Kako se bodo levosredinske stranke v primeru zmage dogovorile o mandatarju?

Slovenija 31. Mar 202211:05 > 11:42 11 komentarjev
koalicija kul
Twitter Marjan Šarec

Kako se bodo glede mandatarja odločile levosredinske stranke, če bo zmagovalka leve sredine na aprilskih volitvah Gibanje Svoboda, stranke KUL pa bodo skupaj zbrale več glasov kot Golobova stranka? Odgovori prvakov strank KUL so različni.

Prvaki LMŠ, SD, Levice in SAB so v sporazumu o povolilnem sodelovanju septembra lani zapisali, da bo v primeru zmage koalicije KUL na državnozborskih volitvah mandatarsko mesto pripadlo predsedniku tiste od njih, ki bo dobila največ glasov. Januarja letos pa je na politično prizorišče stopila nova stranka, Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki se ji, sodeč po javnomnenjskih merjenjih na aprilskih volitvah, na levi sredini obeta prepričljiva zmaga, s strankami KUL pa naj bi oblikovala prihodnjo vlado.

Ob tem se postavlja vprašanje, ali bodo LMŠ, SD, Levica in SAB, če bo Gibanje Svoboda sicer doseglo boljši rezultat kot vsaka od njih, seštevek glasov strank KUL pa bo višji od števila glasov Golobove stranke, vztrajale, da mandatarsko mesto pripada najmočnejši stranki KUL.

To vprašanje sta voditelja ponedeljkovega predvolilnega soočenja na POP TV postavila predsednici SD Tanji Fajon. Socialni demokrati namreč med strankami KUL po javnomnenjskih merjenjih beležijo najvišjo podporo – pred političnim angažmajem Roberta Goloba so si obetali zmago na levi polovici političnega prostora in že pogledovali proti mandatarskemu mestu.

Tanja Fajon, SD, intervju
N1

Odgovor Tanje Fajon kaže, da se v SD s tem, da skorajda nimajo možnosti za zasedbo premierskega položaja, težko sprijaznijo. “Formula je precej enostavna. Mandatarja bo ponudil tisti, ki bo znotraj parlamenta zbral zadostno število glasov in sedežev,” je na soočenju vztrajno ponavljala Fajon. Tudi za N1 je včeraj dejala, da bo vlado sestavil tisti, ki bo prvi zbral večino – torej vsaj 46 glasov. Pri tem se je sklicevala na navedbe predsednika republike Boruta Pahorja ob podpisu odloka o razpisu državnozborskih volitev, da bo mandat podelil tisti kandidatki oziroma kandidatu, ki mu bo uspelo zbrati najmanj 46 glasov poslancev. Fajon je še dodala, da gredo Socialni demokrati na zmago in da ta hip drugega scenarija ne dopušča.

Predsednica SAB Alenka Bratušek se je konkretnemu odgovoru na naše vprašanje, ali naj bi v primeru boljšega skupnega rezultata strank KUL od rezultata stranke Gibanje Svoboda te vztrajale pri mandatarju iz svojih vrst, izognila. “Za nas je trenutno najpomembnejše, da k udeležbi na volitvah spodbudimo čim več volilk in volilcev, da stranke KUL skupaj z Gibanjem Svoboda dobimo največ glasov ter da po volitvah sestavimo trdno levosredinsko koalicijo in vlado. O funkcijah se bomo pogovarjali dan po tem, saj ljudi zdaj zanimata sprememba in zamenjava aktualne oblasti,” je poudarila Bratušek.

Žiga Živulović jr./Bobo

Bolj konkretna sta bila prvak LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec. Tudi onadva sta prepričana, da mora leva sredina zbrati večino glasov in zamenjati trenutno vladajoče. Hkrati pa poudarjata, naj mandatarsko mesto pripade prvaku tiste levosredinske stranke, ki bo dobila največ glasov. Kot je za N1 dejal Šarec, je bil sporazum koalicije KUL podpisan, ko še ni bilo Golobove stranke, sedaj pa na levi sredini niso več le štiri, ampak je pet strank. Če bo med njimi največ glasov dobilo Gibanje Svoboda, tudi če bo seštevek glasov strank KUL višji od števila glasov Golobove stranke, bo po Šarčevih navedbah moral mandatarsko mesto zasesti Robert Golob. “To bo edino pošteno in sploh ne vidim druge možnosti,” je dejal prvak LMŠ. Dodal je še, da je pri tem irelevantno, ali bo Golob relativni zmagovalec volitev ali bo to Janša in komu bo Pahor podelil mandat. “Naša usmeritev je jasna: levosredinske stranke morajo dobiti večino in sestaviti vlado, mandatar pa bo predsednik tiste od njih, ki bo na volitvah dobila največ glasov,” je še dodal Šarec.

Tudi Mesec je dejal, naj mandatarsko mesto pripade tisti stranki prihodnje levosredinske vlade, ki bo na volitvah zbrala največ glasov. “Če bo to Gibanje Svoboda, naj bo mandatar Robert Golob. Vse ostalo je igračkanje in napenjanje mišic, česar res ne potrebujemo,” je dejal Mesec in napovedal, da bo takšno stališče zagovarjal tudi na prihodnjih sestankih koalicije KUL.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje