Zmaga za Jankovića pri kanalu C0: upravno sodišče ugodilo tožbi občine

Slovenija 08. Nov 202311:11 > 12:14 12 komentarjev
Zoran Janković, C0
Zoran Janković z zemljevidom kanala CO; N1

Upravno sodišče je ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana in odpravilo odločitev nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Zadevo je vrnilo pristojnemu ministrstvu v ponovni postopek.

Upravno sodišče je ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana (MOL) in odpravilo odločitev nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, s katero je to zavrnilo zahtevo Mola, naj se razveljavi odločitev Arsa, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Zadevo je vrnilo pristojnemu ministrstvu v ponovni postopek.

MOL je izpodbijala sklep Agencije za okolje (Arso) iz leta 2020, da je za vgradnjo povezovalnega kanala C0 z dodajanjem armiranobetonske kinete na območjih Vižmarij in Ježice v Ljubljani treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Glavni očitek občine je bil, da je Arso s sklepom ponovno odločal o isti stvari. V letih 2015 in 2016 je občinama Vodice in Medvode namreč izdal sklepa, po katerih za izgradnjo kanalizacije v okviru istega projekta ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.

Kot je v danes objavljeni sodbi odločilo upravno sodišče, je bila odločitev Arsa v letu 2020 napačna oziroma vsaj nejasna, kar pomeni bistveno kršitev pravil postopka.

Vprašanja in odgovore o kanalu C0 preberite v članku Kanalizacija čez pitno vodo: ali je gradnja kanala C0 sporna?

Iz obrazložitve izpodbijane odločbe ministrstva po mnenju sodišča ni jasno, ali gre glede na presojano dejansko stanje po sklepih 2015 in 2016 proti sklepu 2020 za spremembo posega v okolje ali ne, in na kakšni podlagi. Zato odločbe ni bilo mogoče preizkusiti, “kar predstavlja absolutno bistveno kršitev določb postopka, ki že sama po sebi terja odpravo izpodbijane odločbe”.

Pristojno ministrstvo, trenutno je to ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE), bo moralo, kot je odločilo upravno sodišče, “v ponovnem postopku odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti postopka in o zadevi, sledeč rezultatom ugotovitvenega postopka, ponovno odločiti”. Zoper odločitev sodišča pritožba ni dovoljena, odločitev je pravnomočna, je navedlo sodišče.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po odločitvi Arsa zatrjeval, da občina ne bo izvedla presoje vplivov na okolje, saj da je zahteva “mimo pameti”, ker da kineta dodatno varuje vodovarstveno območje. Betonske kinete so večji kanali, v katere polagajo inštalacije.

kanal C0
Betonska kineta za kanal C0; N1

Sredi oktobra je Janković dejal, da je nezgrajenih le še 128 metrov od dobrih 12 kilometrov dolgega povezovalnega kanala C0, ki bo tekel do nadgrajene čistilne naprave v Zalogu. Nezgrajeni del je v bližini Hipodroma Stožice, kjer čakajo na gradbeno dovoljenje. Ko ga bodo prejeli, bodo za končanje projekta v celoti potrebovali še kakšen teden, je povedal župan. S tem bodo lahko na kanalizacijo priključili hiše, ki imajo sedaj greznice. “To pomeni, da bo podtalnica bolj čista in zaščitena,” je poudaril.

Sodba je objavljena na tej povezavi.

Na odločitev upravnega sodišča se je odzvala tudi predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 Anja Bah Žibert (SDS). Kot je zapisala, odločitev sodišča tudi glede na razplet ostalih sodb, v katere je vpleten ljubljanski župan, ne preseneča.

Pri največjem kohezijskem projektu bi morala biti po njenih besedah že v osnovi opravljena presoja vplivov na okolje. “V luči zadnjih kadrovskih rošad na pristojnem ministrstvu upam, da bo ministrstvo ustrezno upoštevalo vse zakone in predvsem ustavo ter sprejelo odločitev, s katero bo (še) pravočasno zaščitilo ljubljansko pitno vodo, ki je javno dobro,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje