Skrivnostna vloga Drnovškovega varnostnika: bil je tudi v štabu Svobode (VIDEO)

Slovenija 14. Dec 202212:26 12 komentarjev

Kakšna je vloga nekdanjega Drnovškovega varnostnika Miloša Njegoslava Milovića? Posnetki N1 dokazujejo, da je bil nekdanji policijski specialec in nekdanji varnostnik pokojnega Janeza Drnovška na dan parlamentarnih volitev tudi v volilnem štabu Gibanja Svoboda v ljubljanski Cvetličarni. Zadrževal se je predvsem na vratih, zato so mnogi menili, da je tam kot varnostnik. Gibanje Svoboda to zanika. Oglasila pa se je tudi policija.

Po skoraj dveh tednih, kolikor traja spor med predsednikom vlade Robertom Golobom in notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki je odstopila, je premier v parlamentu pojasnjeval tudi skrivnostno vlogo nekdanjega Drnovškovega varnostnika in bivšega policijskega specialca Miloša Njegoslava Milovića, ki je predsedniku svetoval, kako po vzoru nekdanjega premierja in predsednika Janeza Drnovška organizirati varovanje premierja.

Nejasnosti je bilo več: kakšna natančno je Milovićeva vloga, kdo ga je najel, predvsem pa, kdo ga je plačal. Vlada ga ni, to so na Gregoričevi že pojasnili, da ga ni plačal niti Golob osebno niti stranka Gibanje Svoboda, pa so za N1 povedali v vladajoči stranki. Pogodbe z Milovićem tudi ministrstvo za zdravje ni imelo, čeprav si je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan na predlog Milovića iz varnostnih razlogov preselil svojo pisarno.

Kot je danes v parlamentu pojasnil Golob, Milović ne vodi in ne organizira njegovega varovanja. “On je pač meni svetoval kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja, nobena pogodba ni bila in nobeno delovno razmerje ni bilo nikoli sklenjeno v vladni strukturi in ne, nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje,” je zatrdil predsednik vlade. Več o tem si lahko preberete tukaj. 

Je pa bil Milović, kot dokazujejo posnetki N1, stranki očitno blizu še pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami. Na dan volitev 24. aprila je bil namreč v volilnem štabu Svobode v ljubljanski Cvetličarni, kjer so ga kamere N1 ujele.

Priče, ki so bile v štabu, pripovedujejo, da je Milović večino časa stal pri vratih, zato so mnogi sklepali, da je bil tam kot varnostnik, kar pa v Svobodi zanikajo. “Prisoten je bil kot simpatizer stranke Gibanje Svoboda,” so odgovorili na vprašanja N1 in dodali, “na tem dogodku ni izvajal nikakršnih storitev varovanja, saj na množičnih dogodkih varnost zagotavljajo podjetja, ki imajo za to ustrezno licenco.” Katero podjetje je izvajalo varovanje, za zdaj niso navedli.

Golob o Miloviću: “Svetoval je kot zasebna oseba, nihče ga ne plačuje od drugje”

Milović, o katerem na spletu skorajda ni mogoče najti fotografij ali posnetkov, je večjo pozornost pritegnil predvsem zato, ker ga je v sporu med premierjem Golobom in odhajajočo ministrico Tatjano Bobnar v svojem poročilu predsedniku vlade omenil v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. 

Zakaj je odstopila Tatjana Bobnar? Ministrica poslancem pojasnila razloge

Lindav med drugim piše, da je 31. maja, ko Golobova vlada še ni nastopila mandata, s tedaj bodočo ministrico Tatjano Bobnar prišel na pogovor k tedaj bodočemu premierju Golobu. Zapiše, da je bil takrat pred vrati tudi Milović. Lindav je v poročilu imena sicer zakril, a je iz konteksta jasno, da govori prav o njem. Tudi zato, ker mu je ta moški govoril o času, ko je varoval pokojnega Janeza Drnovška.

Iz Lindavovega poročila je sicer razbrati, da je Milovića videl kot organizatorja (drugačnega) Golobovega varovanja, pri prenosu varovanja predsednika vlade s Centra za varovanje in zaščito pri policiji na generalni sekretariat vlade.

Milović je po Lindavovih besedah kasneje sodeloval tudi na več sestankih s policijo, kjer so se operativno pogovarjali prav o tem, Lindavu pa se je to, da pri tem sodeluje oseba, ki ni zaposlena ne v vladi ne na policiji, zdelo “posebej neodgovorno”. 

Boštjan Lindav
Žiga Živulović jr./BOBO (na fotografiji Boštjan Lindav)

Policija: Ne drži, da je organizacija Golobovega varovanja enaka Drnovškovi

Še pred poročilom v. d. generalnega direktorja policije, ki ga Golobova vlada ni hotela imenovati v polni mandat, pa je poslanec SDS Žan Mahnič v državnem zboru Goloba vprašal, ali Milovića pozna in kakšen je njegov odnos z njim. “Ali lahko zanikate navedbe, da je on tisti, ki ureja vaše varovanje, in da je on tisti, ki vašim varnostnikom naroča še kakšno popoldansko obrt, ki bi jo lahko sicer po vaših pričakovanjih opravila Slovenska varnostno-obveščevalna služba (Sova), vendar Sova tega ne počne,” je še dodal Mahnič.

“Se opravičujem, ampak gospod poslanec ima pač bujno domišljijo,” je odgovoril Golob. “Mogoče sklepa kaj posebej, ne bom niti komentiral tega. Ne, gospod Milović ni v ničemer na nobeni funkciji, ni imenovan, še manj zaposlen, za moje varovanje ne skrbi. Za moje varovanje skrbi služba, ki je za to pooblaščena in je zaposlena na generalnem sekretariatu vlade. Še enkrat, gospod Milović ni zaposlen, niti ne skrbi,” je pojasnil.

Zatrdil je, da je zgolj ponovno uvedel sistem varovanja, ki je veljal v času, ko je vlado vodil Drnovšek.

Vendar so prav danes, tik pred seznanitvijo poslancev z odstopom Tatjane Bobnar, to na policiji zanikali. “Organizacija tedanje službe se je razlikovala v temelju, saj varnostniki, ki so takrat varovali Janeza Drnovška, niso bili premeščeni nikamor, niso postali del kabineta predsednika vlade, temveč so ostali zaposleni na Centru za varovanje in zaščito, ki je del policije in neposredno odgovoren notranjemu ministru,” so pojasnili na policiji.

Kaj vemo o Milošu Njegoslavu Miloviću?

Milović je bil v času osamosvojitve pripadnik specialne brigade Moris. Delal je kot policijski specialec, dokler ni v devetdesetih letih prejšnjega stoletja postal varnostnik takratnega premierja Drnovška.

Novembra lani je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen za pomoč pri izvedbi fiktivnega posla v letu 2008 med Železničarskim gradbenim podjetjem Slovenskih železnic (SŽ ŽGP) ter podjetjem NB Inženiring. Takratni direktor SŽ ŽGP Leon Kostiov in takratni direktor NB Inženiringa Nihad Bešić sta krivdo priznala, Milović pa ne. Sodba zoper Milovića še ni pravnomočna, saj ljubljansko vrhovno sodišče še ni odločilo o pritožbi.

Milović je bil obtožen tudi v poskusu divjega lastninjenja državnega podjetja Adria Ankaran, ki upravlja turistični kamp. V tem primeru je bil oproščen. Pozneje je bil vpleten v še en domnevno sporen nepremičninski posel. V Kamniku je prek podjetja VPS Svetovanje kupil več nepremičnin podjetja Iskra Mehanizmi, prodaja pa je bila izvedena netransparetno, trdijo v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), Milović pa je zapisal, da od združenja malih delničarjev pričakuje javno opravičilo zaradi blatenja njegovega imena.

Takrat je razburjalo predvsem to, da je podjetje Iskra Mehanizmi Miloviću prodalo dvorec Katzenberg. Takratna direktorica kamniške občinske uprave Maja Sušnik je sprva trdila, da občina ni prejela vloge za uveljavljanje predkupne pravice, ko se je izkazalo, da jo je, pa je občinskemu svetu poslala opravičilo. Pojavljanje so se tudi informacije, da je Milović povezan z nekdanjim kamniškim županom Marjanom Šarcem oziroma njegovo nekdanjo stranko LMŠ, poznata se tudi z nekdanjim vodjo poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem. V Velenju je Milović državi za nastanitev migrantov oddajal nekdanji delavski dom. Od marca 2018 do maja 2020 mu je urad za oskrbo migrantov za to plačal 205 tisoč evrov.

Milović naj bi poznal tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Leta 2014 so mediji poročali, da je v Jankovićevem imenu obiskal odvetnico Damjana Bremca, lastnika podjetja Tritonis. Bremec je od ljubljanske občine kupil zemljišče, za katero se je izkazalo, da sploh ni v občinski lasti. Milović naj bi Bremčevi odvetnici prenesel Jankovićevo sporočilo, da je občina pripravljena poplačati kupnino in stroške, če izginejo kazenske ovadbe ali če Bremec na sodišču “dobi amnezijo”. Tako Janković kot Milović sta to odločno zanikala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje