Nekatere dele države zajela toča, voda zalila več objektov

Slovenija 27. Avg 202201:00 > 14:42 0 komentarjev
Toča v Novi Gorici
Neurje.si/FACEBOOK

Skladno z napovedjo agencije za okolje je nekatere dele Slovenije dosegla toča. Ta je padala denimo v okolici Nove Gorice. Agencija je za sobotno popoldne in večer za vso državo izdala rumeno vremensko opozorilo zaradi neviht. Opozorila so se nanašala predvsem na možnost močnejših lokalnih nalivov, veter in udare strel ter nevarnost hitrega naraščanja hudourniških vodotokov. Tudi v nedeljo padavine ne bodo ponehale, pogostejše bodo predvsem sredi dneva in v popoldanskem času.

Agencija RS za okolje (Arso) je za sobotno popoldne in večer za vso državo izdala rumeno vremensko opozorilo zaradi neviht. Opozarja, da so lokalno možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel ter da lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki.

Nad Primorsko, osrednjo Slovenijo in Štajersko je bila po napovedih velika verjetnost toče, še posebej velika na območju severne Primorske. Ta je po navedbah portala Neurje.si okoli 14. ure dosegla okolico Nove Gorice.

V Šempetru pri Gorici so se po poročanju uporabnika Facebooka vozniki pred točo zatekli pod streho podvoza:

Podobno so vozniki ravnali tudi na Štajerskem. Po navedbah prometnoinformacijskega centra je zaradi močnega naliva s točo v okolici Slovenske Bistrice več voznikov ustavilo na odstavnih in zaviralnih pasovih na avtocesti proti Ljubljani. Opozarjajo, da je takšno takšno početje nevarno in prepovedano.

Poleg občine Nova Gorica so popoldanska neurja težave povzročala tudi v občini Radlje ob Dravi. V glavnem je šlo za močne nalive, tako da je meteorna voda zalila več objektov, je objavila uprava za zaščito in reševanje. Sporočili so še, da je v Šaredu v občini Izola strela udarila v dimnik stanovanjske hiše, v Zgornjem Brniku v občini Cerklje na Gorenjskem pa je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju.

Agencija opozarja tudi na nevarnost nevihtnih oblakov in svari, da se ljudje med nevihtami naj ne zadržujejo na izpostavljenih mestih in nevihto raje preživijo na varnem mestu. Nevihte namreč običajno ne trajajo dolgo, so še zapisali v agenciji za okolje.

Sicer so bile jutranje temperature napovedane med 13 in 20 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 23 do 29, na Primorskem in na vzhodu Slovenije do 31 stopinj Celzija.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. V ponedeljek se bo verjetnost krajevnih padavin nekoliko zmanjšala. V torek kaže na sončno in spet nekoliko toplejše vreme, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso).

Kakšno bo vreme od 30. avgusta do 4. septembra?

V torek bodo naši kraji na obrobju območja z visokim zračnim tlakom, ki bo imelo središče nad severno Evropo. V sredo se bo nad jugozahodno Evropo poglobilo območje z nizkim zračnim tlakom, ki bo najverjetneje do petka bolj ali manj vplivalo tudi na vreme pri nas. V četrtek bo srednjo Evropo in naše kraje prešla vremenska fronta, za njo se bo krepilo območje visokega zračnega tlaka.

V torek bo večinoma še sončno, popoldne bodo možne posamezne plohe in tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah od 26 do 30 stopinj Celzija. V sredo kaže na spremenljivo vreme s plohami in nevihtami. V večjem delu Slovenije bo že hladneje. Od četrtka do sobote bo najverjetneje pretežno oblačno z občasnimi dežjem. Ob koncu tedna se verjetnost za padavine zmanjša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!