Kako svet vidijo živali? (VIDEO)

Magazin 26. Jan 202405:08 0 komentarjev

Skoraj vsa živa bitja svet vidijo drugače. To je odvisno od arhitekture njihovih oči in možganov. Poglejte, kako svet vidijo nekatere živali.

Ptice vidijo nebo drugačne barve kot mi.

Čebele vidijo barve, ki jih mi ne vidimo, na primer ultravijolično. Psi pa ne vidijo sveta v “črno-beli tehniki”, kot še vedno mislijo nekateri, ampak ne razlikujejo vseh barv. Muhe vidijo svet zrnato … Načinov, kako živa bitja vidimo svet okoli sebe, je skoraj toliko, kot je vrst, ki imajo oči ali organe, občutljive na svetlobo. Wikipedija piše, da obstaja deset različnih tipov oči – od enostavnih z eno samo konkavno (vbočeno) površino, občutljivo na svetlobo, do sestavljenih oči, ki obsegajo več posameznih leč, razporejenih na konveksni (izbočeni) površini.

Odvisno od sestave oči in arhitekture možganov tako živa bitja vidimo različno ostre slike okolja in različne barve. Čeprav imajo različne vrste podobne oči (ljudje recimo imamo podobne oči kot ostali sesalci, ptiči, plazilci ali dvoživke), pa svet vidijo drugače. Nekatere vrste s preprostimi očmi lahko razlikujejo zgolj svetlobo in temo, na drugi strani so živali z zelo ostrim vidom, kot je planinski orel, ki lahko vidi zajca na razdalji več kot kilometer. Tudi kar zadeva barve, so slike sveta pri različnih vrstah različne.

Oči psov so na primer strukturirane podobno kot pri ljudeh, ki ne razlikujejo rdeče in zelene barve, zato je njihov svet manj barvit kot naš, po drugi strani ima morska bogomolka (vrsta raka) najbolj kompleksne oči, s kar desetimi različnimi receptorji za barve – mi imamo tri, a s temi lahko zaznavamo več kot 10 milijonov različnih barvnih odtenkov. Nekatere vrste gekonov lahko vidijo barve tudi ponoči, kameleon lahko premika vsako od svojih očes neodvisno od drugega, ameriška vodna sloka pa lahko vidi cel krog, 360 stopinj v horizontalni smeri in skoraj 180 stopinj v navpični, pajek skakač pa ima poleg glavnega para oči, ki se lahko premikajo, še tri pare, ki so nepremični in lahko zaznavajo svetlobo različnih valovnih dolžin (vsak par drugačno) in gibanje.

Kako svet vidijo nekatere živali, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Pri tem je treba vedeti, da gre pri zgornjem videu le za dovolj dober približek predstave sveta, kot ga vidijo živali.

Izdelali doslej najboljši sistem za prikaz živalskega vida

Mednarodni skupini znanstvenikov je zdaj uspelo izdelati sistem kamer in filtrov, ki omogoča ustvarjanje doslej najbolj realističnih videoposnetkov sveta, kot ga vidijo različne živali, vključno s posebnimi barvami, ki jih zaznavajo, piše portal Live Science.

Skupaj so objavili 12 videoposnetkov, ki prikazujejo, kako ptice, čebele, miši in psi vidijo svet. Dva smo s spletne strani, na kateri so objavili svojo raziskavo, prenesli tudi mi – zgornji prikazuje metulja lastovičarja, kot ga vidijo čebele, spodnji pa ptico oponašalko v krošnji, kot jo vidi druga ptica.

Nova tehnika je pomembna zato, ker prvič omogoča izdelavo videoposnetkov (doslej so z uporabljenimi filtri in kamerami lahko naredili le statične posnetke), pa tudi ker lahko takšni posnetki povedo več o tem, kako določene vrste sodelujejo s svojim okoljem in se odzivajo na dražljaje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!