Kako poteka postavljanje montažnega mostu čez Dreto v Nazarjah? (VIDEO)

Slovenija 05. Sep 202322:08 0 komentarjev

Slovenski in hrvaški obrambni minister sta si v občini Nazarje pogledala, kako poteka postavljenje montažnega mostu. "Most vitalnega pomena za tamkajšnjih 130 prebivalcev, ki so jih prizadele poplave, posebej ker se mnogi od njih ukvarjajo s kmetijstvom," je med ogledom poudaril Marjan Šarec.

Minister za obrambo Marjan Šarec in njegov hrvaški kolega Mario Banožić sta si danes v Lačji vasi v občini Nazarje ogledala postavljanje montažnega mostu, ki ga tam čez reko Dreto postavlja hrvaška vojska in s katerim bodo začasno nadomestili most, porušen ob avgustovskih poplavah.

Oba sta ob tem izrazila pomen medsebojnega sodelovanja in pomoči.

Po besedah hrvaškega obrambnega ministra Banožića gre za 27 metrov dolg in tri metre širok most z nosilnostjo 42 ton na os. Z njim bodo pomagali tamkajšnjim prebivalcem, ki so jih prizadele poplave, da bodo lahko preko njega opravljali vsakodnevne obveznosti.

Izjavo ministra si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Most lahko v Lačji vasi po besedah hrvaškega ministra ostane kolikor dolgo bo potrebno oziroma dokler ne zgradijo novega. Poudaril je še, da je prvič, da bo tak most postavljen zunaj meja Hrvaške.

Most je sicer hrvaška vojska začela postavljati v nedeljo, končan bo v sredo. Nato ga bodo preizkusili, za vozila in pešce pa ga bodo predvidoma odprli v četrtek.

Po besedah ministra Šarca je most vitalnega pomena za tamkajšnjih 130 prebivalcev, ki so jih prizadele poplave, posebej ker se mnogi od njih ukvarjajo s kmetijstvom. Spomnil je, da je bilo v Sloveniji v poplavah porušenih veliko mostov, pri čemer jim jih je veliko že uspelo nadomestiti z začasnimi.

Hrvaška je sicer po besedah Šarca že od prvega dne vključena v odpravljanje posledic avgustovskih poplav pri nas. Najprej je poslala helikopter za pomoč pri utrjevanju nasipov Mure, pozneje je v okviru mednarodne pomoči poslala tudi inženirsko enoto, ki tudi postavlja most.

Pomoč Hrvaške, ki je enako kot Slovenija v zvezi Nato, po besedah Šarca kaže, kako pomembno je sodelovanje na vojaškem področju, pa tudi vlaganje v vse rodove vojske. “Pomembno je imeti opremljeno in usposobljeno vojsko, saj nikoli ne vemo, kaj nas prizadene. Lani smo imeli velik požar, letos poplave. Tako da moramo biti vedno pripravljeni,” je dejal.

Hrvaškemu kolegu in pripadnikom hrvaške vojske se je zahvalil za vso pomoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!