Kdo bodo volilni aduti zavezništva Povežimo Slovenijo

Novice 21. Jan 202215:38 > 16:17 12 komentarjev
Borut Zivulovic /Bobo

V zavezništvu Povežimo Slovenijo pospešeno sestavljajo kandidatno listo za državnozborske volitve. Na njej bo tudi nekdanji poslanec in minister Jakob Presečnik, pa župana Iga in Cerkelj na Gorenjskem Janez Cimperman in Franc Čebulj. V Ljubljani naj bi kandidirali pevec Oto Pestner, pisatelj Luj Šprohar, ministrica Simona Kustec, morda pa tudi Pahorjev svetovalec Ernest Petrič. Prvaka SLS Marjana Podobnika med kandidati ne bo, prevzel pa naj bi vodenje volilnega štaba.

Predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler je pred dnevi na Twitterju obelodanil, da so v zavezništvu Povežimo Slovenijo uskladili kandidate za 77 volilnih okrajev. Kot nam je danes dejal prvak SLS Marjan Podobnik, ki bo po vsej verjetnosti vodil volilni štab zavezništva, sedaj opravljajo serijo javnomnenjskih raziskav, s pomočjo katere bodo ugotovili, kateri kandidati si lahko v posameznih volilnih okrajih obetajo najvišjo podporo. “Dokler ne bomo prepričani, da smo v posameznem volilnem okraju izbrali kandidata, ki ima domet vsaj 10 odstotkov glasov, liste v tem okraju ne bomo zaprli, tudi če bo trajalo do dne pred vlaganjem kandidatur,” pravi Podobnik.

Po Podobnikovih besedah so javnomnenjska merjenja izjemno visoko podporo v Mozirju pokazala bivšemu poslancu SLS in ministru za promet v mandatu 2000 – 2004 Jakobu Presečniku. Ta se je sicer pred osmimi leti že upokoji, sedaj pa se bo ponovno podal v tekmo za poslansko mesto. V volilnem okraju Ig- Velike Lašče – Škofljica, kamor sodi prvak SLS, bo na listi Povežimo Slovenijo kandidiral dolgoletni župan Iga Janez Cimperman.

“Cimperman je zelo priljubljen in verjamem, da bo zbral višjo podporo, kot bi jo dobil jaz,” nam je dejal Marjan Podobnik, ki na aprilskih volitvah ne bo kandidiral. V tekmo za poslanca  pa naj bi se – najverjetneje v enem od ljubljanskih okrajev – podal njegov brat in nekdanji predsednik državnega zbora Janez Podobnik.

Marjan podobnik janez podobnik
BOBO

Ostali predsedniki strank, ki sestavljajo listo Povežimo Slovenijo, naj bi na državnozborskih volitvah kandidirali: Zdravko Počivalšek (Konkretno) v okraju Šmarje pri Jelšah, kjer je pred štirimi leti zbral skoraj 20-odstotni delež glasov, Kangler v mariborskem volilnem okraju, ki vključuje tudi Duplek, Andrej Čuš (Zeleni Slovenije) v enem od ptujskih okrajev, Andrej Magajna (Nova socialdemokracija) pa v Ljubljani.

V Ljubljani bi utegnil po naših informacijah kandidirati tudi Ernest Petrič, nekdanji veleposlanik in ustavni sodnik, sedaj pa svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja. Končna odločitev sicer še ni bila sprejeta in naj bi bila odvisna tudi od tega, ali se bo Petrič odločil za kandidaturo za predsednika države.

Ernest Petrič
N1

Poleg gospodarskega ministra Počivalška naj bi se na državnozborskih volitvah pomerili tudi ostali ministri iz vrst Konkretno. To so šolska ministrica Simona Kustec, ki se ji obeta kandidatura v enem od ljubljanskih okrajev, ter pravosodni minister Marjan Dikaučič in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Predvidoma v Murski Soboti naj bi se v tekmo za poslanski stolček podal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec.

Možnost, da bo kandidiral na listi Povežimo Slovenijo, je po ustanovnem srečanju županskega kluba prejšnji teden izpostavil župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj, ki je bil v preteklosti že poslanec SLS, še prej pa poslanec SDS. V Ljubljani naj bi kandidirala predsednik medobčinskega Društva slepih in slabovidnih Ljubljana Luj Šprohar, ki je bil nekaj časa celo predsedujoči LDS,  in pevec Oto Pestner. Podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Franc Kučan naj bi se pomeril na Goričkem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje