Minister: Paciente v čakalnih vrstah bo treba poklicati po telefonu

Slovenija 03. Jun 202210:50 > 15:17 1 komentar
Ministrstvo za zdravje
Foto: Klara Bokan/Bobo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je včeraj prevzel posle od predhodnika Janeza Poklukarja, se je že lotil dela in je skupaj s svetovalcema Tjašo Vidic in Alešem Šabedrom predstavil zarisan načrt dela in ožjo ekipo, ki z njim prihaja na ministrstvo za zdravje. Katere bodo prve poteze novega ministra za zdravje?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je povedal, da bo Tjaša Vidic njegova svetovalka in bo predstavljala stik med ministrstvom in vlado. Na ministrstvu je bila svetovalka že v času, ko je bil minister za zdravje Dorijan Marušič, prav tako bo pomagala vsem novim članom na ministrstvu. Aleš Šabeder bo, kot že rečeno, pooblaščen za vodenje direktorata za ekonomiko in direktorata za razvoj, njegova ključna naloga pa bo urad za nadzor, kakovost in nabave v zdravstvenem sistemu. “Urad že ima pravne podlage in bo dejansko zaživel v dveh do treh tednih. S tem bomo imeli dejansko podlage in organigram za dokončno ukinitev direktorata za ekonomiko in direktorata za razvoj,” je povedal Bešič Loredan.

Povedal je še, da bo znotraj organizacije ministrstva za zdravje še zelo močan tudi direktorat za javno zdravje, najmočnejši med njimi pa bo direktorat za javno zdravstvo, ki ga bo kot vršilec dolžnosti za zdaj vodil Iztok Kos iz šempetrske bolnišnice, pri delu pa mu bo pomagala še pravnica Tina Jamšek.  Bešič Loredan je omenil še dva direktorata, in sicer direktorat za zdravstveno nego in direktorat za digitalizacijo. Imena vodij teh direktoratov bodo predvidoma znana v dveh tednih.

“Digitalizacija zdravstvenega sistema je ključna točka sprememb na ministrstvu za zdravje. Na informatizacijo in digitalizacijo polagamo zelo veliko. Poleg tega se aktivno pripravljamo na interventni zakon, ki bo končan naslednji teden,” je povedal novi minister za zdravje in dodal, da v tem trenutku dela na ministrstvu intenzivno potekajo in se noben posel v času primopredaje ni ustavil. “Revizijo primopredaje bomo končali v enem mesecu, do konca junija pa bo tudi delo na ministrstvu v celoti reorganizirano, da bo to operativna, hitro delujoča in vitalna struktura,” je še povedal Bešič Loredan.

Aktivnosti na ministrstvu so se začele takoj po primopredaji

Svetovalka ministra Tjaša Vidic je povedala, da so se aktivnosti na ministrstvu začele naslednjo minuto po primopredaji. O interventnem zakonu je povedala, da se je del skupine že oblikoval, danes pa ji bodo dodali še nekatere strokovnjake, prav tako bodo v zakonodajni proces vključili notranje kadre. “V najkrajšem času bomo poleg strateškega sveta za zdravstveno nego imenovali še napovedani strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema in seveda zdravstveni svet. Želja pa je tudi, da komunikacija s kabinetom predsednika vlade poteka redno, da je obveščen o naših korakih, ker je zdravstvo prioriteta,” je še povedala Vidic.

Aleš Šabeder je pojasnil, zakaj so se odločili za ustanovitev urada za nadzor, kakovost in nabave v zdravstvenem sistemu. “Čez leta se na področju nadzora javnih zdravstvenih zavodov ugotavlja, da bo treba to funkcijo preurediti in jo delno približati funkciji nadzora, kot jo poznamo tudi v gospodarstvu. Novim članom sveta zavoda oziroma nadzornikom bomo v novi sestavi dali več odgovornosti in pristojnosti, kar nam bo dalo podlago, da zberemo ekipo z znanjem tako na področju pravnih kot ekonomskih zadev. Seveda pa bo vključena tudi stroka,” je še pojasnil Šabeder. Po njegovih besedah bo urad pokrival še eno pomembno področje, ki je bilo doslej zelo kadrovsko podcenjeno in prešibko: kakovost. Trenutno se s tem področjem na ministrstvu ukvarjata le dve osebi, zato bo, tako Šabeder, to funkcijo treba okrepiti.

Šabeder je napovedal tudi spremembe na področju investicij, kjer v zadnjih letih ni bilo na razpolago veliko sredstev. “V naslednjih letih bo na področju investicij iz različnih virov na razpolago večji obseg finančnih sredstev, zato želimo tudi to področje optimizirati in ga postaviti v okvir urada. Danes je področje investicij umeščeno v delo direktorata za ekonomiko, zato bo kasneje urad tista primerna primerna podlaga, da bomo kakovostno in učinkovito upravljali vse investicije, ki bodo prihajale v zdravstveni sistem,” je še povedal. Urad bo pripravil tudi sistemski zakon za ustanovitev samostojne agencije, ki bo, ko bo zakon implementiran, prevzela tudi naloge urada. “Imamo zelo optimistične roke in vsi v ekipi se bomo potrudili, da te roke dosežemo,” je še dodal Šabeder. Kot je povedal, je bil na prvi seji vlade sprejet sklep, ki ureja pravno podlago za ustanovitev urada, na ministrstvu pa bodo zdaj morali speljati vse postopke, da bo ta tudi uradno zaživel.

O problemu čakalnih vrst

Minister Bešič Loredan je povedal, da poznajo problem, ki zadeva čakalne vrste oziroma sezname. Napovedal je, da bodo zdravstvene ustanove kmalu dobile navodila, da te čakalne sezname prečistijo, takoj zatem pa bo nujna komunikacija z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), saj “moramo informacijski sistem vzpostaviti tako, da se mora, če je bila storitev opravljena in napotnica uporabljena, te paciente odstraniti seznama”. Povedal je še, da so probleme identificirali in da vedo, kje so največje težave, a da “rešitev ni enostavna, saj je informacijski sistem takšen, kot je”. Minister vidi veliko težavo v tem, da se podatki s čakalnih seznamov razlikujejo med Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), NIJZ in tudi ministrstvom za zdravje: “To moremo poenotiti, in takoj ko bomo to naredili, bomo vedeli, kakšno je objektivno stanje. Tudi tukaj mislim, da bomo imeli do konca junija rešitev in bomo od julija delali po nekih optimalnih spiskih.” Na vprašanje, kako se nameravajo lotiti tega problema, je Bešič Loredan povedal, da bodo dejansko morali paciente poklicati in povprašati, ali so storitev dejansko že opravili, in potem pregledati sezname, če so morda ostali na čakalnih seznamih. “Ali gre za malomarnost ali digitalno napako, bomo ugotovili potem, ko bomo te stvari začeli delati. Ključno pa je, da začnemo stvari čim prej analizirati in ukrepati,” je še dodal prvi mož zdravstva.

Ministrstvo za zdravje
Foto: Klara Bokan/Bobo

“Dobiti želimo objektivne podatke o zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema”

Bešič Loredan je ponovno pojasnil, da je izraz “stresni test” nekoliko neposrečen v zdravstvu, saj ga je slovensko zdravstvo dejansko že doživelo med epidemijo covida-19, a je povedal, da želijo najkasneje v letu in pol pridobiti objektivne podatke, koliko slovenski zdravstveni sistem dejansko zmore. “Zanima nas zgornja meja obremenitve ter izkoriščenost kadra, opreme in prostorov na vseh nivojih. Torej na nujni medicinski pomoči, primarni, sekundarni in terciarni ravni. To bo potem podlaga za sistemski zakon,” je še povedal Bešič Loredan.

Vodenje epidemije se seli na NIJZ

“Epidemije ni konec. Vlada je sicer ukinila strokovno skupino, ker so epidemiološki podatki dobri. Želimo pa preseliti vodenje epidemije na NIJZ,” je povedal minister za zdravje in dodal, da je dogovorjeno, tudi s sklepom vlade, da bo vodenje epidemije prevzel Mario Fafangel. Tudi strokovna skupina za obvladovanje epidemije bo vodena in umeščena s strani NIJZ. Na ministrstvu za zdravje bo delovala tudi skupina, ki bo delala “brainstorming” in bo iskala način, kako bodo nov val covid pacientov umestili v zdravstveni sistem tako, da bo ta deloval in se ne bo ustavil. Povedal je še, da bodo celotno strategijo predstavili do 15. septembra, nekatera izhodišča pa bodo znana tudi že prej. Bešič Loredan pa ni želel komentirati morebitne menjave na čelu NIJZ, potrdil pa je, da sta se včeraj srečala z direktorjem Milanom Krekom, a da nista govorila o njegovih nadaljnjih korakih.

Spremembe tudi na področju odnosa za javnostmi

Predstavnica službe za odnose z javnostmi Andreja Čmaj Fakin je predstavila tudi nekatere spremembe, ki zadevajo obveščanje javnosti. Ob tem je dejala, da je “skrajni čas, da ljudem znova povrnemo zaupanje v zdravstvo in zdravstveni sistem”. Ob napovedi sklicevanja rednih novinarskih konferenc je še povedala, da bo vloga službe za odnose z javnostmi zelo proaktivna, saj bodo “skušali z zelo pozitivnim PR ljudem povrniti to zaupanje, okrepili bomo komunikacijo na družbenih medijih, prizadevali si bomo tudi za to, da bo komunikacija z ostalimi deležniki v zdravstvu v Sloveniji potekala hitro in dvosmerno”.

Ministrstvo za zdravje Šabeder
Foto: Borut Živulović/Bobo

Na včerajšnji primopredaji poslov med nekdanjim ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in novim Danijelom Bešičem Loredanom je ta povedal, da je kljub zahtevnim časom, ki jih je prinesla epidemija covida-19, zdravstveni sistem strokovno dober, a da organizacijsko nekoliko zaostaja. Ob tem se je Poklukarju zahvalil za njegovo delo v zadnjih dveh letih, ki je bilo “najzahtevnejše obdobje zdravstvenega sistema v zgodovini”, in dodal, da si nova vlada želi zdravstvenega sistema, ki bo omogočal varno oskrbo vseh prebivalcev. Poklukar pa je novemu ministru zaželel obilo uspeha pri vodenju ministrstva, tudi da bi s partnerskim povezovanjem vseh deležnikov v zdravstvu dosegel vse svoje cilje in da bodo njegove odločitve temeljile “na stroki” in prevladale nad političnimi.

Ministrova ožja ekipa pod drobnogledom

Kot smo poročali, bosta del ožje ekipe Bešiča Loredana tudi nekdanja ministra za zdravje: Dorijan Marušič, ki je vodil zdravstveno ministrstvo v času mandata vlade Boruta Pahorja med aprilom 2010 in februarjem 2012, in Aleš Šabeder, ki je ministroval v času, ko je vlado vodil Marjan Šarec. Marušič bo, po besedah novega ministra za zdravje, predsedoval strateškemu svetu za prenovo zdravstva in bo pripravil strategijo za razvoj zdravstvenega sistema. Na podlagi te strategije bodo pravniki tudi pisali nove zdravstvene zakone. Šabeder pa bo vodil urad za nadzor, kakovost in nabave v zdravstvenem sistemu, ključna naloga pa bo tudi sprememba sestava svetov bolnišnic in s tem odmik od odločanja politike v njih. Bešič Loredan je še povedal, da bo urad, ki ga bo vodil Šabeder, v letu in pol postal neodvisna agencija. Čeprav sta tako Marušič kot Šabeder strokovnjaka s področja zdravstva, sta se nedavno znašla pod drobnogledom policije in Komisije za preprečevanje korupcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje