Kljub nasprotovanju zavoda za gozdove odbor DZ za krčenje javnega lovišča

Slovenija 23. Feb 202214:19 > 16:35 0 komentarjev
GAMS
Aleš Srnovšnik /Bobo

Parlamentarni odbor je kljub nasprotovanju zavoda za gozdove potrdil koalicijski predlog za razdelitev lovišča s posebnim namenom Prodi-Razor. Če bo sprememba potrjena tudi na plenarni seji, bo manjši del zemljišča, s katerim zdaj upravlja zavod, pripadlo lovski družini Ljubinj.

Odbor državnega zbora je danes potrdil koalicijski predlog sprememb zakona o divjadi in lovstvu, ki prinaša tri spremembe za lovišča s posebnim namenom (LPN). Proti so glasovali člani odbora iz opozicijskih strank SD, Levica in SAB.

Razburja samo ena sprememba

Zdaj zakon našteva 11 lovišč s posebnim namenom, po novem pa bi jih 9. Izbrisali bi štiri ter dodali dva. Dodatno bi bila navedena LPN Brdo pri Kranju in LPN Kočevsko. LPN Brdo pri Kranju je lovišče s posebnim namenom postalo po sprejemu zakona leta 2004 in v njem še ni zabeležen. LPN Kočevsko pa bi nastalo z združitvijo treh obstoječih lovišč s posebnim namenom.

Poleg treh lovišč na Kočevskem želi koalicija izbrisati še LPN Prodi-Razor, ki leži na Tolminskem. Prav to je bilo v današnji razpravi na odboru deležno največ pozornosti. Tej potezi namreč nasprotuje zavod za gozdove, ki je trenutni upravitelj LPN Prodi-Razor. Drugi dve spremembi – vpis LPN Brdo pri Kranju in LPN Kočevsko – podpirajo praktično vsi. Ustanovitev LPN Kočevsko je predlagal zavod za gozdove, ki upravlja vsa tri zemljišča na Kočevskem.

Lovska družina Ljubinj dobi 690 hektarov

Po koalicijskem predlogu bi se LPN Prodi-Razor razdelil. Zdaj obsega nekaj več kot 2500 hektarov. Večina zemljišča bi se priključila sosednjemu LPN Triglav Bled, s katerim prav tako upravlja javni zavod, namreč Triglavski narodni park. K LPN Triglav Bled naj bi se priključil tisti del zemljišča LPN Prodi Razor, ki leži v Triglavskem narodnem parku, in del, kjer se nahaja premoženje države.

Preostali del sedanjega LPN Prodi-Razor pa bi se priključil lovišču Ljubinj, ki ga upravlja lovska družina Ljubinj. Po besedah ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška gre za 690 hektarov. To zemljišče ne bi zamenjalo lastnika, bi izgubilo status lovišča posebnega pomena in njegov upravitelj ne bi bil več javni zavod.

Jože Podgoršek
Žiga Živulović jr./BOBO

Želeli tudi kočo, a je ne bodo dobili

Z ministrstva za kmetijstvo so nam odgovorili, da si je za takšno spremembo prizadevalo samo lovsko društvo Ljubinj. Željo so izrazili v okviru delovne skupine za ponovno preučitev upravičenosti delovanja lovišč s posebnim namenom, pojasnjujejo na ministrstvu.

Podgoršek se je marca tudi srečal Ljubom Podorehom iz lovske družine Ljubinj, ki mu je dejal, da želijo tudi odkupiti kočo na planini Razor. »Minister je na sestanku povedal, da zavod za gozdove za upravljanje z loviščem potrebuje navedeno lovsko kočo, zato prodaja v tem trenutku ni mogoča,« so nam odgovorili z ministrstva. Po aktualnem koalicijskem predlogu se vse koče na območju LPN Razor prenašajo v upravljanje LPN Triglav Bled oziroma Triglavskega narodnega parka.

Logar: Gre za območje velikega naravovarstvenega pomena

Status lovišča posebnega pomena predvsem narekuje, da se na opredeljenem območju z naravo gospodari skrbneje in da se tam izvajata izobraževalna ter raziskovalna dejavnost.

Vršilec dolžnosti direktorja zavoda za gozdove Janez Logar je danes v državnem zboru dejal, da mora zemljišče LPN Prodi-Razor ostati skupaj. To je po njegovem potrebno, ker se bo tako zagotovilo ohranjanje srednjegorskega in visokogorskega območja z značilnimi vrstami divjadi in zavarovanimi živalskimi vrstami. Poudaril je, da gre za območje velikega naravostvenega pomena. Če vlada meni, da je LPN Prodi-Razor premajhen, je bolje, da se ga v celoti priključi LPN Triglav Bled, je svetoval Logar.

Janez Logar
Žiga Živulovič jr./Bobo

Poslanci iz levosredinske opozicije so se danes čudili, da koalicija ni razložila, zakaj je po njenem treba LPN Prodi-Razor razdeliti. Poslanka Levice Violeta Tomić je dejala, da iz različnih koncev prihajajo informacije, da je za to lobiral vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Te informacije smo preverjali že včeraj in Krivec jih je zanikal. Dejal je, da ga nekateri s to spremembo povezujejo samo zato, ker je edini poslanec, izvoljen v Tolminu.

Podgoršek: Tako je že bilo

Podgoršek je danes dejal, da se del LPN Prodi-Razor priključuje lovišču Ljubinj, ker je tako nekoč že bilo. »To je bilo nekdaj že razdeljeno, tako kot želimo zdaj,« je dejal.

»Del LPN Prodi Razor v katastrski občini Žabče, ki meri okrog 690 ha, je bil v preteklosti odvzet lovišču Ljubinj,« so nam dodatno pojasnili na ministrstvu. »Odvzeta površina je v lasti tamkajšnje agrarne skupnosti, katere člani so tudi nekateri lovci Lovske družine Ljubinj in jim je s tem onemogočena pravica do lova na njihovih površinah. Z navedeno razdelitvijo se vzpostavi meja, ki je že obstajala v preteklosti in jo je lažje ugotoviti tudi v naravi.« so dodali.

Informacije, ki smo jih včeraj dobili od zavoda za gozdove, so drugačne. Zapisali so, da si lovska družina Ljubinj prizadeva pridobiti območje na planini Razor, ki nikoli ni pripadalo tej lovski družini. »Celotno lovišče je bilo nekoč sestavni del Triglavskega gojitvenega lovišča,« so zatrdili.

Lovišča s posebnim namenom so nastala leta 2004 s preimenovanjem gojitvenih lovišč. Pri tem so lovišča s posebnim namenom na račun sosednjih lovskih družin izgubila 8685 hektarov površin, je danes povedal Logar. »Nadaljnja prostorska krčitev lovišč s posebnim namenom je po našem prepričanju strokovno vprašljiva, saj gre v večini primerov za okoljsko občutljive predele Slovenije, ki so danes po večini varovana območja,« je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!