Kje bodo sedeli poslanci: znan je sedežni red

Slovenija 09. Maj 202215:01 > 15:16 1 komentar
sedežni red DZ
Miha Orešnik/TWITTER

Začasni vodje poslanske skupine so na sestanku določili predlog dnevnega reda prve seje DZ, znan je tudi sedežni red poslancev v dvorani.

Na sestanku trenutnega predsednika DZ Igorja Zorčiča so predstavniki strank in poslancev obeh narodnih skupnosti skladno s poslovnikom določili predlog dnevnega reda prve seje DZ in sedežni red poslancev v dvorani.

O sedežnem redu so se danes po Zorčičevih besedah dogovorili hitro, poslanski skupini SDS in NSi bosta sedeli na dosedanjih mestih, v sredini Gibanje Svoboda, nato pa SD in Levica, ki prav tako ostane na svojem mestu. Kot je znano, se je v državni zbor uvrstilo 5 strank. Največ glasov je 24. aprila dobila stranka Gibanje Svoboda, v DZ bo tako sedelo 41 poslancev iz njenih vrst. Stranka SDS bo zasedla 27 sedežev, poleg njih bo še sedelo 8 poslancev iz NSi. Nasproti njih bo 7 poslancev iz vrst SD in 5 iz Levice.

Poslanci bodo prvič na svoje sedeže sedli v petek, ko jih bo nagovoril predsednik države Borut Pahor. V novem sklicu DZ bo sicer sedelo 36 poslank in 54 poslancev, le približno tretjina poslancev bo ista kot v iztekajočem se mandatu.

Preberite, kdo so novi poslanci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje