Golob o Miloviću: “Svetoval je kot zasebna oseba, nihče ga ne plačuje od drugje”

Slovenija 14. Dec 202216:06 14 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je v državnem zboru potrdil, da so organizacijo premierjevega varovanja spremenili po nasvetu Miloša Njegoslava Milovića. "On je pač meni svetoval kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja," je dejal. Njegova pojasnila o tem, zakaj se je odločil za spremembo varovanja, pa se ne ujemajo s trditvami šefa policije Boštjana Lindava.

Po skoraj dveh tednih, kolikor traja spor med predsednikom vlade Robertom Golobom in zdaj še nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, je Golob danes vendarle pojasnil, zakaj je do spora prišlo. Nekaj več je povedal tudi o vlogi Miloša Njegoslava Milovića, nekdanjega policijskega specialca in nekdanjega varnostnika Janeza Drnovška iz časa, ko je bil Drnovšek predsednik vlade.

Ključna je bila očitno sprememba načina varovanja predsednika vlade in poslansko vprašanje, ki ga je Golobu glede tega 21. novembra postavil Žan Mahnič iz SDS. “Takrat se je sprožilo vprašanje varovanja mene in moje družine in začela se je politizacija moje pravice do izbire, kdo bo varoval mene in mojo družino,” je dejal Golob. Na tej točki sta se s Tatjano Bobnar razšla, je pojasnil.

“Milovića nihče ne plačuje od drugje”

Čeprav je Mahnič že takrat Goloba vprašal o Miloviću, je premier danes prvič potrdil, da je varovanje spremenil prav po Milovićevem nasvetu. “Vem, da je gospod Milović dobro skrbel za Drnovškovo varnost,” je dejal in ponovil, da Milovića pozna iz časa, ko je bil sam v Drnovškovi vladi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, torej iz leta 1999 ali 2000.  “In moje vprašanje njemu je bilo, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene, ali je najbolj ustrezen tak, kot je sedaj, ali obstajajo kakšni boljši primeri iz prakse, ne iz teorije. In zato smo se skupaj z ministrstvom za notranje zadeve odločili za spremembo uredbe in prenesli varovanje na generalni sekretariat vlade,” je pojasnil. 

Zatrdil je še, da Milović ne vodi in ne organizira njegovega varovanja. “On je pač meni svetoval kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja, nobena pogodba ni bila in nobeno delovno razmerje ni bilo nikoli sklenjeno v vladni strukturi in ne, nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje,” je zatrdil.

Včeraj je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pojasnil, da je po Milovićevem nasvetu preselil svojo pisarno, a ministrstvo za zdravje za to ni nič plačalo. Kot smo razkrili, je bil Milović tudi v štabu Gibanja Svobode na dan parlamentarnih volitev in mnogi so menili, da je bil tam kot varnostnik. V vladajoči stranki Gibanje Svoboda trdijo, da ga ne plačuje niti stranka niti Golob zasebno. Še vedno pa ni odgovora na vprašanje, ali morda z njim sodeluje podjetje Gen-i, ki ga je do lanske jeseni vodil Golob.

Skrivnostna vloga Drnovškovega varnostnika: bil je tudi v štabu Svobode (VIDEO)

Je fotografija iz Bruslja res razlog za spremembo?

Golob je danes poudaril, da je bila uredba, s katero je bilo varovanje spremenjeno, sprejeta 28. julija, po njegovem obisku Bruslja 23. in 24. junija. Tam je nekdo fotografiral Goloba in njegovega mladoletnega otroka ter fotografijo poslal medijem. “Takrat, in to je bilo konec junija, sem vedel, da nasveti o tem, da naj si organiziram stvari drugače, niso iz trte zviti, ampak da so nekaj nujnega,” je dejal danes. Poudaril je, da od spremembe varovanja fotografij njegovih otrok v medijih ni več. Za varovano osebo, ki ima varnostnike ob sebi 24 ur na dan, je zelo pomembno, da varnostnikom popolnoma zaupa, je pojasnil.

Po trditvah vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pa je bila odločitev o spremembi varovanja sprejeta že prej. Da bo uredba o varovanju določenih oseb in objektov spremenjena, je bilo dogovorjeno že 31. maja, torej dan pred imenovanjem vlade, je zapisal Lindav v poročilu predsedniku vlade. Takrat je bil Lindav skupaj s kandidatko za notranjo ministrico Tatjano Bobnar na obisku pri Golobu in takrat je prvič spoznal Milovića, je navedel.

Že 3. junija so imeli predstavniki policijskega centra za zaščito in varovanje prvi sestanek z generalnim sekretariatom vlade glede spremembe uredbe, je še poročal Lindav. Naslednji je bil po njegovih besedah 9. junija. Ves čas naj bi bil v proces vpleten Milović, kar se je Lindavu zdelo “posebej neodgovorno”, saj je šlo za osebo, ki ni zaposlena niti na policiji niti na vladi.

28. julija je nato vlada sprejela dve uredbi: uredbo o varovanju določenih oseb in objektov in uredbo o varovanju predsednika vlade. S prvo so določili, da se varovanje predsednika vlade uredi z ločenim predpisom, druga pa predstavlja ta ločeni predpis.

Golob je danes trdil, da je uredbo pripravilo ministrstvo za notranje zadeve, poslanci SDS pa so mu očitali, da je to neresnica. Tatjana Bobnar je namreč v nedavnem pisnem odgovoru na poslansko vprašanje zapisala, da ministrstvo za notranje zadeve z uredbo o varovanju predsednika vlade ni imelo nič. “Nismo je napisali na ministrstvu niti nismo sodelovali pri njenem nastanku,” je zatrdila.

Vendar je ministrica v tem odgovoru tudi priznala, da je ministrstvo pripravilo spremembo uredbe o varovanju določenih oseb in objektov. Glede tega so se tudi usklajevali z generalnim sekretariatom vlade, je dodala.

Katero uredbo je imel danes v mislih Golob, ni jasno, nobenega dvoma pa ni, da sta ministrstvo in policija sodelovala pri spremembi varovanja. Očitno je tudi, da te spremembe na policiji in na ministrstvu niso bili najbolj veseli. Lindav je v svojem poročilu namreč zapisal, da je v pogovorih z Golobom in Milovićem “zagovarjal  stališča stroke po enoviti urejenosti varovanja varovanih oseb,” čemur pa da je Milović ves čas ostro nasprotoval in se pri tem skliceval na svoje izkušnje iz časa, ko je varoval Drnovška.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje