Velike težave za Goloba: Klemen Grošelj se umika, zavrnila ga je tudi Marta Kos

Slovenija 03. Apr 202417:39 20 komentarjev
Klemen Grošelj, Robert Golob in Marta Kos
Foto: BOBO

Gibanje Svoboda ima s sestavljanjem kandidatne liste za volitve v Evropski parlament očitno velike težave. Kot so nam potrdili v stranki, je sedanji evropski poslanec Klemen Grošelj umaknil kandidaturo. Košarico pa so Svobodi po naših informacijah dali tudi nekateri vidni posamezniki – čeprav bi se jim s kandidaturo na evropskih volitvah odprla vrata v evropsko komisijo. Kdo so to?

Vladajoča Svoboda ima očitno s sestavljanjem kandidatne liste za evropske volitve velike težave. Kot smo poročali, so organi stranke prejšnji teden potrdili le sedem kandidatov, ob tem pa je bilo mogoče slišati, da dve bolj zveneči imeni, med njimi tudi nosilca liste, še iščejo.

Tako so organi Gibanja Svoboda kot kandidate potrdili ginekologa in direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla, evropsko poslanko Ireno Jovevo, poslanca v državnem zboru Tamaro Vonta in Uroša Brežana, ki je bil v preteklosti minister za naravne vire in prostor, pa vodjo strankinega podmladka Mateja Graha, državno sekretarko v kabinetu premierja Goloba Mašo Kociper in evropskega poslanca Klemna Grošlja.

A si je Grošelj, kot je prvo poročalo Delo, sedaj premislil in umaknil kandidaturo. V Gibanju Svoboda so nam to potrdili, razlogov za njegovo odločitev pa niso želeli razkriti. Ko smo o njih vprašali Grošlja, nam je dejal zgolj, da zadeve ne komentira.

Očitno pa je bil nezadovoljen, ker so ga v Svobodi uvrstili na predvideno osmo mesto kandidatne liste, na katerem bi imel kaj malo možnosti za izvolitev v Evropski parlament. Na katero mesto so ga uvrstili, je po informacijah N1 izvedel šele na seji sveta stranke, kar naj bi ga močno presenetilo. Po besedah naših virov pa naj bi to uvrstitev razumel kot nezaupnico svojemu dosedanjemu delu v Evropskem parlamentu.

Člani in članice največje vladne stranke se bodo sicer v soboto zbrali na festivalu ob Zbiljskem jezeru. Kot piše v vabilu, bodo tam predstavili kandidatno listo za volitve v Evropski parlament. A je bilo še pred Grošljevim umikom kandidature mogoče slišati, da celotne liste po vsej verjetnosti tudi na tem dogodku ne bodo predstavili. Danes so nam v stranki dejali, da bodo do začetka kampanje imeli vseh devet kandidatov.

Golob si na listi želi tudi bodočega komisarja

V Golobovih krogih naj bi se sicer močno trudili, da najdejo še kakšnega prepoznavnega kandidata, ki bi ga postavili za nosilca liste, pri tem pa naj bi bili vsaj doslej neuspešni.

Po neuradnih informacijah naj bi si predsednik vlade in največje koalicijske stranke Robert Golob želel, da bi na evropskih volitvah že aktivno sodeloval bodoči evropski komisar iz Slovenije. Ali povedano drugače: Golob naj bi načrtoval, da bi na listi Gibanja Svoboda kandidirala oseba, ki bi jo nato vlada, v kateri je večina ministrov iz kvote največje vladne stranke, potrdila kot kandidata za evropskega komisarja. To pa naj po Golobovih načrtih ne bi bil niti on sam niti kdorkoli iz aktualne ministrske ekipe.

Kot je znano, so si v Gibanju Svoboda močno želeli, da bi na njihovi listi za evropsko poslanko kandidirala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ocenjujejo namreč, da bi njena kandidatura lahko pomembno prispevala k dobremu rezultatu, ki ga Gibanje Svoboda ob padanju podpore med volilci še kako potrebuje.

Urška Klakočar Zupančič se je umaknila z mesta podpredsednice stranke Gibanje Svoboda
Foto: Borut Živulović/Bobo

A se je Klakočar Zupančič iz osebnih razlogov odločila, da je na listi za evropske volitve ne bo. Kandidirati ne želi niti na zadnjem mestu liste, saj noče tvegati, da bi bila izvoljena s preferenčnimi glasovi.

Bi lahko morda svojo odločitev spremenila, če bi se ji v primeru kandidature za evropsko poslanko obetalo mesto evropske komisarke? “Ne,” so jasni v krogih Urške Klakočar Zupančič.

Marta Kos: Slovenska politika me ne zanima več

Več virov pa nam je povedalo, da so si Golobovi prizadevali tudi, da bi h kandidaturi za evropsko poslanko na listi Gibanja Svoboda nagovorili Marto Kos in bi ji torej s tem pripadla še kandidatura za evropsko komisarko.

Marta Kos in Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Marta Kos je za N1 potrdila, da so jo o tem, ali bi bila pripravljena kandidirati, vprašali. “Moj odgovor je bil: ’Ne’. Slovenska politika me ne zanima več,” nam je še povedala.

Spomnimo, da je bila Kos v igri za predsednico države, a je nato od kandidature odstopila. Kot razlog je navedla spremenjene okoliščine in osebne razloge, več naših virov blizu takratnega dogajanja pa je zatrjevalo, da je pri njenem umiku vztrajal premier Golob, o tem pa jo je obvestila njegova tesna sodelavka Vesna Vuković. Kasneje je Marta Kos tudi odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda, po odhodu Tatjane Bobnar iz vlade pa je še izstopila iz stranke.

Prav tako naj bi po besedah naših sogovornikov ponudbo, da na junijskih evropskih volitvah kandidira za Gibanje Svoboda in se mu s tem odprejo vrata za mesto evropskega komisarja, dobil direktor za demokratično participacijo pri Svetu Evrope Matjaž Gruden. Na naše vprašanje, ali je res dobil takšno ponudbo, je Gruden odgovoril, da zadeve ne želi komentirati.

Ob tem se postavlja vprašanje, koga od vidnejših posameznikov bo Gibanje Svoboda vendarle uspelo nagovoriti, da se poda v tekmo za evropskega poslanca. Naši viri pravijo, da je sicer oseb, ki jih zanima komisarsko mesto, kar nekaj, da pa na evropskih volitvah ne želijo kandidirati.

Vojko Volk
Vojko Volk (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Kot možnega kandidata, ki bi morda na koncu le priskočil na pomoč Golobu, pa omenjajo državnega sekretarja za mednarodne zadeve v premierjevem kabinetu in nekdanjega veleposlanika v Rimu in v Zagrebu Vojka Volka.

Ta se na naše klice za zdaj ni odzval, prav tako (še) ni odgovoril na naše sporočilo, ali je bil vprašan, če ga zanima mesto evropskega komisarja, in ali bi bil, če bi se mu obetal ta položaj, pripravljen kandidirati na evropskih volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje