Kdo bodo najožji sodelavci predsednice republike Nataše Pirc Musar

Slovenija 20. Dec 202214:14 5 komentarjev
Nataša Pirc Musar
BOBO

Predsednici republike Nataši Pirc Musar bodo svetovali: Zlatko Šabič, Miriam Možgan, Eva Tomič, Nataša Dolenc, Breda Bunič, Aleksej Skok, nepoklicno pa tudi Biserka Marolt Meden. Šefinja kabineta predsednice države bo Ula Tomaduz, generalni sekretar urada pa Uroš Krek.

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je sporočila, kdo bodo njeni sodelavci, ko bo konec tega tedna uradno nastopila funkcijo. Da bo šefica kabineta njena dosedanja kolegica v odvetniški pisarni Pirc Musar & Lemut Strle Ula Tomaduz, je Pirc Musar pred dnevi že razkrila. Tomaduz se je v svoji praksi ukvarjala predvsem z medijskim, kaznovalnim in ustavnim pravom. Je tudi doktorska kandidatka na ljubljanski pravni fakulteti.

Na Erjavčevo se vrača Uroš Krek, ki je bil v preteklosti generalni sekretar v uradu predsednika republike Danila Türka, do oktobra 2020 pa namestnik generalne sekretarke in svetovalec predsednika države Boruta Pahorja za nacionalno varnost. Od tam se je preselil v generalštab Slovenske vojske, tokrat pa bo ponovno prevzel mesto generalnega sekretarja v uradu predsednice države.

Uroš Krek
Žiga Živulović jr./Bobo (na fotografiji Uroš Krek)

Za zunanjo politiko bo imela Nataša Pirc Musar kar dva svetovalca: profesorja na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) Zlatka Šabiča, ki bo svetovalec za mednarodne odnose, in diplomatko Miriam Možgan. Redni profesor za mednarodne odnose na FDV Zlatko Šabič je Pirc Musar svetoval že v predsedniški kampanji. Ena od tem, ki naj bi se ji v prihodnjem letu po naših informacijah posvetil, je kandidatura Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Kot lahko preberemo v Šabičevi biografiji, je soustanovitelj Evropskega združenja za mednarodne odnose ter Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo. Študijsko in raziskovalno je v tujini preživel štiri leta: v Veliki Britaniji, na Norveškem, v ZDA in Tajvanu.

Zlatko Šabič
Bobo (na fotografiji je Zlatko Šabič)

Miriam Možgan je kariero začela kot novinarka na Valu 202, kjer je soustvarjala satirično oddajo Stergo Ergo. Kasneje jo je pot zanesla v državno upravo: med drugim je bila svetovalka predsednika republike Janeza Drnovška za odnose z javnostmi. Po preselitvi v diplomatske vrste je bila namestnica veleposlanika v Washingtonu in namestnica veleposlanice v Parizu. Trenutno je koordinatorka za hibridne grožnje in dezinformacije na zunanjem ministrstvu, prav ozaveščanju na tem področju pa nameravajo v uradu Nataše Pirc Musar posvetiti precej pozornosti.

Miriam Možgan
SRDJAN ZIVULOVIC/BOBO (na fotografiji Miriam Možgan)

Veleposlanica Eva Tomič, ki jo je zunanja ministrica Tanja Fajon pred meseci imenovala za posebno odposlanko za podnebno diplomacijo, bo svetovalka predsednice države Nataše Pirc Musar za podnebno politiko. Tomič je v preteklosti vodila urad Visoke komisarke ZN za človekove pravice na palestinskih ozemljih v Ramali, nato pa je bila stalna predstavnica Slovenije pri Svetu Evrope. Kot vztrajna zagovornica človekovih pravic bo v uradu predsednice zadolžena tudi za to področje.

Eva Tomič
Žiga Živulović jr./BOBO (na fotografiji Eva Tomič)

Svetovalka za nacionalno varnost bo Nataša Dolenc, ki je na ministrstvu za obrambo delovala na področju obrambne politike in opravljala različne naloge, povezane z obrambnim sodelovanjem Slovenije v EU, Natu ter v mednarodnih operacijah in na misijah. Kot državna sekretarka na ministrstvu za obrambo v času Šarčeve vlade je vodila pripravo Bele knjige o obrambi. V operaciji KFOR je bila politična svetovalka poveljnika.

Nataša Dolenc
Borut Živulovič/BOBO (na fotografiji Nataša Dolenc)

Breda Bunič, ki že več kot 20 let deluje na področju zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških v obrambnih strukturah, bo svetovalka predsednice republike za posebne projekte. Kot so izpostavili v predstavitvi svetovalcev Pirc Musar, je v zadnjih letih zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu v Bruslju, kjer je med drugim sodelovala pri pripravi Natovih politik za zaščito civilistov v oboroženih konfliktih.

Aleksej Skok je vseskozi sodeloval v volilnem štabu Nataše Pirc Musar in skrbel za njene stike s terenom. Tudi v prihodnje bo zadolžen za obiske predsednice države po Sloveniji, za njene stike z občinami in župani, svetoval ji bo na področju lokalne samouprave … Aleksej Skok je bil sicer v preteklem mandatu nepoklicni podžupan občine Izola. Kar 18 let je bil tudi predsednik Socialnih demokratov Izola, a bo sedaj to mesto zapustil. Kot nam je dejal, namerava zamrzniti strankarsko delovanje, član SD pa naj bi ostal. Skok je sicer gimnazijski maturant. “Pri 41 letih me čakajo še zadnje obveznosti na pravni fakulteti,” nam je zaupal.

FB (na fotografiji Aleksej Skok)

Poleg zaposlenih v uradu bodo z Natašo Pirc Musar sodelovali še nekateri nepoklicni svetovalci oziroma zunanji strokovnjaki. Na področju družbenih dejavnosti ji bo nepoklicno svetovala predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden, ki se je tudi prva podpisala pod kandidaturo Pirc Musar. Marolt Meden je humanitarka in prostovoljka, bila je med pobudniki gradnje pediatrične klinike, v zadnjem času pa se ukvarja predvsem z zagovorništvom starejših.

Biserka marot meden
Žiga Živulović jr./BOBO (na fotografiji Biserka Marolt Meden)

Kdo bo v ekipi za stike z javnostmi, novoizvoljena predsednica še ni razkrila, po naših informacijah pa bo eden od članov ekipe Nejc Šporin, ki je s Pirc Musar sodeloval že v času predsedniške kampanje. Šporin je bil v preteklosti v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja zadolžen za socialna omrežja, nato je odšel z njim na MZZ, kjer je skrbel za stike z javnostmi. V prejšnjem mandatu je bil predstavnik za stike z javnostmi na ministrstvu za javno upravo, ko je ta resor vodil minister Boštjan Koritnik.

“Ekipo sem oblikovala izključno po kriteriju strokovnosti, profesionalnosti in referenc, ki so jih izbrani strokovnjaki na svojih področjih delovanja že do sedaj izkazovali doma in v tujini. Pred nami je zahtevno in negotovo obdobje, zato se od vseh nas pričakuje premišljeno, strokovno, kakovostno in odločno ravnanje,” je izbiro svoje ožje ekipe komentirala Nataša Pirc Musar. Ob tem je dodala, da bo lahko z izbranimi sodelavci usmerjena v vsa prednostna področja, ki jih je predstavila v svojem predvolilnem programu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje