Kdo lahko z avtocest odvaža pokvarjena vozila?

Slovenija 10. Apr 202221:05 > 21:35 1 komentar
Prometna nesreča avtocesta
Srdjan Živulović/Bobo

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak sta napovedala takojšnji popravek pravkar sprejetega zakona o cestah. Novosti, ki jih na področju odvoza pokvarjenih vozil z avtocest in hitrih cest vpeljuje prenovljeni zakon o cestah, so namreč povzročile razburjenje med obrtniki.

Prenovljeni zakon o cestah, ki ga je državni zbor sprejel ta teden, Darsu daje možnost, da po novem tudi za odvoz pokvarjenih in poškodovanih vozil, lažjih od 3,5 tone, določi pravila, tehnične zahteve, postopke, najvišjo ceno za odvoz in celo izvajalca. Do zdaj je ta možnost veljala samo za odvoz težjih vozil, predvsem avtobusov in tovornjakov, medtem ko za osebna vozila posebni pogoji niso bili določeni.

Novi zakon o cestah v določilih, ki so bila vanj vnesena na podlagi dopolnila koalicijskih strank, med drugim predvideva, da bi moral imeti izvajalec tudi za odvoz navadnih osebnih vozil najmanj dve vozili za odvoz vozil s 3500 kilogrami, najmanj eno vozilo za odvoz vozil s 7500 kilogrami in najmanj eno vozilo, namenjeno odstranjevanju vozil s 44.000 kilogrami skupne mase.

avtovleka
Žiga Živulović jr./Bobo

To je povzročilo razburjenje predvsem med obrtniki in dosedanjimi izvajalci avtovlek. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so tako opozorili, da imajo podjetja, ki opravljajo storitve avtovleke, z zavarovalnicami in avtohišami sklenjene pogodbe za odvoze okvarjenih in poškodovanih vozil, nova ureditev pa posega v že obstoječa pogodbena razmerja podjetij in delujočo prakso. Napovedali so tudi predlog za odložilni veto v državnem svetu.

Vrtovec in Hajdinjak sta se, kot so danes sporočili z infrastrukturnega ministrstva, na današnjem srečanju strinjala, da so nekatera opozorila sekcije za promet pri OZS vredna preučitve, sprejemata pa večino pomislekov glede omenjenih določil.

Minister in prvi mož Darsa ocenjujeta, da je glede na pomisleke in neodobravanje rešitev verjetno najustreznejša postopkovna opcija izglasovanje odložilnega veta in potem takojšnji nov predlog zakona. Podrobnosti naj bi dorekli prihodnji teden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje