Kar 61 poslancem zaradi “špricanja” seje grozi nižje izplačilo

Slovenija 24. Nov 202106:06 > 07:43 1 komentar
Borut Živulovič /Bobo

Zaradi nesklepčnosti seje državnega zbora pred mesecem dni je predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak izdal obvestilo, da se neopravičeno odsotnim poslancem izreče ukrep znižanja plače. Obvestilo, na katero je sicer še možen ugovor, je po naših informacijah prejelo kar 61 poslancev, ki jim grozi, da bodo ob enodnevni zaslužek v višini okoli 200 evrov bruto.

Predsednik parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK) Ivan Hršak je v petek izdal obvestilo, s katerim je poslancem, ki niso predložili dokazila o opravičeni odsotnosti s seje državnega zbora pred slabim mesecem dni, izrekel ukrep znižanja plače. Kateri poslanci so prejeli obvestilo, nam v državnem zboru niso želeli razkriti, saj je v osmih dneh po njegovem prejemu še možen ugovor. Po naših neuradnih informacijah pa gre kar za 61 poslancev, ki se jim obeta, da bodo zaradi neopravičene odsotnosti ob enodnevni zaslužek v višini okoli 200 evrov bruto.

Spomnimo: izredno sejo državnega zbora na temo skrb vzbujajočih razmer v državi in nujnosti predčasnih volitev, ki je potekala 26. oktobra, je zahtevalo 43 poslancev strank KUL in nepovezane poslanske skupine. Prvopodpisani je bil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. V zahtevi so opozicijski poslanci podali več predlogov: premierju Janezu Janši naj bi državni zbor priporočil, da predlaga razrešitev notranjega ministra Aleša Hojsa, vladi pa, da razreši generalnega direktorja policije Antona Olaja. Osrednji predlog se je glasil, naj državni zbor vladi priporoči, da odstopi in s tem omogoči predčasne volitve. Ker pa so bila vsa predlagana priporočila zavrnjena že na matičnem parlamentarnem odboru za notranje zadeve, je državni zbor o razmerah v državi opravil le razpravo, poslanci pa naj bi glasovali zgolj o dnevnem redu na začetku seje. Tedaj je navzočnost potrdilo 75 (od skupaj 90) poslank in poslancev, mnogi od njih pa so si kasneje očitno vzeli čas za zasebne opravke.

koprivc
N1

A se parlamentarno dogajanje ni odvilo po njihovih pričakovanjih. Nekaj pred 22. uro je namreč predsedujoči seji, podpredsednik državnega zbora Jože Tanko iz vladajoče SDS, poslancu SD Marku Koprivcu, ki je premierja Janšo označil za tirana in diktatorja, odvzel besedo. Koprivc je temu nasprotoval. Tankovo ravnanje je ocenil kot nedemokratično in predlagal, da o odvzemu besede glasuje državni zbor. Pri prvem glasovanju o tem predlogu je bilo navzočih le 13 poslank in poslancev, pri ponovljenem glasovanju 18, po desetminutni prekinitvi pa 22 poslank in poslancev.  Svojo odsotnost je opravičilo zgolj nekaj poslancev, med manjkajočimi, ki tega niso storili, pa so bili sodeč po izpisku glasovanja poslanci iz prav vseh poslanskih skupin.

Zakaj poslancev ni bilo na seji

Najbolj opažena je bila odsotnost vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Janje Sluga, ki so jo paparaci v tistem času ujeli v pogovoru s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom v enem od ljubljanskih lokalov. Prvak SNS Zmago Jelinčič je svojo odsotnost kasneje v oddaji Svet na Kanalu A pojasnjeval z besedami, da je “težko 12 ur na dan zdržema sedeti v eni dvorani in poslušati bedake, ki nakladajo o vsem mogočem”. Poslanec SDS Marijan Pojbič pa je poudaril, da je bil na seji vse do pol osmih zvečer, potem pa je imel obveznosti do svoje družine.

Ziga Zivulovic jr . /Bobo

Poslanec SDS Marijan Pojbič pravi, da ga na seji zvečer ni bilo, ker je imel družinske obveznosti.

Ker državni zbor tudi pri tretjem glasovanju o Koprivčevem predlogu ni bil sklepčen, je predsedujoči v skladu z veljavnimi določili sejo prekinil. Peščici v dvorani je zaželel le še srečno pot domov. V naslednjih dneh je sledilo ugotavljanje, kdo od poslancev je bil neopravičeno odsoten. Pravilnik DZ namreč določa, da predsednik MVK na podlagi poročila generalne sekretarke o odsotnosti poslanca s seje in ob ugotovitvi, da ni bilo posredovano dokazilo ali obvestilo o opravičeni odsotnosti, neopravičeno odsotnega poslanca obvesti o ustreznem znižanju plače in drugih osebnih prejemkov. Zoper to obvestilo lahko poslanec v osmih dneh poda ugovor.

Nekaterim se zdi odvzem enodnevnega zaslužka prehuda kazen

V Levici, v kateri so Hrškovo obvestilo prejeli Miha Kordiš, Luka Mesec in Primož Siter, so nam dejali, da omenjena trojica ugovorov ne bo podala. Nekateri poslanci iz drugih strank pa po naših informacijah ocenjujejo, da bi bilo pošteno, če bi jih kazen doletela le za tisti del seje, na katerem so manjkali, saj da so bili navzoči skoraj do glasovanja. Pojavljajo se tudi razmišljanja, da bi oporekali Tankovi izpeljavi postopka glasovanja. Kot so nam pojasnili v državnem zboru, bo mandatno-volilna komisija odločitev glede ugovorov sprejela na seji.

Žiga Živulovič jr./BOBO

V sedanjem parlamentarnem mandatu ukrep znižanja plače zaradi neopravičene odsotnosti poslancem še ni bil izrečen, se je pa to dvakrat zgodilo v prejšnjem mandatu. Novembra 2016 je bil državni zbor nesklepčen pri glasovanju o predlogu poslanca tedaj opozicijske SDS Jožeta Tanka, naj vladajoči pred začetkom obravnave proračuna za leto 2018 poslance seznanijo s potekom pogajanj s sindikati javnega sektorja. Brez enodnevnega zaslužka je ostalo 38 poslancev. Štiri poslance pa so zaradi neopravičene odsotnosti kaznovali aprila 2017. Tudi tedaj se je nesklepčnost zgodila pri Tankovi pobudi. Predlagal je, da bi razpravo o migrantski problematiki, ki so jo sicer zahtevali poslanci SDS, prestavili na eno od naslednjih sej. V mandatu 2008-2011 so bile zaradi nesklepčnosti ob tretjem ugotavljanju navzočnosti prekinjene štiri seje državnega zbora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje