Stroka zaskrbljena zaradi širjenja delte

Koronavirus 08. Jul 202114:14 > 18:18 0 komentarjev
Mateja Logar, Milan Krek
Žiga Živulović in Valter Leban/BOBO

"Zaznavamo eksponentno rast delta različice. To je v tem trenutku največja grožnja," je povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Infektologinja Mateja Logar pa je dejala, da cepivo dobro ščiti tudi pred to različico.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal, da se je epidemiološka slika v Sloveniji izboljševala, nato pa se je na začetku julija zgodil odboj navzgor, in zadnje dni zaznavamo za ta čas visoko število novih okužb.

“Precej nas skrbi trend, ki se je obrnil navzgor in je eksponenten,” je povedal Krek in dodal, da lahko to nakazuje na nov izbruh, ki bi bil lahko z nami julija, avgusta in tudi septembra.

Direktor NIJZ je spregovoril tudi o razširjenosti delta različice, ki je po njegovih besedah zavzela eksponentno rast. Na začetku smo po njegovih besedah potrdili po tri primere, v zadnjem tednu pa že 72. “Zaznavamo eksponentno rast delte. To je v tem trenutku največja grožnja,” je povedal. Dodal je, da sta v tem trenutku nujna dva ukrepa: cepljenje in poostritev samozaščitnih ukrepov.

Cepivo dobro ščiti tudi pred delta različico

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje, je povedala, da so prve primere delta različice odkrili v Indiji, nato pa se je ta hitro razširila v Veliko Britanijo.

Tam se je zgodil porast okužb, podatki pa kažejo, da zbolevajo mlajši bolniki, ki niso bili cepljeni ali pa so bili cepljeni le z enim odmerkom. Cepljeni z dvema odmerkoma zbolevajo zelo redko, takšnih naj bi bilo okoli 0,5 odstotka, je povedala Mateja Logar.

Delta različica je bolj kužna in se širi hitreje. Zato se moramo še toliko bolj držati ukrepov: vzdržujmo razdaljo, izogibajmo se množicam, razkužujmo si roke, zračimo prostore, uporabljajmo maske v notranjih prostorih ter povsod, kjer ne moremo vzdrževati razdalje, je svetovala infektologinja.

V Veliki Britaniji kljub delti brez pritiska na bolnišnice

V tem trenutku še ne moremo reči, ali je potek bolezni pri okužbi z delta različico težji, je povedala Mateja Logar. V državah, kjer je pojavnost večja (Španija, Velika Britanija, Portugalska), zbolevajo pretežno mlajše osebe, pri njih pa je potek blag.

V Veliki Britaniji kljub porastu okužb ni bilo velikega pritiska na hospitalizacije, ker med starejšimi ni bilo velikega števila okužb. “Žal pri nas na to ne moremo računati v takšni meri, saj je odstotek precepljenih, predvsem v skupinah, ki prihajajo v bolnišnice (starejši od 50 let, ki imajo pridružene bolezni), pri nas še vedno premajhen,” je povedala Mateja Logar.

Od začetka epidemije smo v Sloveniji opravili več kot 1,3 milijona PCR-testov in več kot štiri milijone hitrih antigenskih testov.

Krek: Vsaka smrt septembra bo nepotrebna

Pri številu mrtvih na 1.000 prebivalcev najbolj izstopa pomurska regija, najmanj pa obalno-kraška regija, je povedal Krek. “V nobeni regiji nismo imeli manj kot ene smrti na 1.000 prebivalcev. Če se bo delta različica razvila, bomo imeli tudi večje število mrtvih,” je povedal in dodal, da bo letos vsaka smrt septembra nepotrebna, saj imamo na voljo cepiva.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je sporočil, da je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 134 primerov delta različice in dva primera delta plus različice.

Delta plus je različica še z dodatno mutacijo. Podobno kot delta naj bi se tudi delta plus različica prenašala hitreje. Znanstveniki mirijo, da je zaskrbljenost odveč, saj je delta plus različica v tem pogledu verjetno zelo podobna različici delta.

Prav tako je bilo potrjenih 29 primerov beta različice, 7 primerov gama različice. Različico eta so do zdaj skupno potrdili v 48 primerih, jota različico v 6 primerih in različico B.1.1.318 v 19 primerih.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!