Kako na očitke odgovarja vodnik skupine slepih in slabovidnih na Triglavu?

Slovenija 20. Jul 202319:00 10 komentarjev
Jurček Nowakk
Nebojša Tejić/STA

Na kritike in očitke o odločitvi, da kljub slabim napovedim popeljejo skupino slepih in slabovidnih na Triglav, se je oglasil vodnik skupine in dolgoletni prostovoljec Jurček Nowakk. "Težava je bila v dolini, na cesti in ne v hribih," je dejal v pogovoru za N1.

Sredino neurje z močnim vetrom je med drugim poskrbelo, da je v Kovinarski koči ostala ujeta skupina pohodnikov, med katerimi so bili tudi slepi in slabovidni.

Ti so se v kočo vrnili po vzponu na Triglav, v koči pa so morali prenočiti zaradi vetroloma, saj so podrta drevesa zaprla cesto do koče in onemogočila pot domov.

Na gorske vodnike in reševalce, ki so vodili skupino proti Triglavu, danes dežujejo številne kritike, med drugim tudi s strani prvega moža civilne zaščite Srečka Šestana in meteorologa Braneta Gregorčiča.

Kako na kritike odgovarja Jurček Nowakk, vodja odbora Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami pri Planinski zvezi Slovenije in dolgoletni vodnik, ki je skupaj s preostalimi gorskimi vodniki in reševalci peljal skupino na Triglav?

Kaj se je dogajalo na vzponu na Triglav in potem v koči?

Za hribe napoved ni bila slaba. V ponedeljek ni bilo nobenega opozorila. Potem smo prišli na območje, kjer ni bilo signala. Nikogar nisem videl, ki bi imel s seboj radio in bi poslušal poročila.

Ko je v sredo ob 10.30 prišlo opozorilo, smo mi bili že pod Kalvarijo. Vsi planinci so me učili, da tudi če je opozorilo, se je treba čim prej spustiti. In mi smo se spuščali, in to po soncu, lahko pokažemo tudi slike.

Za torek in sredo je bilo napovedano sonce do 17. ure, nato pa naprej slabo vreme. Opozorilo je bilo izdano v sredo ob 10.30. Mi smo bili takrat v hribu in smo imeli sonce. Nismo imeli nobenih težav, edina težava je bila, da je veter v dolini Krme podrl 1,8 kilometra dolgo gmajno in cesta ni bila prevozna. Nismo vedeli, kaj se dogaja na drugi strani doline, saj smo bili na drugem koncu.

Grs Mojstrana
Reševanje planincev, ki so obtičali v Krmi. (Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije/FACEBOOK)

Težava je bila torej v dolini na cesti, pred Kovinarsko kočo in ne v hribih. Mi smo bili v torek na Triglavu, ko je bilo lepo vreme. Kjer smo bili mi, je začelo deževati v sredo ob 18.30. Ko smo se spuščali s hriba, ni pihalo. Malo je deževalo ob 16. uri, ampak brez vetra, le kakšne pol ure. Kaj se dogaja po državi, smo izvedeli šele nato v koči, ko nismo mogli naprej proti domu. Pihalo in podiralo je drevesa na drugem koncu doline.

V koči smo prenočili, kar ni nič narobe. To ni nič posebnega oziroma nenavadnega. To ni nič slabega. Koča je res malo manjša, nas pa je bilo kar veliko, zato so nekateri prespali po avtomobilih, nekateri pa po klopeh v kočah, kot smo stari planinci navajeni.

Kako dolgo so potekale priprave na vzpon na Triglav?

Leta 2020 smo začeli hojo po slovenski planinski poti. Vmes nam je epidemija za eno leto zamaknila zaključek, saj bi sicer že lansko leto zaključili. Na Debelem rtiču bomo zaključili slovensko transverzalo oziroma slovensko planinsko pot, vzpon na Triglav pa je bila jagoda na torti.

Lanskega oktobra smo naredili načrt, da gremo letos na Triglav.

Kako je potekal vzpon?

Vzpon je šel po načrtu. Skupini pohodnikov, ki se je odpravila na Triglav, manjka le še po pet žigov od skupno 80, kar kaže, da imajo že dosti kilometrine.

Vsi udeleženci, slepi in slabovidni, so vse dogajanje dobro prenesli, bili so le presenečeni nad poročanjem. (Spomnimo, odločitev, da so se pohodniki kljub slabi vremenski napovedi odpravili v gore, sta za N1 okrcala tako Srečko Šestan in Brane Gregorčič, ki je dejal, da takšna odločitev kliče po preverjanju licence gorskega vodnika, op. p.)

Ste imeli kakšne težave?

Edina težava so bila zdravila, saj jih nekateri niso imeli s seboj na zalogo. Reševalci so prinesli še nekaj kruha, saj koča toliko ljudi, kot jih je bilo tam včeraj, običajno sprejme v celotnem mesecu.

Je bila organizacija in prisotnost gorskih reševalcev in vodnikov prostovoljna ali ste dobili kaj plačano?

Organizacija je bila povsem na prostovoljni bazi, tudi za gorske reševalce, vodnike in spremljevalce. Nihče ni dobil plačila, le za prenočitve in hrano nam ni bilo treba plačati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje