Kako bi pomagala državi iz krize, če bi nasledila Boruta Pahorja?

N1 video 02. Sep 202219:02 5 komentarjev

Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta se v oddaji N1 STUDIO opredelila tudi do razmer, ki trenutno vladajo na trgu energentov, in vprašanja, kako bo to vplivalo na življenja prebivalcev Slovenije. Kakšna je njuna napoved dogodkov v prihodnjem obdobju in bližajoči se zimi?

Nekdanja informacija pooblaščenka Nataša Pirc Musar si želi, da prihajajoča zima na področju primanjkljaja energentov vseeno ne bila prehuda, a hkrati poudarja, da razmere na mednarodnih trgih energentov niso dobre. “Bolj me skrbi ena stvar, in sicer, da je zavzetost Evropske unije in Evropske komisije, da podpirata vojno v Ukrajini, morda zameglila ta energetski vidik. Komisija namreč še vedno ni sprejela novega izračuna cene električne energije. Pomojem je cena električne energije nerazumno povezana s ceno plina,” je povedala Pirc Musar in izrazila presenečenje, da se je Evropska unija na tem področju zganila prepozno.

Opozorila je, da se vsi zavedamo, da je pred vrati zima in z njo povezane težave na področju ogrevanja. “Za prebivalce Slovenije in Evropske unije nikakor ni dobro, da je Unija v tem segmentu kot tanker, ki se obrača zelo počasi. Osebno bi si želela, da bi bili hitrejši v tem strateškem razmišljanju, kako blažiti posledice krize,” meni Pirc Musar.

Anže Logar pa pravi, da bo naslednje leto ključno, prav tako meni, da bi bilo dobro, če bi bila letošnja zima zelena. “Če bo zima huda, bo hudo tudi na trgu energentov in v tem primeru bomo priča izrednim sejam Evropskega sveta in sprejemanju ukrepov, s katerimi bomo segrevali ta led, ki bo preplavil energetski sektor,” je povedal in pozdravil poteze Evropske unije, ki gredo v smeri neodvisnosti Evrope od ruskih energentov.

“Česar se moramo bati, je, da se v naslednjem letu v politiki ne bodo začeli pojavljati populizmi, ki bi draženje energentov povezovali z vojno v Ukrajini, ki se nas ne tiče neposredno,” je še povedal Logar in dodal, da je naloga Evropske unije in posameznih politikov, da take delitve presežemo.

Ali je vlada Roberta Goloba naredila dovolj na področju reguliranja cen energentov?

Državni zbor je ta teden sprejel dva zakona za pomoč najranljivejšim in gospodarstvu, vlada je v četrtek sprejela še nekaj zakonov s pomočjo. Cene elektrike so tako regulirane, delno tudi cene goriv. Nataša Pirc Musar meni, da se vlada Roberta Goloba trudi in razume težko situacijo, v kateri se je znašla, hkrati pa ima po njenem mnenju tudi veliko prednost, saj je premier Golob strokovnjak za energetiko.

“Zdi pa se mi, da ni napaka samo te vlade, da smo premalo storili na svoji energetski neodvisnosti. Slovenija namreč nima zbiralnikov za plin, nimamo kapacitet, da bi zaloge hranili pri nas in smo odvisni od skladiščenja plina v Avstriji in tudi Italiji,” je dejala Pirc Musar in izrazila pričakovanje, da bo Golobova vlada Slovenijo znala popeljati v smer energetske neodvisnosti.

Izrazila pa je tudi pomislek glede fosilnih goriv, med katera sodi tudi zemeljski plin. Morali bi zmanjšati uporabo fosilnih goriv, k temu stremi tudi politika Evropske unije, meni. “Med zelene energije sodijo vetrne elektrarne, hkrati pa je del zelene energije tudi jedrska energija oziroma jedrska centrala. Mislim, da je ta kriza v številnih pogledih pokazala, da bodo v mnogih državah morali spremeniti energetske strateške načrte,” je povedala Pirc Musar. Ob tem je še dejala, da je sama podpornica jedrske energije. Opozorila je tudi, da jedrska elektrarna Krško proizvede dobro tretjino energije v Sloveniji. Če želimo zapreti termoelektrarno Šoštanj, bo po njenem mnenju treba narediti več v smeri jedrske energije.

Anže Logar je ob nastopu vlade Roberta Goloba nekajkrat poudaril, da se ne strinja z nekaterimi točkami koalicijske pogodbe, označil jih je tudi za slabe. “V fazi iskanja skupne odločitve o ukrepih za zoperstavljenje energetski draginji je vlada Roberta Goloba končno naredila korak naprej. Najprej se je posvetovala z vsemi strankami v državnem zboru, tudi z ostalimi deležniki in pripravila paket ukrepov. A menim, da ta paket ukrepov vseeno ni zadosten,” pa zadnje poteze vlade ocenjuje Logar.

Kot je pojasnil, ima omenjeni paket ukrepov premajhen obseg, na kar so opozorili tudi v obrtni in gospodarski zbornici. “Ampak ravno zaradi tega, ker je bil predlog v državnem zboru podprt s strani vseh političnih strank, imam pozitivno pričakovanje, da bo vlada šla v naslednji korak in izpolnila tudi pričakovanja gospodarstvenikov,” je še povedal Logar in zadnjo parlamentarno debato označil kot “pot v pravo smer”.

Kako lahko predsednik republike, ki nima izvršnih pristojnosti, pomaga prebivalcem v kriznih razmerah?

Oba gosta menita, da je predsednik republike tisti, ki lahko za skupno mizo sooči in poenoti različno misleče. Glede energetske draginje Logar pravi, da je zdaj tisti čas, ko je treba usmeriti vse napore v to, da se ravno zaradi izzivov, ki so pred nami, gospodarsko okolje prilagodi, hkrati pa je ta čas treba porabiti tudi za zeleno preobrazbo.

Logar prav tako meni, da bi se z rednimi mesečnimi skupnimi sestanki vseh najvišjih deležnikov v državi – predsednikov državnega zbora, vlade, državnega sveta in republike – lahko naredilo marsikaj.

Izpostavil je tudi vlogo predsednika republike pri odpiranju vrat v mednarodno skupnost. “Predsednik republike je prvi, ki lahko dejansko zagotovi, da dobimo drug vir energije, da pospešimo postopke partnerskega sodelovanja z državami, ki imajo določene atribute, ki jih Slovenija nima,” meni Logar in poudarja pomen aktivne diplomacije predsednika republike.

Pirc Musar pa pravi, da se mora predsednik oziroma predsednica republike ob strateških ciljih truditi, da poenoti oba politična pola. “Jaz vidim štiri strateške točke, na katerih bi želela delati: zdravstvena reforma, pokojninska reforma, varnost in podnebne spremembe ter ekosistemi,” je povedala nekdanja informacijska pooblaščenka in izrazila željo, da bi se glede teh pomembnih točk politiki poenotili.

Podkast: Oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje