Kdaj bo po nižinah snežilo in koliko snega bi lahko zapadlo?

Slovenija 08. Dec 202214:10 > 10. Dec 2022 06:58 2 komentarja
sneg
Srdjan Živulović/BOBO

Konec tedna se bo meja sneženja spustila. Po nižinah bi lahko zapadlo pet centimetrov snega.

V petek je po nižinah večinoma še deževalo, meja sneženja je bila na nadmorski višini od 1.300 do 1.700 metrov, je za N1 povedala meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

V soboto se bodo sredi dneva padavine spet okrepile, najprej na jugu in jugovzhodu države, nato pa tudi v notranjosti. Meja sneženja se bo v soboto popoldne oziroma zvečer spuščala.

Po besedah Hladnik Zakotnik pa bo to, koliko snega bo zapadlo, odvisno od intenzivnosti padavin. Če bodo padavine tako obilne, kot kaže zadnji izračun – ti si sicer niso enotni – bi lahko sploh na jugovzhodu države že pozno popoldne oziroma zvečer dež prehajal v sneg. Zvečer oziroma v noči na nedeljo pa bi lahko začelo snežiti tudi na severovzhodu in v osrednjem delu države.

Po besedah meteorologinje lahko po nižinah pričakujemo okoli pet centimetrov snega, v višjih legah na jugovzhodu države pa tudi več – do 15 centimetrov. V nedeljo dopoldne bodo padavine ponehale. Veronika Hladnik Zakotnik sicer opozarja, da ni povsem gotovo, ali se bo sneg tudi prijel, saj so tla še vedno precej topla. Po njenih besedah bodo bolj zanesljive napovedi za prihodnje dni znane čez kakšen dan.

Kako dolgo bi se lahko sneg obdržal? Vremenoslovka odgovarja, da se bo, kjer bo zapadlo več kot pet centimetrov snega, ta obdržal tudi v začetku prihodnjega tedna. V ponedeljek se bo namreč hitro razjasnilo, to pa pomeni nižje jutranje temperature, zato bo sneg pomrznil. Zaradi tega bo sneg, tudi če bodo temperature čez dan kakšno stopinjo nad lediščem, kopnel počasneje.

Že za sredino prihodnjega tedna pa vremenoslovci napovedujejo nove padavine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje