Koliko stane bencin v sosednjih državah

Slovenija 16. Jun 202210:05 > 19. Jun 2022 09:18 10 komentarjev
Bencinska črpalka
Žiga Živulović jr./BOBO

Nova pravila za oblikovanje cen na bencinskih črpalkah, ki jih je vlada sprejela v sredo, bodo delno deregulirala cene pogonskih goriv, za gorivo bo treba odšteti več kot danes. Premier Robert Golob pravi, da bodo cene primerljive s hrvaškimi, a nižje kot v Avstriji in Italiji. Koliko je tam treba odšteti za liter bencina in dizla ter koliko na Hrvaškem in Madžarskem?

Vlada Roberta Goloba je v sredo napovedala uvedbo regulacije marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostitev marž in cen na avtocestah. Od 21. junija bodo tako veljale nove, višje cene pogonskih goriv: če bi nova ureditev že veljala, bi bilo za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti malo več kot 1,70 evra, za liter dizla pa približno 1,8 evra.

Za poln 50-litrski rezervoar bi bilo tako treba odšteti okoli 7,5 evra več kot zdaj. Koliko bo gorivo resnično stalo v torek, pa je nemogoče napovedati zaradi nihanja cen na svetovnem trgu goriv.

Cene goriva pri naših sosedah

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je v sredo povedal, da se bomo z višjo ceno goriva izognili tudi “naftnemu turizmu”, ki so ga spodbudile regulirane cene goriva v Sloveniji. Vozniki iz Avstrije, Italije in Hrvaške, ki so gorivo ceneje točili pri nas, so se po Hanovih besedah “zažrli v naša sredstva”.

Če bodo cene po 21. juniju primerljive z Golobovimi ocenami, bomo Slovenci za poln rezervoar 95-oktanskega bencina plačali malce več kot 85 evrov, za poln rezervoar dizla pa 90 evrov.

V tem primeru bi tudi nove cene za 95-oktanski bencin med slovenskimi sosedami ostale najnižje, dizel pa bi bil na Hrvaškem cenejši. Najdražji je dizel na Madžarskem, kjer morajo tuji državljani za poln rezervoar treba odšteti 107 evrov, 95-oktanski bencin pa je najdražji v Italiji, kjer je cena za poln rezervoar 105,7 evra. Madžarska vlada je za ljudi z madžarsko registrsko tablico sicer omejila ceno za liter goriva – liter dizla v tem primeru stane 1.465 evra, liter bencina pa 1.23 evra. Cene v zgornji tabeli tako veljajo za tujce.

Navedene cene so povprečne cene v vsaki od držav. AMZS pri tem opozarja, da so v večini držav (tudi na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji) cene goriv na avtocestnih črpalkah lahko tudi do 20 odstotkov višje od povprečne cene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje