Struge lahko zavarujejo s protipoplavnimi ukrepi, jih pa močno ogroža plaz

Slovenija 18. Okt 202319:13 0 komentarjev
Luče, poplave 2023, poplava, posnetek iz helikopterja, policija
Poplavljene Luče (Foto: FACEBOOK/Slovenska policija/zajem zaslona)

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic in predstavniki državne tehnične službe so se danes z županom občine Luče Klavdijem Strmčnikom pogovarjali o možnih rešitvah za prebivalce naselja Struge, ki ga je razdejala avgustovska ujma. Geološka stroka je opravila dodaten pregled plazu in predlagala nekatere dodatne ukrepe.

V preteklih tednih so na terenu izvedli več ogledov, na podlagi strokovne ocene pa so bila podana pojasnila in priporočila ter predlagani začasni ukrepi za zavarovanje objektov in vodovoda, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Na današnjem srečanju so po njihovih navedbah izpostavili, da je naselje Struge mogoče zavarovati s protipoplavnimi ukrepi, vendar pa je problematičen plaz, ki ogroža naselje in njegove prebivalce.

Državna tehnična pisarna je angažirala dodatne strokovnjake geološke stroke, ki so pregledali plaz in predlagali nekatere dodatne ukrepe oziroma raziskave, so še zapisali v vladnem uradu. Boštjan Šefic bo sicer Struge obiskal v petek.

Že v torek je državni sekretar napovedal, da bodo prebivalci območij v Savinjski dolini, ki jim je avgustovska ujma poškodovala bivalne objekte, odgovore, ali naj objekte obnavljajo ali pa se bodo selili, dobili v dveh tednih.

“Pred nami so nekatere zelo zahtevne odločitve, ki jih bomo oblikovali in sprejeli skupaj z občinskimi vodstvi in jih tudi predstavili občankam in občanom,” je na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani dejal Šefic.

Prizadeti prebivalci v Strugah medtem odgovore pričakujejo takoj, sicer grozijo z državljansko nepokorščino in zaprtjem državne ceste proti Solčavi oz. Logarski dolini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!