkcionarji počnejo na dnevni ravni,” je dejal.

Na vprašanje, ali je sporno, da je premier Robert Golob Miloša Njegoslava Milovića, ki ga pozna že od prej, prosil za nasvet, pa predsednik KPK pojasnjuje, da lahko vsak vpraša vsakogar iz naslova zaupanja, kaj meni o določeni stvari. Ob tem pa je dodal, da “je pomembno, če nekdo nekoga vpraša za neko mnenje, ali je ta oseba potem upravičena do neke protiusluge”. V takem primeru, tako Šumi, je treba to popolnoma izključiti.

Dodal je še, da bo čas pokazal, kaj se je dejansko zgodilo v primeru svetovanja Milovića premierju Robertu Golobu. “Treba bo spremljati, ali je bila temu gospodu v bistvu protiusluga  dejansko dana. Tukaj pa potem že govorimo o tem, da je treba preprečevati in obvladovati vsakršno nasprotje interesov, ki bi se lahko potencialno pojavilo,” pojasnjuje Šumi.

Po njegovem mnenju je sicer zaupanje ključno pri delovanju najvišjih funkcionarjev, ampak da je tukaj treba biti previden, saj je treba upoštevati standarde transparentnosti, odgovornosti, integritete, obvladovanja nasprotja interesov in delovanja v javno dobro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!