Kam s kupi odpadkov po poplavah? Začasna odlagališča bodo zaprli v dveh tednih

Slovenija 10. Avg 202319:44 2 komentarja

Marsikdo je moral iz poplavljenih prostorov zavreči prav vse. Pred hišami in na začasnih odlagališčih, ki so jih določile občine, je te dni videti ogromne kupe kosovnih odpadkov.

Marsikdo je moral iz poplavljenih prostorov zavreči prav vse. Pred hišami je te dni videti ogromne kupe pohištva, kavčev, vzmetnic, hladilnikov, zamrzovalnih skrinj in ostalih uničenih elektronskih odpadkov.

Prve dni po uničujoči ujmi do nekaterih krajev ni bilo mogoče priti, nato so bili dostopni le za intervencijska vozila. Zdaj povsod delujejo tudi komunalne službe, ki pobirajo odpadke, zagotavljajo na pristojnem ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE). Občine si pomagajo med seboj – manj prizadete pomagajo z odvozom odpadkov iz krajev, kjer je najhuje.

V najbolj prizadetih občinah so organizirali začasne točke za odlaganje, od koder nato odvažajo kosovne odpadke v zbirne centre.

Sistem odvoza odpadkov, ne le kosovnih, ampak tudi drugih, dobro deluje, je poudaril minister Bojan Kumer. V zbirnih centrih, kamor tovornjaki vozijo odpadke z začasnih odlagališč, je prostora dovolj. Tam jih sortirajo in nato reciklirajo oziroma odpeljejo na sežig. Za odpadno elektronsko opremo so odgovorna specializirana podjetja s koncesijo.

Uničenje po poplavah
Škofja Loka, 6. avgust 2023; Žiga Živulović, BOBO

“Pomembno je, da se na teh začasnih skladiščih zbirajo le kosovni odpadki ter električna in elektronska oprema, ki nimajo velikega vpliva na okolje oziroma ga sploh nimajo,” je poudarila direktorica direktorata za okolje na MOPE Tanja Bolte. Začasna odlagališča so določili na območjih z utrjenim terenom, kjer ni nevarnosti, da bi odloženi odpadki vplivali na okolje. S teh začasnih odlagališč odpadke zdaj pospešeno odvažajo v zbirne centre. Začasna odlagališča naj bi zaprli v dveh tednih, saj ne želijo, da se ljudje navadijo na odlaganje odpadkov na teh površinah, je še dodala. Nevarni odpadki, kot so olja, se ne smejo odlagati na te površine.

Odpadno meso iz poplavljenih zamrzovalnih skrinj spada med mešane odpadke, torej v črne kante. Ker je smetnjake izpred hiš ponekod odnesla deroča voda, so občine postavile zabojnike oziroma organizirale drugačen način odvoza odpadkov. Tako je v Mežici, na Prevaljah, v Črni na Koroškem in drugih krajih, pravijo na MOPE.

Podatkov o večjih izlitjih nevarnih snovi ni

Na ministrstvu nimajo podatkov, da bi se zgodil kakšen večji izliv nevarnih snovi iz poplavljenih industrijskih obratov ali delavnic. “Vsaj tako je bilo do današnjega jutra po informacijah civilne zaščite. To je dobra novica,” je dejal Kumer. “Seveda se lahko kje zgodi še kaj v prihodnjih dneh ali pa se je zgodilo mimo naših oči. V drugi fazi sledijo analize, monitoringi okolja.”

Glede mulja se z občinami dogovarjajo o ureditvi začasnih deponij, nato bodo mulj pravilno obdelali. Gradbeni odpadki sodijo v zbirne centre, je še dodala Bolte.

Uničenih je tudi na tisoče avtomobilov. Izrabljeno motorno vozilo je lastnik dolžan dostaviti do prevzemnega mesta ali v center za obdelavo izrabljenih motornih vozil, kjer z osebnim dokumentom in prometnim dovoljenjem izkaže lastništvo in prejme potrdilo o razgradnji, pri čemer nima nobenih stroškov. S tem potrdilom lahko vozilo odjavi iz prometa.

Več pojasnil v videu na vrhu članka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje