Kamniški reševalci prejeli šop obvestil o prekrških vozil na nujni vožnji

Slovenija 04. Nov 202112:31 > 05. Nov 2021 11:43 2 komentarja
Redarstvo Trzin: obvestilo o prekrških
ZD dr. Julija Polca Kamnik

Na Facebookovi strani kamniškega zdravstvenega doma so objavili šop pošiljk z obvestili o prekrških, ki jih je poslalo redarstvo Trzin. Kot nam je povedal direktor doma dr. Sašo Rebolj, gre pri tem veliko časa za nepotrebno administrativno delo, saj je treba dokazovati, da je šlo za nujno vožnjo.

“Današnji pozdravi Medobčinskega inšpektorata in redarstva Trzin, vse za reševalna vozila na nujni vožnji,” so v ZD dr. Julija Polca Kamnik zapisali v Facebookovi objavi ob fotografijah šopa pošiljk, ki so jih prejeli od Medobčinskega inšpektorata in redarstva Trzin. Gre za obvestila o prekrških, ki jih je “ujel” stacionarni radar v Trzinu.

Direktor zdravstvenega doma Sašo Rebolj je za N1 dejal, da to s sabo prinese “kup nepotrebnega administrativnega dela”, saj je treba v odgovorih pojasnjevati in dokazovati, da je šlo za reševalno vozilo na nujni vožnji.

Dodal je še, da se to dokazovanje zdi malce nepotrebno, saj je tudi na fotografiji razvidno, da so na reševalnem vozilu prižgane lučke. Ker vsak dan skozi Trzin opravijo več nujnih voženj, se skozi čas nabere velik šop obvestil o prekrških, za katere kazni sicer na koncu – po kar nekaj ukvarjanja z birokracijo – ni treba plačati.

Da gre pri izdajanju obvestil o prekrških reševalcem za nesmiselno početje, je zakonodajna vladna služba potrdila že leta 2018, ko so več kot 900 kazni za prehitro vožnjo prejeli ljubljanski reševalci. Takrat so v mnenju zapisali, da “iz očitnega dejstva, da gre za vozilo s prednostjo, izhaja, da prekršek ni bil storjen, se postopek o prekršku ne začne”.

Redarstvo zdravstveni dom samo prosilo za pojasnila

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Medobčinski inšpektorat in redarstvo Trzin. Kot so pojasnili, so zdravstvenemu domu poslali zgolj dopise, v katerih so jih prosili za povratne informacije, ali so bila reševalna vozila, ki so prekoračila hitrost, res na nujno vožnji. Samo v teh primerih jim namreč ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije.

“Stacionarni radar v Trzinu je nameščen na zelo prometni cesti v naselju, ki je bila v preteklosti nemalokrat ‘dirkališče’, še posebej v nočnem času in ob vikendih. Po njej hodijo tudi otroci na poti v in iz šole, na tem delu je tudi prehod za pešce, zato se je občina tudi odločila za namestitev radarja,” so dodali.

Odgovorov ZD še niso pojasnili, če pa se bo izkazalo, da so res bili na nujni vožnji, dodajajo na inšpektoratu, bodo postopke ustavili in kazni ne bodo izrekli. “Mora pa prekrškovni organ to preveriti, saj ga k temu zavezuje zakon. Uporaba skrajne sile je tako ekstremna možnost, da jo je dovoljeno uporabiti samo takrat, ko druge, večje nevarnosti, ni mogoče odvrniti drugače.”

“Razumemo pa zdravstveno osebje, ki je sploh v trenutni situaciji, hudo obremenjeno že s svojim osnovnim poslanstvom in si resnično zasluži vse pohvale. Končno smo na isti strani, vsi si prizadevamo za večjo varnost v naših krajih,” so na koncu še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje