Kako pravilno posušiti moker telefon? Nikar ga ne sušite v rižu

Digitalno 23. Feb 202405:15 0 komentarjev
pametni telefon, sušenje v rižu
Foto: PROFIMEDIA

Pozabite na riž, vato ali sušilnik za lase. Priljubljene metode sušenja mokrih telefonov lahko v resnici naredijo več škode kot koristi.

Mnogi uporabniki elektronskih naprav vedo za trik, s katerim naj bi uspešno posušili napravo, v katero je vdrla voda ali vlaga: postavili naj bi jo v vrečko ali posodico z rižem, ki nase povleče odvečno vlago in napravo posuši.

Vendar kljub priljubljenosti te tehnike strokovnjaki že dolgo svarijo pred njo, saj testi kažejo, da ne deluje, piše BBC.

Tudi Apple, proizvajalec iPhonov, svetuje, da telefona, če se zmoči, ne sušite v vrečki z rižem. Tehnološki velikan je namreč objavil navodila, kako ravnati z mokrim telefonom, v njih pa uporabnikom sporoča, da lahko delci zrnja poškodujejo njihove naprave.

Namesto tega naj uporabniki z nežnim trepljanjem poskušajo iz telefona spraviti čim več tekočine. Pri tem naj bo telefon obrnjen tako, da je vtičnica za polnilec telefona obrnjena navzdol.

Poleg izogibanja vrečkam z rižem odsvetuje tudi sušenje mokrega telefona z “zunanjim virom toplote ali stisnjenega zraka”, kar pomeni, da se je treba izogibati radiatorjem ali sušilnikom za lase. Prav tako naj uporabniki v telefon ne poskušajo vstaviti “tujkov, kot je tampon iz vate ali koščke papirnate brisače”.

Namesto tega Apple svetuje, naj telefon pustijo v “suhem prostoru z nekaj pretoka zraka”, preden ga ponovno priključijo na polnilnik.

Sicer pa elektronske naprave postajajo vse bolj odporne proti vdoru vode. Vse Applove naprave, od iPhona 12, so sposobne zdržati do pol ure potopitve do globine šestih metrov, še piše BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!