Kamere so ju posnele, a policija še vedno ne ve, kdo sta

Slovenija 08. Nov 202211:27 12 komentarjev
osumljenca
PU Ljubljana

Čeprav je policija s posnetkov nadzornih kamer pridobila fotografije dveh moških, osumljenih za napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač in poslanca SDS Branka Grimsa, ju do danes še ni identificirala. Preiskava obeh odmevnih incidentov, ki sta se zadnji teden oktobra zgodila v središču Ljubljane, še poteka, so za N1 potrdili na Policijski upravi Ljubljana.

Slaba dva tedna po dveh odmevnih fizičnih napadih v središču Ljubljane – napadu na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač ter poslanca SDS Branka Grimsa – policija dveh osumljenih moških še ni identificirala. Obe preiskavi potekata, zaradi interesa preiskav pa policisti več podatkov ne morejo posredovati, so za N1 potrdili na Policijski upravi Ljubljana.

Kot smo poročali, sta se napada na obe javni osebi zgodila v zadnjem tednu oktobra. Ljubljanski policisti so še isti teden objavili fotografije dveh osumljencev, ki so jih pridobili s posnetkov nadzornih kamer, javnost pa zaprosili za pomoč pri identifikaciji obeh moških.

Spomnimo, da se je napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač zgodil v torek, 25. oktobra. Takrat je na Facebooku zapisala, da jo je na Bavarskem dvoru sredi Ljubljane fizično in verbalno napadel neznani moški. Po njenih besedah jo je odrinil, ji grozil s smrtjo in vpil, da bo ubil njenega psa. Incident je prijavila policiji, v zapisu na Facebooku pa ga je povezala z objavami, ki jih na Twitterju objavlja predsednik SDS Janez Janša, z medijem Nova24 in spodbujanjem sovraštva.

Tri dni kasneje, v petek, 28. oktobra, je prvak stranke SDS Janša na Twitterju zapisal, da je napad doživel tudi poslanec njegove stranke Branko Grims. V stranki so takrat za N1 povedali, da je neznani moški Grimsa potisnil pri odhodu iz državnega zbora, ko je bil ta na stopnicah, a se je ujel. Če bi padel, bi se po njihovih besedah lahko resno poškodoval, na poslanca pa naj bi neznanec tudi pljunil. Tudi Grims je tako kot Kovač incident prijavil policiji. Sam je napad označil za poskus umora.

Ljubljanski policisti so po obeh incidentih večkrat poudarili, da dogodke z elementi nasilja obravnavajo celovito in z ničelno toleranco. “Vsako nasilno dejanje, bodisi verbalno bodisi fizično, je nedopustno,” so dejali in poudarili, da ob vseh zaznanih ali prijavljenih kaznivih ravnanjih ukrepajo vselej enako. V tem času je policija obravnavala še primer žalitve drugega poslanca SDS, ki se je prav tako zgodil pred državnim zborom v istem času kot napad na poslanca Grimsa. Policija je storilca v tem primeru že identificirala, za katerega poslanca SDS je šlo, pa za zdaj še ni znano.

Oba napada sta v javnosti doživela burne odzive. Oba predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar sta ju ostro obsodila, premier Robert Golob je napovedal vojno sovražnemu govoru, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa spremembe kazenskega zakonika.

Več preberite v prispevkih V boj s sovražnim govorom s koordinatorjem in novostjo v kazenskem zakoniku in Policiji prijavili grožnjo s smrtjo premierju Robertu Golobu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje