Sodišče potrdilo: prošnja Golobovega neformalnega svetovalca zavrnjena

Slovenija 22. Feb 202412:39 2 komentarja
kladivce
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Nekdanjemu policijskemu specialcu, zdaj pa podjetniku Milošu Njegoslavu Miloviću, ki je po zadnjih parlamentarnih volitvah neformalno svetoval premierju Robertu Golobu in več ministrom Gibanja Svoboda, je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo alternativno prestajanje kazenske sankcije. Odločitev še ni pravnomočna.

Nekdanji policijski specialec Miloš Njegoslav Milović je bil spomladi lani pravnomočno obsojen na leto in pol zapora ter denarno kazen 15.000 evrov zaradi pomoči pri izvedbi fiktivnega posla v vrednosti 390.000 evrov v letu 2008 med SŽ ŽGP ter podjetjem NB Inženiring. Vendar pa je Milović vložil prošnjo za alternativno prestajanje kazenske sankcije, a jo je sodišče zavrnilo.

“Sodišče je predlog za alternativno prestajanje kazni zapora za obsojenega zavrnilo. Odločitev sodišča še ni pravnomočna,” so sporočili iz Okrožnega sodišča v Ljubljani. Zapisali so, da je sklep sodišča že vročen državnemu tožilstvu in zagovorniku obsojenega, ne pa tudi obsojenemu.

Milović svetoval tudi Golobu

Nekdanji policijski specialec in varnostnik nekdanjega premierja Janeza Drnovška Miloš Njegoslav Milović je širši javnosti postal znan po razkritju, da je varnostno svetoval sedanjemu premierju Robertu Golobu in nekaterim ministrom Gibanja Svoboda. Ti so sicer zagotavljali, da je to delal brezplačno.

Predsedniku vlade Golobu je Milović svetoval pri uvedbi novega načina varovanja; sodeloval je na sestankih, kjer sta se policija in generalni sekretariat vlade dogovarjala o tej spremembi. To je bil tudi eden od razlogov, da je po navedbah nekdanje notranje ministrice Tatjana Bobnar prišlo do zaostritve odnosov med njo in premierjem Golobom, na “neodgovornost” Milovićevega sodelovanja pri teh odločitvah pa je opozoril tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Bobnar je pred parlamentarno preiskovalno komisijo izpostavila tudi, da je Milović poklical na notranje ministrstvo in zahteval, da policija zaposli določeno osebo. Ta oseba bi morala biti zaposlena kot varnostnik pri predsedniku vlade, vendar pa na policiji niso dali soglasja za njeno zaposlitev.

“Takrat sem zavzela jasno stališče, da ne dopuščam takšnih klicev na ministrstvo, da nihče ne bo kadroval v policijo in da je to kadrovska korupcija, ki je nedopustna, ker je kadrovska politika izključno v pristojnosti generalnega direktorja policije kot predstojnika organa,” je poudarila Bobnar.

Milović je kot zunanji svetovalec sodeloval z več državnimi energetskimi podjetji. Med drugim, kot smo razkrili na N1, tudi s podjetjem Gen-i v času, ko je to podjetje vodil Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje