Kakšna kazen vam grozi, če uporabljate ponarejeno covidno potrdilo?

Koronavirus 09. Nov 202114:14 > 15:05 2 komentarja
N1/Jakob Murovec

Oseba se je želela cepiti, a je prinesla zdravstveno kartico nekoga drugega. Spet druga je s ponarejenim covidnim potrdilom prišla k bolni sestri v UKC LJ. Številni skušajo s ponarejenimi potrdili prečkati mejo. To vsekakor ni nedolžno vedenje, saj gre za kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen do treh let zapora.

Dolgo so krožile govorice, kako posamezniki pridobijo covidna potrdila, ne da bi izpolnjevali pogoj PCT, zdaj pa informacije potrjujejo tudi policijske ugotovitve. Samo med 2. in 8. novembrom so policisti obravnavali deset ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogojev PCT, so sporočili s policije. Policisti so obravnavali tudi primer osebe, ki se je želela cepiti in pri tem uporabila zdravstveno in osebno izkaznico druge osebe, pravijo na Generalni policijski upravi (GPU).

V tem času so na mejnih prehodih Obrežje, Rigonce, Sečovlje in Dragonja odkrili skupno devet primerov izkazovanja s ponarejenimi potrdili o PCR-testiranju, prebolevnosti oziroma cepljenju. Mejni policisti so obravnavali štiri slovenske in pet tujih državljanov.

V eno od zdravstvenih ustanov na območju centra Ljubljane – gre za Univerzitetni klinični center Ljubljana – je prišla oseba, pri tem pa se je identificirala s ponarejenim potrdilom o cepljenju proti covidu-19, izdanim na ime njene sorodnice. V Mariboru pa se je želela cepiti državljanka Slovaške in pri tem uporabila zdravstveno in osebno izkaznico državljanke Slovenije.

Ravno danes poteka po Sloveniji več kriminalističnih preiskav, ki so povezane z izdajo lažnih potrdil, tudi covidnih. Pridržana sta dva zdravnika, ki sta v zameno za denar izdajala lažna covidna potrdila. Protipravno pridobljena premoženjska korist je precejšnja, zdravnika naj bi se nezakonito okoristila za približno milijon evrov. Prav tako je policija po informacijah N1 odkrila tudi policista, ki si je priskrbel lažno covidno potrdilo. Zato so ga, tako naše neuradne informacije, iz policije odpustili.

Kakšna kazen je zagrožena?

Vse osebe, ki ponarejeno listino ali hranijo ali uporabijo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Policisti listino zasežejo, imetnika pa kazensko ovadijo. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora. Policija v okviru preiskave preveri vse okoliščine dejanja, tudi kje, kdaj in kako so storilci pridobili ponarejeno potrdilo. S tem poskušajo ugotoviti tudi identiteto osebe, ki je potrdilo ponaredila.

Policisti pozivajo vse, ki poznajo primere zlorab covidnih potrdil, naj o tem obvestijo pristojne organe, v primerih kaznivih dejanj pa naj obvestijo najbližjo policijsko postajo ali državno tožilstvo, so še sporočili z GPU.

Tudi čez mejo z lažnimi potrdili

O ponarejenih potrdilih poročajo tudi z različnih policijskih uprav. Tako so s Policijske uprave Koper danes sporočili, da so v ponedeljek na mejnem prehodu Dragonja odkrili dva državljana Slovenije s ponarejenim PCR-testom, eden od njiju pa je imel ponarejeno tudi digitalno potrdilo. Obravnavali so tudi državljanko Slovenije, ki je spremenila datum veljavnosti zdravniškega potrdila.

Na mejnem prehodu Sečovlje so v ponedeljek zvečer obravnavali dva državljana Slovenije, ki sta imela ponarejeni potrdili o prebolelem covidu-19. Tudi na mejnem prehodu Jelšane so policisti pri dveh državljanih Slovenije odkrili ponarejeni PCT-potrdili. Vse kršitelje bodo kazensko ovadili, so še sporočili iz PU Koper.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje