Kakšno bo vreme in kje pričakujejo največjo gnečo na cestah?

Slovenija 13. Apr 202213:36 > 15:08 0 komentarjev
izlet, portorož
PROFIMEDIA

Podaljšan konec tedna bodo številni izkoristili za to, da se odpravijo na izlet ali izkoristijo še zadnje preostanke turističnih bonov. Toda vreme bo izletnikom manj naklonjeno kot te dni, na cestah pa je pričakovati kar nekaj gneče.

Letošnji velikonočni prazniki ne bodo topli in sončni – muhasto aprilsko vreme bo postreglo z dežjem, vetrom in nizkimi temperaturami. Izletniki bodo morali v iskanju lepega vremena biti pozorni tudi na gnečo na cestah, saj se prazniki začenjajo tudi v drugih evropskih državah.

Za lepo vreme bo treba na Obalo ali čez mejo

Temperature, ki bodo v sredo, četrtek in petek zjutraj presegle 20 stopinj Celzija, ne bodo vztrajale konec tedna. V petek popoldne prihajajo plohe, ki bodo s seboj prinesle precejšnjo ohladitev: vremenoslovec Blaž Šter z Agencije RS za okolje je za N1 napovedal, da se bodo temperature gibale okrog 12 stopinj Celzija, vetrovno bo, prešlo pa nas bo kar nekaj ploh.

Malce bolje bo na Primorskem, saj dežja tam ne bo. Temperature bodo za nekaj stopinj višje kot v notranjosti države, a bodo ostale pod 20 stopinjami Celzija, občutek hladnejšega vremena bodo okrepili zmerni sunki burje. Podobno bo na Hrvaškem, več kot 20 stopinj bo le v Italiji. Praznično vreme bo veliko bolj ustrezalo smučarjem, ki bodo lahko na višjeležečih smučiščih smučali po novozapadlem snegu.

Povečan promet ob meji s Hrvaško

Če se boste lepše vreme odpravili iskat čez mejo, pa bodite pozorni tudi na razmere na cestah. Prazniki se namreč začenjajo tudi v drugih evropskih državah, zato je pričakovana večja gneča kot običajno, še posebej ob obmejnih prehodih.

Po napovedih promet.si bo največja gneča na cestah v petek in ponedeljek. V petek je napovedana zelo visoka gostota prometa iz Avstrije in Italije proti Hrvaški, popoldne bo povečano tudi število tovornih vozil. Na velikonočni ponedeljek bo povečan promet v nasprotni smeri, od Hrvaške proti Avstriji in Italiji, ko se bodo turisti vračali domov. Tudi v soboto bo prometa več kot običajno, a manj kot v petek in ponedeljek. Dodatna gneča lahko nastane v primeru izboljšanja vremena.

Na prometnoinformacijskem centru opozarjajo še na možnost močno povečanega prometa že v četrtek pred prazniki in v torek po praznikih, tudi počivališča bodo bolj zasedena kot običajno. Turisti pa ne bodo edini vozniki na cestah, saj prebežniki iz Ukrajine še zmeraj potujejo v druge evropske države. Na mejnem prehodu Fernetiči promet teče počasneje, saj italijanski državni organi ob vstopu v državo izvajajo povečan obseg aktivnosti, povezane s humanitarnim koridorjem in sprejemom potnikov iz Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!