Kako modernizirati upravne enote, da bodo učinkovitejše?

Slovenija 21. Feb 202317:57 2 komentarja
Gneča pred upravno enoto
BOBO

Na ministrstvu za javno upravo se je prvič sestala koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnih enot v Sloveniji.

Na ministrstvu za javno upravo je danes potekala prva seja koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot v Sloveniji. Na njej je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik predstavila možnosti za izvedbo reorganizacije sistema 58 upravnih enot s ciljem večje fleksibilnosti.

“Upravne enote, ki so neposreden stik države z državljani, so neenake, tako po bremenih kot tudi po načinih dela. Ministrstvo bo zato pristopilo k spremembam, katerih glavni cilj bo doseči večjo fleksibilnost zagotavljanja upravnih storitev tam, kjer bi se za te izkazovale največje potrebe,” sporočajo z ministrstva za javno upravo.

Na delovnem srečanju je ministrica članom in članicam koordinacijske skupine predstavila scenarije izhodišč za reorganizacijo upravnih enot, ki jih obravnava tudi strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave v okviru delovne skupine za reorganizacijo upravnih enot, katere delo se bo po napovedih zaključilo najkasneje jeseni.

V razpravi so sodelujoči na današnjem sestanku naslovili več odprtih težav in iskali stične točke rešitev. Med drugim je bila po navedbah ministrstva podana pobuda po organiziranju regijskih usposabljanj med uslužbenci upravnih enot na različnih področjih, začenši s področjem pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce, ki je trenutno najbolj pereče.

Koordinacijsko skupino poleg predstavnikov ministrstva za javno upravo sestavlja 13 načelnikov in načelnic oziroma vršilcev dolžnosti načelnikov in načelnic, ki predstavljajo 12 regionalnih skupin območnih upravnih enot, skupaj z območjem Upravne enote Ljubljana, ki je dodano kot posebno specifično območje.

Kot so po seji sporočili z ministrstva, je ena od prioritetnih nalog vlade zagotoviti za vse prebivalce Slovenije boljše in hitrejše storitve državne in javne uprave, zato je reorganizacija upravnih enot eden izmed ključnih ciljev pri realizaciji te naloge.

V okviru strokovnega sveta za trajnostni razvoj javne uprave, ki deluje na treh področjih in je posvetovalno telo ministrice pri pripravi reform javne uprave, ima pomembno vlogo tudi koordinacijska skupina za reorganizacijo upravnih enot. “Njen cilj je racionalizacija in optimizacija področja dela na upravnih enotah na način, da bodo javne storitve bolj kakovostne, usmerjene v uporabnike v sinergiji z lokalno samoupravo,” izpostavljajo na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje