87 gorenjskih maturantov gre v prostovoljno karanteno

N1 video 08. Jul 202110:38 > 22:50 1 komentar
ples v klubu
Profimedia

Med gorenjskimi dijaki, ki so se danes vrnili z maturantskega izleta v Španiji, za zdaj ni okuženih s koronavirusom. Dijaki, ki se pred vrnitvijo niso želeli testirati, bodo po navedbah organizatorja letovanja odšli v prostovoljno karanteno.

Iz Španije se je danes vrnila še skupina gorenjskih maturantov. Med njimi za zdaj ni potrjenih okužb s koronavirusom, je povedala zdravnica Eva Grilc iz NIJZ. Vendar pa vsi dijaki niso opravili testa: 231 udeležencev je v torek zvečer opravilo test, vsi rezultati so bili negativni, 87 udeležencev pa se ni testiralo. 87 dijakov, ki testa niso opravili, bodo šli v prostovoljno karanteno, so nam sporočili iz agencije Collegium Mondial Travel, ki je organizirala potovanje.

NIJU sicer dijake poziva, naj se po vrnitvi iz Španije zadržujejo doma in omejijo stike. Kot je povedala Grilc, bodo maturante napotili v karanteno, če bodo med njimi potrdili okužbo s koronavirusom. “Če so zdravi, ni razlogov za druge ukrepe,” je dejala Grilc.

Ob prihodu morajo dijaki upoštevati pravila za vstop v državo, je povedala Grilc. Skupina maturantov se vrača iz Katalonije, ki je uvrščena na oranžni seznam. To pomeni, da lahko udeleženci v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu, če predložijo negativni PCR- ali hitri test, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Belgijski organizator potovanj Summer Bash je sporočil, da bodo odpovedali napovedane izlete v Španijo in da se bo 350 mladih, ki trenutno tam letujejo, vrnilo v Belgijo, navaja Brussels Time. Kot so sporočili, so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 24 mladih, ki letujejo v španskih letoviščih, kot je Lloret de Mar.

Med dolenjskimi dijaki s PCR-testi potrdili 58 okužb s koronavirusom

Med dolenjskimi dijaki, ki so od 27. junija do 3. julija bivali v hotelu Maria del Mar v španskem kraju Lloret de Mar, so potrdili 58 okužb, je povedala Grilc. Več okužb so sprva potrdili s hitrimi testi, pozitivne pa so v skladu z navodili napotili na PCR-test.

Epidemiologi so ocenili, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokorizični stiki. Napotili so jih v karanteno. Ta velja zgolj za dijake, njihovi družinski člani niso v karanteni. Vendar pa je mogoče pričakovati, da bo zbolel še kateri od maturantov, pravi Eva Grilc. Organizator je sicer maturantom svetoval, naj opravijo test na okužbo s koronavirusom. Vendar na NIJZ pravijo, da je trenutno smiselno predvsem omejevanje stikov. Dijaki naj gredo na test, če imajo simptome okužbe, je rekla Grilc.

V Španijo so dijaki potovali z avtobusi. Del dijakov z novomeškega območja se je v Slovenijo vrnili z avtobusi, del pa je potoval tudi z letalom iz Barcelone do Benetk.

Konec tedna bo predvidoma znano, ali so dijaki okuženi z delta različico. Glede na epidemiološki položaj v Španiji je sicer zelo verjetno, da gre za okužbo z omenjeno različico, je včeraj povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Grilc glede na epidemiološko sliko odsvetuje potovanja v Španijo

Med maturanti je bilo tudi nekaj dijakov z drugih območji, gre za nekaj dijakov z območja Celja in enega z območja Murske Sobote. Pričakovati pa je mogoče, da je na maturantskem izletu še kakšna skupina.

Eva Grilc svetuje, da je na podlagi epidemiološke slike v Španiji trenutno bolje, da se tja ne potuje. In dodaja, da so potovanja tja še dovoljena. Spomnila je na upoštevanje ukrepov, kot so nošenje mask, razkuževanje rok in vzdrževanje medsebojne razdalje. Dijake in spremljevalno osebje pa je pozvala tudi k cepljenju.

Potrjene okužbe med maturanti so vplivale tudi na rast primerov v Sloveniji. V sredo so ob 1.713 opravljenih PCR-testih potrdili 68 novih okužb s koronavirusom. Število potrjenih okužb se je na medtedenski ravni zvišalo že tretji dan zapored.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje