Katere naloge je podpredsednik Mesec opravil od petka, ko nadomešča premierja

Slovenija 20. Nov 202315:40 7 komentarjev
Prva obletnica vlade
Minister za delo Luka Mesec (Foto: BOBO)

Od petka premierja Roberta Goloba nadomešča podpredsednik vlade iz vrst Levice Luka Mesec. Kabinet predsednika vlade smo vprašali, katere konkretne naloge je Mesec v tej vlogi doslej opravil. Iz njihovega odgovora izhaja, da prav veliko zadolžitev ni imel.

Premierja Roberta Goloba, ki je bil v ljubljanskem kliničnem centru operiran zaradi težav z dimeljsko kilo, od petka nadomešča podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Na vprašanje, zakaj je Golob za nadomeščanje izbral Mesca, so za N1 v kabinetu predsednika vlade prejšnji teden pojasnili, da je premier imel možnost izbire med obema podpredsednikoma vlade, Mesec pa je manj v tujini kot Tanja Fajon.

Kot določa zakon o vladi, minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave. Ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.

Kabinet predsednika vlade smo vprašali, katere konkretne naloge je Mesec kot podpredsednik vlade, ki začasno nadomešča premierja, opravil od petka. Iz njihovega odgovora izhaja, da prav veliko zadolžitev ni imel. Kot so nam povedali v premierjevem kabinetu, je Mesec v petek sklical 151. dopisno sejo vlade, danes pa še 152. dopisno sejo vlade.

Po petkovi dopisni seji obvestila za javnost, o čem je vlada odločala, ni bilo. V uradu za komuniciranje so za N1 pojasnili, da so bili na dnevnem redu odgovori ministrov na poslanska vprašanja, o čemer pa da vlada javnost že več let ne obvešča, saj odgovore pošlje v državni zbor, kjer so na voljo javnosti. Današnja dopisna seja vlade pa je bila povezana s proračunskimi dokumenti.

Golob naj bi se sicer v sredo že vrnil v službo in naj bi bil tudi slavnostni govornik na proslavi ob dnevu Rudolfa Maistra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje