Bobnar prevzela notranje ministrstvo: “Priča smo bili pravnemu barbarstvu”

N1 video 02. Jun 202206:43 > 16:03 4 komentarji
Tatjana Bobnar
N1

Potem ko so poslanci v državnem zboru dober mesec dni po državnozborskih volitvah potrdili novo vladno ekipo, sta dosedanji premier Janez Janša in novi premier Robert Golob opravila primopredajo poslov. Danes so posle predali še ministri.

Potem ko so poslanci v državnem zboru v sredo potrdili ministrsko ekipo in smo dobili 15. slovensko vlado, je dosedanji premier Janez Janša predal posle novemu predsedniku vlade Robertu Golobu. Danes so posle predali še ministri.

Ministrstvo za gospodarstvo

Primopredajo poslov sta zjutraj opravila dosedanji in novi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ter Matjaž Han. Počivalšek je ob tem na Twitterju izpostavil štirinajst dosežkov, na katere je ob ekipi zadnjih osmih let ponosen. “Gospodarstvo je v solidni kondiciji, a izzivi so veliki,” je ob predaji poslov dejal Počivalšek. Han je povedal, da je bila primopredaja korektna in da jih “čaka veliko dela”. Napovedal je, da bo z vladno ekipo še danes pripravil pogled na cene energentov, v ponedeljek pa s premierjem Golobom in prihodnjim infrastrukturnim ministrom začel pogovore.

Matjaž Han in Zdravko Počivalšek
Borut Živulović/BOBO

Med prednostne naloge Han postavlja dvig dodane vrednosti, internacionalizacijo ter zeleni in digitalni prehod. V prihodnosti namerava v novi organiziranosti ministrstva povezati tri ključne stebre – gospodarstvo, turizem in šport. Novi gospodarski minister je zatrdil, da so pripravljeni na izzive, ter poudaril, da je bilo gospodarstvo pod Počivalškovim ministrovanjem na varni strani. “Vemo, da so izzivi hudi. Gospodarstvu in združenjem obljubljam, da bom njihov partner oz. zagovornik, pogovarjal se bom tudi s sindikati, ker verjamem, da z dogovorom lahko prebrodimo težave, tudi te, ki so se nakopičile zaradi ukrajinske krize,” je povedal v izjavi.

Ministrstvo za zunanje zadeve

Primopredajo poslov sta opravila tudi dosedanji minister za zunanje zadeve Anže Logar in nova ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Logar je ob tem povedal, da je zadnji dobri dve leti z ekipo na ministrstvu za zunanje zadeve zares užival, celotnemu kabinetu in vsem diplomatkam in diplomatom pa se je zahvalil za dobro delo. “Verjamem, da bo trend, ki je usmerjen navzgor, sledil tudi od današnjega dne,” je dejal. V luči geopolitičnih razmer je poudaril, da je pomembno, da Slovenija ostane proaktivna in zavezana članica Evropske unije (EU) in Nata. “Tu računam, da bo ministrstvo za zunanje zadeve igralo pomembno vlogo, četudi bo kak drug član vlade imel drugačno mnenje,” je dejal.

Fajon je izpostavila, da sta imela med primopredajo poslov “odprt, iskren in dober pogovor”. “Zelo se veselim novih izzivov in novega okolja, v katero prihajam. V te prostore vstopam z zelo veliko mero odgovornosti, z velikim optimizmom in zanosom. Želim delovati povezovalno in aktivno, predvsem pa si želim, da ministrstvo postane kreativni prostor, laboratorij idej, da še bolj, kot je bilo to mogoče v preteklosti, izkoristimo potencial zaposlenih,” je med drugim poudarila. Med prioritetami je izpostavila prizadevanje, da Slovenija aktivno prispeva h končanju vojne v Ukrajini, pa tudi, da se Slovenija vrne v jedro EU in okrepi odnose z jedrnimi državami.

Na novinarsko vprašanje o tem, ali Slovenija podpira pridruževanje Hrvaške schengenskemu območju, je Fajon dejala, da verjame, da je schengenski režim potreben prenove pred širitvijo, a da “Slovenija zagotovo ne bo med tistimi, ki bodo dale blokado”. Sama namreč podpira širitev schengena tako na Hrvaško kot tudi na Bolgarijo in Romunijo.

Ministrstvo za obrambo

Sledila je primopredaja poslov med dosedanjim ministrom za obrambo Matejem Toninom in novim ministrom Marjanom Šarcem, ki jo spremlja častni kordon Slovenske vojske. Tonin je že v sredo na Twitterju zapisal, da je ponosen, da ministrstvo zapušča v dobri kondiciji. “Verjamem, da smo z ekipo vseh zaposlenih začrtali pravo smer za nadaljnji razvoj obrambnega resorja,” je zapisal in Šarcu zaželel uspešno delo.

Šarec je po prevzemu poslov dejal, da sta s Toninom opravila temeljit pogovor o tekočih zadevah in prihodnosti. “Zadnji dve leti nista bili klasični dve leti vodenja tega ministrstva, zagotovo je bilo v tem času veliko turbulenc in nepredvidenih stvari. Z današnjim dnem naša ekipa prevzema ministrstvo. Tukaj gre za dve izjemni prvini obrambno-varnostnega sistema, in sicer za sistem zaščite in reševanja ter sam obrambni sistem. Zagotovo nas v prihodnje čakajo veliki izzivi, veliko je treba postoriti, saj gre za velik sistem,” je dejal novi minister za obrambo. Opozoril je na odliv kadra, ki je tudi zanj osebno največji problem.

“Kar je bilo dobrih praks, jih bomo nadaljevali, zagotovo pa uvajali tudi kakšne svoje prvine. Počaščen sem, da lahko vodim ta resor, in se bom po svojih najboljših močeh trudil, da bomo v samem kolektivu, ki šteje sedem tisoč ljudi, gojili predvsem dobre odnose,” je poudaril. “Tukaj smo zato, da naša država uživa varnost, stabilnost in da se državljanke in državljani počutijo varne,” je poudaril kot svojo najpomembnejšo nalogo.

Ministrstvo za okolje in prostor

Sledila je tudi primopredaja poslov med dosedanjim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom in novim ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom. Strinjala sta se, da je ta potekala korektno. Brežan bo delo začrtal v sodelovanju z zaposlenimi na ministrstvu, pri čemer želi nadaljevati in nadgraditi zastavljeno v Vizjakovem mandatu. “Veseli me, da na mesto ministra na tem pomembnem resorju prihaja nekdo iz prakse, nekdo, ki ima izvršno vejo oblasti pod kožo, saj gre za dolgoletnega župana,” je v izjavi za medije povedal Vizjak. Odhajajoči minister je izrazil zaupanje, da bo delo na ministrstvu na vseh področjih še naprej teklo uspešno kot doslej. Novemu ministru pa je “z veseljem na voljo, kadarkoli bo karkoli potreboval”, je še dodal.

Andrej Vizjak in Uroš Brežan
Luka Dakskobler/BOBO

Brežan se je Vizjaku zahvalil za vse delo, ki ga je opravil v svojem mandatu. “Mapa z odprtimi zadevami je kar debela, dela, ki ostaja, ne bo malo, veliko pa ga je bilo tudi opravljenega,” je dejal. Izrazil je zaupanje, da bo z ekipo znal “nadgraditi, kar je bilo postavljeno v mandatu Vizjaka, morda s kakšnim novim pristopom”. Je pa obljubil, da bosta ministrstvo in on kot minister skrbela za vso Slovenijo, tako za urbana območja kot za podeželje. Najprej se sicer namerava srečati s sodelavci na ministrstvu. “Verjamem, da je tu veliko znanja in volje za delo tudi vnaprej. Z njimi bom predelal, kar je bilo že narejeno ter odprte zadeve, in verjamem, da bomo znali zastaviti delo za naprej tako, da bo teklo tekoče in da bomo naloge, ki so pred nami in so kar izziv, znali prijeti na pravi način,” je pojasnil Brežan.

V odgovoru na novinarsko vprašanje o oddelitvi dela nalog ministrstva za okolje in prostor v skladu z napovedanim novim zakonom o vladi pa je poudaril, da je delitev dogovorjena in se ji bo treba prilagoditi. “Nujno pa bo treba na področjih, ki spadajo pod sedanje ministrstvo za okolje in prostor, z ministroma obeh resorjev, kamor se določeni deli odvajajo, dobro sodelovati. Sam sem pripravljen na to in verjamem, da so na to pripravljeni tudi sodelavci, ki so v tem trenutku zaposleni na ministrstvu za okolje in prostor,” je sklenil.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Posle je novemu ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu predal dosedanji minister Janez Cigler Kralj. Ta je že v sredo na Twitterju zapisal, da je hvaležen in ponosen na opravljeno delo ter ekipo, s katero je sodeloval.

Danes je Kralj poudaril, da resor predaja v dobri kondiciji. “Če bo šlo dobro temu področju, ki je ključno za ohranjanje kohezije in povezanosti v Sloveniji, bo šlo dobro vsej Sloveniji in vsem prebivalcem,” je menil. Mesec se je predhodniku zahvalil za “opravljeno delo na ministrstvu in zelo korektno primopredajo”. Kot je povedal, se lahko strinjajo glede marsikaterih čeri, ki čakajo državo.

Jernej Vrtovec, Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Glavni izziv, ki je pred ministrstvom, bo po njegovih besedah draginja. “Jezove pred tem, da ljudje zaradi višanja cen ne bodo padali v revščino, bo treba postaviti še pred jesenjo,” je posvaril. Kot drugi izziv je omenil dolgotrajno oskrbo, ki bo, takoj ko bo mogoče, prešla pod novo ministrstvo za solidarno prihodnost, na čelu katerega bo sam, kot tretji izziv pa odpravo prekarnosti. “Začeli bomo odpravljati netipične oblike zaposlitve, seveda začenši z neprostovoljnimi, da čim prej in čim več ljudi spravimo v redna delovna razmerja, da bodo ljudje, ki delajo, s svojim delom dostojno živeli in da jim bodo pripadale pravice, ki so bile zgodovinsko izborjene,” je bil odločen.

Mesec je izpostavil še, da bodo vnovič zagnali socialni dialog oz. vzpostavili Ekonomsko-socialni svet (ESS), ki ne deluje že od lanskega maja. “Napovedujem, da bo ministrstvo najbrž prvič v zgodovini na čelo dobilo ekipo, ki bo na strani dela, na strani delavca, prekarca, upokojenca, študenta. Tako kot smo bili v Levici doslej, tako bomo tudi na ministrstvu,” je sklenil.

Ministrstvo za notranje zadeve

Dopoldan so primopredajo poslov opravili tudi na ministrstvu za notranje zadeve, ko je dosedanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs predal posle novi ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar. Primopredaja je potekala brez prisotnosti medijev, po besedah nove ministrice pa je potekala “korektno”.

“Funkcijo sem prevzela, da ministrstvo ponovno vrnemo v roke stroki in ljudem,” je v izjavi za javnost popoldan dejala Bobnar. “Bili smo priča pravnemu razgrajaštvu in barbarstvu v podobi odlokov, ki so bili prepoznani kot protiustavni. Danes sporočava, da je mračnjaškega obdobja konec,” je dejala, ko je pred medije stopila skupaj z Boštjanom Lindavom, ki je v sredo začasno prevzel vodenje policije.

Bobnar je odgovorila tudi na očitke civilne družbe, da je glede na svoje preteklo delo v vodstvu policije za ministrico neprimerna. “Gre za del civilne družbe, ki ji moramo izreči zahvalo in spoštovanje za vse predloge v zadnjih dveh letih. Vse predloge sem in še vedno sprejmem dobronamerno,” je dejala in poudarila, da bo civilno družbo povabila v strateški svet, ki se bo ukvarjal z vprašanjem obvladovanja migracij.

Ministrstvo za javno upravo

Dosedanji minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predal posle novi ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik. Koritnik se je na Twitterju že v sredo zahvalil ekipi na ministrstvu. “Brez vas v tako zahtevnih časih, polnih izzivov, ne bi mogel pisati tako uspešne zgodbe. Danes lahko z gotovostjo trdim, da je z vidika strokovnosti to eno najbolje zastopanih ministrstev,” je zapisal. Ob predaji pa je izrazil prepričanje, da zaposlene na ministrstvu predaja “v roke boljši vodji”. Hkrati je pozval k potrpežljivosti vseh, predvsem tistih, ki ne poznajo vseh področij, ki jih pokriva ministrstvo za javno upravo. Kot je poudaril, spremembe terjajo čas, sam pa upa, da bo njegova naslednica izpeljala “vse smele načrte in dobrodošle spremembe”.

Ajanović Hovnik se je svojemu predhodniku zahvalila za dobro opravljeno delo, še posebej v času epidemije covida-19, ki je zahteval veliko prilagajanja in učenja. Poudarila je, da jih čakajo težki časi, tudi zaradi pogajanj s sindikati, a pričakuje, da bodo hitro našli skupen jezik in v zadovoljstvo vseh 185.000 javnih uslužbencev dosegli skupen dogovor.

Primopredaja poslov med Boštjanom Koritnikom in Sanjo Ajanović Hovnik
Žiga Živulović Jr./BOBO

Pogajanja bodo stekla še ta mesec, že danes pa bo vlada imenovala člane pogajalske skupine, je napovedala Ajanović Hovnik. Vodila jo bo sama, sicer pa jo bodo sestavljali še državni sekretarji posameznih ministrstev. Na prvem pogajalskem srečanju bodo tako po njenih besedah prisotni predstavniki vseh ministrstev, potrudili pa se bodo, da bo prisoten tudi predsednik vlade Golob. Cilj je prve uskladitve doseči do septembra, nato pa poiskati sistemske rešitve za naprej, je še napovedala.

Med cilji, za katere si bo prizadevala kot ministrica za javno upravo, je izpostavila še reorganizacijo upravnih enot, pohitritev postopkov, modernizacijo in izboljšanje kakovosti predpisov.

Ministrstvo za infrastrukturo

Sledila je še primopredaja poslov med dosedanjim ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem in novim ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom. “Zavedamo se okoliščin, v katerih se nahajamo,” je v izjavi za medije po primopredaji povedal Kumer. En del so naftni derivati, ki so še vedno v pristojnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, drugi del pa električna energija in zemeljski plin, ki sta v pristojnosti infrastrukturnega ministrstva.

Po njegovih pojasnilih sta se z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom dogovorila, da od ponedeljka skupaj kot ministra z nekaterimi ožjimi in bližnjimi svetovalci kreirajo delovno skupino in da enotno rešujejo energetsko draginjo. Uredba o določitvi cen določenih naftnih derivatov, po kateri je do 10. avgusta določena najvišja cena 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, po Kumrovih besedah za zdaj ostaja v veljavi. Napovedal pa je, da bodo pogledali, kakšne so razlike, ali se morda da še kako drugače in še bolj učinkovito nasloviti oz. rešiti to področje v korist državljanov.

Bojan Kumer in Jernej Vrtovec
BOBO

Pri električni energiji smo skoraj samooskrbni, novi minister določene rešitve vidi v posegu v dobavne verige, od proizvajalca do končnega potrošnika. “V okviru svojih pristojnosti ne bom dovolil, da vse breme nosi potrošnik, absolutno bo treba porazdeliti in najmanjše breme bo treba dati na končnega odjemalca,” je dejal in povedal, da bo o tej temi govor že na današnji seji vlade.

Na področju zemeljskega plina, kjer je naša država popolnoma odvisna od tujih dobavnih virov, se rešitve iščejo na evropskem parketu, si bodo po njegovih besedah pomagali z vsemi priporočili, ki bodo dovoljena, tako s skupnimi dobavami kot skladišči. Vrtovec ga je sicer seznanil, da stvari potekajo po načrtih, da Slovenija ne zaostaja in da bodo tudi ta del energije ustrezno naslovili.

“Zahtevno obdobje je, upam, da stvari niso tako slabe, kot se zdijo na prvi pogled. Obstaja kar nekaj rešitev, sem optimističen, da se državljanom ni treba nič bati,” je dejal Kumer. Ob tem je dodal, da v ekipi gledajo naprej, so veseli ter polni entuziazma in energije, da odpeljejo ta resor novim izzivom in zmagam naproti, “v zeleno in razvojno naravnano družbo in Slovenijo, na katero bomo lahko vsi ponosni”.

Ministrstvo za zdravje

Ob 12. uri je dosedanji minister za zdravje Janez Poklukar posle predal novemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. Nekdanji minister Poklukar je v izjavi ob primopredaji spomnil na zahtevne čase epidemije covida-19: “V času četrtega vala smo pripravili dvakrat toliko postelj na milijon prebivalcev kot katerokoli drugo zdravstvo v Evropi.” Vse to pa ne bi bilo mogoče brez predanih zdravstvenih delavcev, je poudaril. Zahvalil se je tudi državljanom, ki so pomagali.

Janez poklukar in Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović Jr./BOBO

Zdravstvenim delavcem se je zahvalil tudi novi minister Bešič Loredan. Strinjal se je s Poklukarjem, da je zdravstveni sistem strokovno dober, organizacijsko pa morda nekoliko zaostaja: “Predvsem pa je v tem trenutku utrujen od epidemije covida-19.” Dotaknil se je tudi napovedi premierja Goloba o stresnem testu v zdravstvu. Pojasnil je, da tega izraza sam ne mara, saj je zdravstvo stresni test preživelo med epidemijo covida-19. Je pa napovedal pregled zgornjih mej zdravstva. Ob tem je spomnil, da si nova vlada želi zdravstvenega sistema, ki bo omogočal varno oskrbo vseh prebivalcev.

Janez Poklukar
N1

Poklukarju se je zahvalil za njegovo delo v zadnjih dveh letih. “Hvala, da ste znali krmariti v najzahtevnejšem obdobju zdravstvenega sistema v zgodovini,” je dejal. Ob tem je napovedal, da bo v petek ob 11. uri novinarska konferenca, kjer bo med drugim podrobneje predstavil svojo ekipo, ki z njim prihaja na ministrstvo za zdravje.

Poklukar je dejal še, da je v času ministrovanja ugotovil, da ima Slovenija dober zdravstveni sistem, ki pa je v marsikaterih delih krhek. Bešiču Loredanu je zaželel, da s partnerskim povezovanjem vseh deležnikov v zdravstvu doseže vse svoje cilje ter da bodo njegove odločitve temeljile “na stroki” in prevladale nad političnimi.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Dosedanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je predala posle svojemu nasledniku Igorju Papiču. Po skoraj enournem sestanku je Kustec dejala, da so se pogovarjali o številnih izzivih na resorju izobraževanja, znanosti, športa in mladine. Z novo vodstveno ekipo šolskega ministrstva so po njenih besedah podelili ocene o tem, kje so v tem trenutku in kaj so prioritete.

“Predvsem pa sem vesela, da ministrstvo z vsem opravljenim v teh dveh letih predajam v dobri kondiciji in želim, tudi vem in verjamem, da bo tako tudi peljano naprej,” je dejala Kustec. Nekdanji rektor ljubljanske univerze Papič je dejal, da mu je v veliko veselje, da so končno prišli do trenutka, “da, kot pravi naš premier, preidemo od besed k dejanjem”. Na sestanku so po njegovih besedah dobili osnovne informacije glede odprtih zadev na ministrstvu. “Če se malo pošalim, nismo veliko novih stvari slišali, ker to spremljamo in poznamo,” je dodal Papič. Dejal je, da samo področje izjemno dobro pozna, vsaj kar zadeva visokošolski del, znanost, inovacije.

Ministrstvo za finance

Dosedanji minister za finance Andrej Šircelj je predal posle novemu ministru Klemnu Boštjančiču. Ta je dejal, da se zaveda izzivov, ki so med drugim povezani z negotovostjo glede razvoja bolezni covid-19, vojno v Ukrajini in visoko inflacijo. Pri svojem delovanju si bo prizadeval podpirati ukrepe, ki bodo na dolgi rok prispevali k rasti bruto domačega proizvoda in produktivnosti ter ne bodo ogrožali stabilnosti javnih financ, je napovedal.

Šircelj pa je spomnil, da so minuli mandat zaznamovali predvsem epidemija covida-19 in z njo povezani ukrepi, ki jih je vlada sprejemala v pomoč gospodarstvu in ljudem. Ne glede na krizo pa je finančni položaj države po njegovih zagotovilih stabilen. Opravljeno delo predstavlja dobro podlago za spopadanje z nadaljnjimi izzivi, je menil Šircelj in Boštjančiču zaželel uspešno delo.

Boštjančič je v svojem mandatu napovedal ponovno vzpostavitev povezave med davčno in socialno politiko. Povečati želi davčne prilive v proračun, a ne od novih davkov, pač pa na račun bolj učinkovitega pobiranja davkov. Zavzemal se bo tudi za prestrukturiranje javnih izdatkov, predvsem v smeri rasti produktivnosti, za ciljno usmerjen proračun in za znižanje strukturnega primanjkljaja.

Ministrstvo za kulturo

Dosedanji minister za kulturo Vasko Simoniti je predal posle novi ministrici za kulturo Asti Vrečko. “Upam in iz vsega srca želim, da bo naslednji mandat uspešen,” je ob tem dejal Simoniti.

Nova ministrica Vrečko se mu je zahvalila za primopredajni zapisnik. Poudarila je, da sta govorila o odprtih projektih, ki jih je treba nadaljevati. “Strinjala sva se, da je zelo pomembno, da nadaljujemo projekte, vezane na ohranjanje kulturne dediščine, prav tako pa nadaljevanju dela iz kohezijskih sredstev in sredstev za okrevanje,” je poudarila.

“Strinjala sva se tudi, da se o nekaterih stvareh morda ne strinjamo in bomo delali tudi drugače. Tukaj bo naše delo usmerjeno v nadaljevanje in postavljanje nove kulturne politike, predvsem strateško usmerjene, ki je bila v zadnjih desetletjih povsem zanemarjena. Naš načrt in cilj je, da kulturo znova postavimo na dnevni red slovenske politike in ji namenimo podporo, ki si jo zasluži,” je dejala nova ministrica za kulturo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dosedanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je predal posle novi ministrici Ireni Šinko. Po Podgorškovi oceni ministrstvo naslednici predaja v dobri kondiciji, pri čemer verjame, da bo sektor peljala naprej v smeri razvoja. Med drugim sta Podgoršek in Šinko na primopredaji govorila o odprtih zadevah, tudi o strateškem načrtu skupne kmetijske politike za obdobje 2023 do 2027. Po Podgorškovem mnenju so zadeve, ki so jim bile zaupane, pripeljali do primernega epiloga.

Jože Podgoršek in Irena Šinko
Ministrstvo za kmetijstvo7TWITTER

Resor, ki ga prevzema, je po besedah nove kmetijske ministrice v tem času zelo težak. Napovedala je prizadevanje, da bodo imeli kmetje in drugi pridelovalci pogoje, da bodo lahko preživeli v tem času. Šinko je prepričana, da mora biti prehranska veriga trdna, povezovanje znotraj nje resno, odnosi med členi verige pa pošteni. Kmetijska ministrica se obenem zaveda, da se bo morala soočiti tudi s podnebnimi spremembami, zato bo treba pri skupni kmetijski politiki to upoštevati in jo v tem smislu tudi izvajati.

Bistvenega pomena je tudi ohranjanje kmetijskih zemljišč. Na novinarsko vprašanje glede sestavljanja ekipe je ministrica pojasnila, da sta oba državna sekretarja že izbrana, imen še ni želela razkriti. Glede finančne pomoči sektorjem pa je pojasnila, da večina držav EU dodatna sredstva namenja živinoreji, pri nas pa bo izvedena analiza, na podlagi katere se bodo odločili o porazdelitvi.

Služba za digitalno preobrazbo

Dosedanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je predal posle naslednici Emiliji Stojmenovi Duh. “Vladno službo za digitalno preobrazbo zapuščam z nasmehom. Vesel sem, da nam je v zelo kratkem času uspelo sestaviti izjemno zagnano ekipo, ki po tekočem traku uresničuje ukrepe za digitalno in moderno Slovenijo,” so besede Andrijaniča povzeli na vladni službi. Ob tem je ocenil, da je vladna služba za digitalno preobrazbo v odlični formi, a jo čaka še ogromno dela na področju digitalizacije.

Stojmenova Duh se je svojemu predhodniku zahvalila za opravljeno delo. “Z našo ekipo ne želimo rušiti, kar je bilo dobro narejenega, tako da bomo s tem nadaljevali, mogoče bomo kaj dopolnili. Če bo kaj drugače od tega, kar smo si mi predstavljali, bomo to spremenili, vsekakor pa ne mislimo ničesar rušiti ob prihodu v to hišo,” je pojasnila Stojmenova Duh.

Vladni urad za komuniciranje

Tudi direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je predal posle svojemu nasledniku Draganu Barbutovskemu.

V petek ob 11. uri bo posle novi ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan predal še dosedanji pravosodni minister Marjan Dikaučič. Prav tako ob 11. uri bo potekala primopredaja poslov na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu med dosedanjo ministrico Heleno Jaklitsch in novo imenovanim ministrom Matejem Arčonom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje