Stavka: kako bo z nujnim varstvom in kako bo na šolah, ki bodo v sredo odprte

Slovenija 04. Mar 202220:00 > 05. Mar 2022 09:21 2 komentarja
igrišče, igrala, vrtec, duševno zdravje otrok
Ziga Zivulovic jr./BOBO

V sredo bodo zaprti skoraj vsi vrtci in šole, vendar naj bi bilo povsod poskrbljeno za tiste, ki bodo potrebovali varstvo. V šolah, ki bodo ostale odprte, pa bo pouk potekal normalno.

V sredo bo zaprtih med 600 in 700 šol in vrtcev, je povedal generalni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ) Branimir Štrukelj. Točno število ni znano, bo pa večje, kot je kazalo v četrtek. V zadnjem dnevu so se namreč stavki pridružile še dodatne šole, nam je v petek dejal Štrukelj.

V četrtek je sicer Štrukelj dejal, da stavke niso izglasovali na približno 70 zavodih. Po naših informacijah je med njimi samo en samostojen vrtec, ostalo pa so osnovne in srednje šole. Res pa je, da vrtci delujejo v okviru nekaterih osnovnih šol, ki se niso pridružile stavki. Takšna je na primer Osnovna šola Poljane v Poljanski dolini.

Katere šole in vrtci bodo zaprti in kateri ne, ni javno znano. Starše morajo o tem, kako bo v sredo, obvestiti šole same. SVIZ pa je pripravil navodila za izvedbo stavke, med katerimi je tudi pojasnilo za starše.

Nujno varstvo bo na voljo

Ministrstvo za izobraževanje je šolam in vrtcem poslalo zahtevo, da tudi med stavko zagotovijo “minimum delovnega procesa”. SVIZ je ostro protestiral, da ministrstvo za takšno zahtevo nima zakonske podlage ali pristojnosti.

Predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je dejal, da ni dobil nobenih informacij o morebitnih težavah v zvezi s stavko. Nekaj nejasnosti je o tem, ali morajo šole, ki bodo zaradi stavke zaprte, ponuditi nujno varstvo. Vendar je Pečan zagotovil, da dileme v resnici ni. “Nimam informacij, da bi se na kakšni šoli odločili, da nujnega varstva ne nudijo,” je dejal.

Tam, kjer so stavko izglasovali, bodo šole in vrtci v sredo zaprti. Vrtci bodo tudi po navodilih SVIZ morali nuditi varstvo za otroke staršev, ki ne bodo imeli druge možnosti. V SVIZ računajo, da bo v sredo vseeno v vrtcih malo otrok. “Ob zadnji stavki so nas starši podprli tako, da so ogromno otrok zadržali doma. V vrtce jih je prišlo en, dva ali trije odstotki,” je dejal Štrukelj.

“Ponekod se kolegice bojijo, da bo prišlo preveč otrok glede na število zaposlenih, ki bodo izvajali nujno varstvo,” je dejala predsednica skupnosti vrtcev Janja Bogataj, “vendar sem prepričana, da bodo povsod ustrezno poskrbeli za vse.”

Tudi v osnovnih šolah varstvo za najmlajše

Tudi osnovne šole, kjer bo stavka izvedena, bodo nudile nujno varstvo za najmlajše, če bo to potrebno. “Nekaj staršev nas je že obvestilo, da bodo potrebovali varstvo,” je dejala ravnateljica osnovne šole Pirniče Damijana Božič Močnik. Za te otroke bodo poskrbeli tisti zaposleni, ki niso glasovali za stavko, je pojasnila.

Prežihov Voranc
Žiga Živulović jr./BOBO

Enako bo na Osnovni šoli Prežihov Voranc v Ljubljani. “Vsekakor je za varnost v šoli treba poskrbeti, in za otroke iz prvih treh razredov bomo razpisali varstvo,” je pojasnil ravnatelj Marjan Gorup.

Na ljubljanski Osnovni šoli Koseze pa so nam na primer dejali, da bo nujno varstvo na voljo za otroke do vključno četrtega razreda.

Medtem pa na primer na Osnovni šoli Kašelj vsaj za zdaj kaže, da nujnega varstva ne bo. “Navodilo je, da so šole med stavko zaprte,” je povedala sindikalna zaupnica, sicer svetovalna delavka Nataša Hozjan Breznjik. “Za zdaj nismo dobili informacij, da bi bilo treba organizirati nujno varstvo,” je dodala.

Šole, ki bodo v sredo odprte

Šole, kjer večina zaposlenih ni glasovala za stavko, pa bodo v sredo odprte. Vseeno pa morajo tudi na teh šolah ravnatelji omogočiti udeležbo v stavki tistim zaposlenim, ki so glasovali zanjo.

Ena od šol, kjer zaposleni niso izglasovali stavke, je Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik. “V sredo bomo delali kot običajno,” je dejal ravnatelj Rafko Lah, “Vodja sindikata na šoli je pozvala tiste zaposlene, ki so glasovali za stavko, naj v četrtek do 12. ure ravnatelja obvestijo, ali nameravajo sodelovati v stavki. Do roka nisem prejel nobenega obvestila.”

Tudi na Osnovni šoli Medvode, kjer prav tako niso izglasovali stavke, bo v sredo pouk potekal normalno, napoveduje ravnateljica Damjana Šubic. “Če me bo kdo obvestil, da bo izkoristil pravico do stavke, bom seveda to omogočila in za njihove ure poiskala nadomeščanje,” je pojasnila.

Zakaj niso glasovali za stavko?

Štrukelj je dejal, da je bil na večini šol, kjer stavke niso izglasovali, razlog za to v prenizki udeležbi na glasovanju. Pogoj za stavko je, da zanjo glasuje večina vseh zaposlenih, ne glede na to, ali so člani SVIZ.

Na Osnovni šoli Medvode je bila udeležba precej visoka, glas je oddalo 44 od 59 zaposlenih, nam je povedal tamkajšnji predstavnik SVIZ Rok Viriant Stojanović. “Ne vem, zakaj večina ni bila za stavko,” je dejal. V pogovorih z zaposlenimi je ugotovil, da vsi podpirajo stavkovno zahtevo za dvig plač tistih, ki so v spodnji tretjini plačne lestvice. “Nekateri pa so mi povedali, da bi raje videli, če bi bila stavka po volitvah in ne v predvolilnem času,” je dodal.

Jakob Počivavšek
Borut Živulović/BOBO

Splošne stavke v javnem sektorju še ne bo

V pogajalski skupini dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi predsednik konfederacije Pergam Jakob Počivavšek, so se odločili, da bodo stavkovne aktivnosti zaostrovali po volitvah. Kot je pojasnil Počivavšek, ne pristajajo na to, “da bi vlada zlorabila sindikate za doseganje svojih ciljev v volilni kampanji in na sindikalnih aktivnostih nabirala politične točke”.

Med sindikati, ki so del Počivavškove skupine, je sodelovanje v stavki, ki bo 9. marca, napovedal samo sindikat visokega šolstva. SVIZ ni del te skupine sindikatov, ampak del Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki ji predseduje Branimir Štrukelj.

Kot možen datum stavke sindikatov iz skupine, ki jo vodi Počivavšek, omenjal 16. marec. Takrat stavke torej ne bo.

Iz KSJS so sivcer sporočili, da splošne stavke v javnem sektorju ne izključujejo. Vendar je tudi iz njihovega stališča razmeti, da takšne stavke pred volitvami ne bo. Predsednik KSJS, kamor sodi tudi SVIZ, je Branimir Štrukelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje