Po informacijah N1 policist zaradi lažnega covidnega potrdila ostal brez službe

Črna kronika 09. Nov 202112:41 > 21:30 6 komentarjev
PCT
BOBO

Kriminalisti so v različnih mestih po Sloveniji danes izvedli več hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil zaradi suma gospodarske kriminalitete v zdravstvu. Po informacijah N1 sta pridržana dva zdravnika, ki sta v zameno za denar izdajala lažna covidna potrdila. To je že uradno potrdila tudi policija. Kot smo izvedeli, naj bi bila protipravno pridobljena premoženjska korist precejšnja, zdravnika naj bi se nezakonito okoristila za približno milijon evrov. Prav tako je policija po informacijah N1 odkrila policista, ki si je priskrbel lažno covidno potrdilo. Zato so ga, tako naše neuradne informacije, iz policije odpustili.

Kriminalisti so zjutraj po državi začeli izvajati operativne aktivnosti v preiskavi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, so sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor.

Preiskave so povezane z neupravičeno izdajo različnih zdravniških potrdil. Lažna potrdila, tudi potrdila glede prebolelosti in cepljenosti, sta izdajala dva zdravnika, ki ju je policija pridržala, po zbranih obvestilih in dokazih pa ju bodo s kazensko ovadbo prepeljali pred dežurnega preiskovalnega sodnika. Z nezakonitim izdajanjem različnih potrdil naj bi se zdravnika okoristila za približno milijon evrov. Po informacijah N1 naj bi delovala na območju PU Maribor.

Kot je v današnji izjavi za javnost pojasnil Beno Meglič, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, naj bi osumljena zdravnika kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa ter neupravičeno izdajala zdravniška potrdila, ki jih morajo podjetja in druge organizacije morajo pridobiti kot pogoj za delo svojih zaposlenih ali jih člani organizacij potrebujejo za dokazovanje zdravstvene sposobnosti za opravljanje določenega dela ali določene dejavnosti, kot so na primer športne dejavnosti. Predkazenski postopek pa prav poteka tudi zoper odgovorne osebe podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene oziroma člane na tak način pridobile zdravniška spričevala.

V več letih izdala 10 tisoč zdravniških potrdil

Po besedah Megliča je eden od zdravnikov med epidemijo covida-19 izdajal potrdila o prebolelosti, čeprav je vedel, da osebe bolezni niso prebolele. Prav tako je izdajal potrdila o negativnih izvidih hitrih antigenskih testov (HAG) in PCR-testih. Zdravnika naj bi po Megličevih besedah izdala 10 tisoč zdravniških potrdil, potrdil o HAG- in PCR-testih pa naj bi bilo približno sto. Zdravnika naj bi kazniva dejanja izvajala več let. Ali sta zdravnika zaposlena v isti zdravstveni ustanovi, Meglič zaradi varstva osebnih podatkov ni mogel razkriti.

Po informacijah N1 so zaradi nakupa lažnega covidnega potrdila prav tako odpustili policista.

Policija išče dokaze o kaznivih dejanjih korupcije

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije mariborske policijske uprave so danes zjutraj skupaj s kriminalisti policijskih uprav Ljubljana, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica začeli izvajati operativne aktivnosti na območju več policijskih uprav. Na podlagi sodnih odredb izvajajo več hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil.

Predkazenski postopek, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, po pojasnilih Megliča poteka v smeri utemeljitve suma kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika (KZ), jemanja podkupnine po 261. členu in dajanja podkupnine po 262. členu KZ.

Osebni zdravnik
Simbolična fotografija (Foto: Profimedia)

“Na območju več policijskih uprav smo na podlagi odredb sodišča do sedaj opravili večje število hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov ter vozil, kjer smo iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku,” je v nadaljevanju dejal vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor.

“Ker so se kazniva dejanja izvrševala prikrito, smo kriminalisti v predkazenskem postopku na podlagi izdanih odredb izvajali prikrite preiskovalne ukrepe in na ta način pridobili več dokazov o načinu izvrševanja kaznivih dejanj,” je še navedel Meglič.

Policija v sklopu preiskave dodatno išče dokaze o kaznivih dejanjih korupcije.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci po seji koordinacije zdravniških organizacij po poročanju STA dejala, da podrobnosti ne poznajo, vedo le to, kar so zasledili v medijih. Gre za strokovno neustrezno ravnanje, poleg tega verjetno tudi kaznivo, je pa treba stvari raziskati in ni mogoče obsojati ljudi vnaprej, ne da se stvari raziščejo, je dodala. Sicer pa po njenih besedah na zdravniških zbornici obravnavajo nekaj posameznih podobnih prijav, ki so jih prejeli v zadnjih mesecih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje