Katič se je prvič po prevzemu ministrske funkcije sestala z Varuhom Svetino

Slovenija 26. Mar 202419:01 2 komentarja
andreja katič in peter svetina
Foto: Urad Varuha človekovih pravic

Ministrica za pravosodje Andreja Katič in varuh človekovih pravic Peter Svetina sta se na njunem prvem srečanju po prevzemu ministričine funkcije strinjala, da je treba nadaljevati delo na spremembi zakona za bolj učinkovito delo varuha.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je, prvič po prevzemu funkcije, sestala z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Strinjala sta se, da je treba nadaljevati delo na spremembi zakona za bolj učinkovito delo varuha. Človekove pravice pripadajo vsem, zato je pomembno vztrajno krepiti sisteme, ki jih varujejo, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo za pravosodje z Varuhom sodeluje na številnih področjih, ne zgolj v pravosodju, kjer glavni cilj ostaja dvig zaupanja državljanov v delovanje sodstva, so navedli.

Ena od nalog ministrstva je po njihovih navedbah tudi priprava sprememb in dopolnitev zakona o varuhu človekovih pravic. Lanski javni posvet glede predlaganih sprememb je predvidel okrepitev pristojnosti Varuha glede nadzora v zvezi s kršitvami človekovih pravic, so pojasnili.

Izpostavili so zlasti razširitev pristojnosti Varuha tudi na izvajalce javnih služb, kar bo omogočilo bolj učinkovito delo varuha glede posameznih kršitev tudi v šolah, zdravstvenih zavodih in podobno.

“Znano je, da so človekove pravice v sodobni družbi pogosto relativizirane, zlasti so bile prevečkrat pozabljene v času ukrepanj zoper epidemijo covida-19 in zato je še toliko bolj pomembno, da se okrepi institucija Varuha,” so še zapisali na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje