NPU vložil kazensko ovadbo proti Zdravku Počivalšku

Slovenija 29. Maj 202212:38 > 13:01 16 komentarjev
Zdravko Počivalšek, Konkretno, Povežimo Slovenijo
Nik Jevšnik/BOBO

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v sredo na Specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v zadevi nabave zaščitne opreme, je za Siol potrdila direktorica NPU Petra Grah Lazar. Ovadba je, kot se je neuradno vedelo že prej, vložena tudi proti ministru Zdravku Počivalšku. Direktorica NPU pa pravi, da ima več kot sto strani.

Direktorica NPU Petra Grah Lazar je za Siol potrdila, da je NPU kazensko ovadbo ta teden poslal na tožilstvo. Ovadene so tri osebe, je dejala. Neuradno se že nekaj časa ve, da so to odhajajoči minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, njegova sodelavka Andreja Potočnik in direktor družbe Geneplanet Marko Bitenc.

Potem ko je nadzor nad delom NPU pokazal, da so v preteklosti posamezne preiskave urada potekale dolgo in brez velikih rezultatov, pri čemer so se tovrstni očitki pojavili tudi v zvezi z nabavo zaščitne opreme, pa je Grah Lazar tovrstne navedbe ostro zavrnila.

“Tukaj ni šlo za dolgotrajno preiskavo, o dolgotrajni preiskavi lahko govorimo, kadar preiskava traja nerazumno dolgo oziroma kadar se v določeni preiskavi ne dogaja popolnoma nič. V tem primeru smo o svojih aktivnostih sproti obveščali Specializirano državno tožilstvo in aktivnosti so vedno potekale,” je zatrdila.

Petra Grah Lazar
Žiga Živulović jr./BOBO

Osnutek zaključnega akta je bil po njenih besedah pripravljen konec lanskega leta, ob tem pa je bilo treba zbrati še obvestila “od ene ključne osebe”, kar da je bilo izvedeno marca. Februarja so na tožilstvo poslali v pregled popis prilog, ki se skladno s spremembo zakona o kazenskem postopku popisujejo na drugačen način. “Da ne bi bile priloge s kazensko ovadbo potem zavrnjene, smo se nanje obrnili za pomoč in priloge na novo popisali,” je navedla in dodala, da je popis prilog dolg približno 60 strani. Kazenska ovadba ima medtem več kot sto strani.

Da je ovadba pripravljena, a da je NPU z njo zavlačeval, je pred dnevi poročal portal 24ur. Takrat se je oglasil tudi Počivalšek na Twitterju: “Končno! Naj se že preišče, kaj se je dogajalo.” Ob tem je dodal, da ga zase ne skrbi in da je to del politike, pomenljivo pa je še pripisal: “Kaj vse se pusti uničiti za ceno Svobode.” Kot je dejal, dokumenta ne pozna, je pa vse skupaj označil “za lase privlečeno”.

24ur je poročal, da naj bi se po preiskavah spremenila višina domnevne protipravne premoženjske koristi, ki znaša 1,7 milijona evrov. Šlo naj bi za razliko med prodajno in nabavno ceno za 90 ventilatorjev, saj podjetje ni dobavilo predvidenih 220 ventilatorjev, ampak le 90. Po mnenju NPU naj bi minister Počivalšek s svojim ravnanjem družbi Geneplanet diagnostika pridobil nezakonito premoženjsko korist v tem znesku. Počivalšek in Potočnikova naj bi družbi zagotovila tudi boljši položaj in pogoje glede izplačila celotnega avansa kot tudi glede zahtevane višine bančne garancije kot vsem ostalim dobaviteljem, s katerimi je zavod za blagovne rezerve sklepal pogodbe o nabavi zaščitne opreme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje