Kandidatka za županjo Maribora članica Gibanja Svoboda, a kandidirala bo za LPR

Slovenija 05. Okt 202214:02 1 komentar
Lidija Divjak Mirnik
Žiga Živulović jr.

Nekdanja poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je napovedala vnovično kandidaturo za mariborsko županjo. Kljub združitvi LMŠ z Gibanjem Svoboda ne bo njihova kandidatka, pač pa jo bo pri kandidaturi podprla mestna Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR), a težav v njeni stranki, ki ima svojega kandidata, ne pričakuje.

Kot je Lidija Divjak Mirnik povedala ob današnji predstavitvi kandidature, se bo z listo zavzemala za to, da bo vsem meščanom skušala zagotoviti varnost, urejenost in pravičen razvoj mesta. “Župan mora namreč podpirati vseh 17 mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ne pa tako kot sedaj, da vseh 17 podpira interese enega,” je dejala kandidatka za županjo.

Napovedala je, da bo v primeru izvolitve najmanj enkrat letno sklicala skupen zbor vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti, imenovati namerava podžupana za pravičen razvoj vseh delov mesta.

Da se sedanja mestna oblast ne pogovarja in ne sliši, je po njenem očitno pri sprejemanju občinskega prostorskega načrta (OPN), na katerega so meščani podali več sto utemeljenih pripomb, LPR pa je bila v mestnem svetu proti sprejetju.

Ker bodo Mariborčani v kratkem odločali, komu bodo zaupali vodenje mesta v prihodnje, bi bilo po njenem popolnoma nesprejemljivo, da tik preden se konstituira novi mestni svet in zapriseže nova županja ali župan, sedanja občinska garnitura sprejme krovni akt razvoja Maribora.

Divjak Mirnik je zato pozvala vse županske kandidate, da pozovejo aktualnega župana Saša Arsenoviča, naj OPN ne sprejema v izdihljajih mandata, in s tem pokažejo, da razumejo politično etiko. Če namreč razumejo, da vlada v odhajanju ne bi smela podpisati pogodbe o nakupu vojaške opreme, potem zagotovo razumejo tudi, da tik pred volitvami ni prav sprejemati ključnega dokumenta razvoja Maribora v prihodnje, je prepričana.

Ob tem je najavila, da bodo v LPR kmalu pričeli zbirati podpise za “pravičen” OPN, k njemu pa je povabila vse županske kandidate in občane, saj meni, da lahko samo jasno in enotno politično sporočilo prepreči politično zlorabo v izdihu mandata aktualne mestne oblasti.

Članica Gibanje Svoboda, a kandidira na listi LPR

Gibanje Svoboda, ki mu sicer pripada, je ta teden že predstavilo svojega županskega kandidata Vojka Flisa, kar pa je ne moti. Spomnila je namreč, da je že pred štirimi leti, ko je bila poslanka LMŠ, kandidirala na listi LPR, saj je svojo politično pot začela na lokalni ravni in omenjeni listi, zato se ji zdi korektno do tistih, ki so jo podpirali štiri mandate, da svojo pot z njimi nadaljuje.

Na vprašanje, zakaj ni dobila podpore Gibanja Svoboda, je odvrnila, da je to vprašanje za koga drugega, ob tem pa dodala, da je bila z njihove strani pozvana, a ni dala soglasja za evidentiranje. Težav v svoji stranki zaradi tega ne pričakuje, prav tako ne dvomi v dobro sodelovanje s kandidatom stranke Vojkom Flisom.

Kandidaturo za mariborskega župana je doslej napovedal tudi mestni svetnik Stranke mladih – Zelenih Evrope Igor Jurišič, Arsenovič pa je prejšnji teden začel zbirati podpise za ponovno kandidaturo. Medtem ko je na prejšnjih volitvah kljub dovolj zbranim podpisom podpore nastopil kot županski kandidat SMC, pravi, da bo tokrat kandidiral kot nestrankarski kandidat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje