Kmetom dodaten denar po avgustovskih poplavah

Gospodarstvo 15. Nov 202311:11 0 komentarjev
Simbolična fotografija (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Člani odbora za spremljanje skupne kmetijske politike so potrdili uvedbo ukrepa za obnovo potenciala kmetijske proizvodnje, ki bo namenjen prizadetim v letošnjih poplavah. Sredstva bo med drugim mogoče prejeti za gradnjo in obnovo kmetijskih objektov, obnovo trajnih nasadov ter nakup mehanizacije in živali.

Ukrep, ki ga je odbor obravnaval v ponedeljek, predstavlja predlog 15. spremembe programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. Odobriti ga mora še Evropska komisija, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Upravičene naložbe v okviru ukrepa se nanašajo na gradnjo in obnovo kmetijskih objektov, trajne nasade, živali, mehanizacijo, zasebno infrastrukturo, kot so na primer dovozi, ter opremo in zemljišča, poškodovana zaradi naplavin, erozije ali nanosa zemljine zaradi plazov.

Upravičenci bodo kmetijska gospodarstva, prizadeta v popravah, ki bodo izkazala najmanj 30 odstotkov škode na predmetu podpore. Vpisana morajo biti v register kmetijskih gospodarstev, obenem pa so morala oddati zbirno vlogo.

Novi ukrep po navedbah ministrstva pomembno dopolnjuje ostale mehanizme, ki bodo na voljo prizadetim v poplavah. Kot so spomnili, je v javni obravnavi predlog zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, na podlagi katerega bodo vlagatelji lahko zaprosili za predplačilo v višini 50 odstotkov vrednosti naložbe.

Po sprejemu tega zakona vlagatelju ob zahtevku za predplačilo ne bo treba predložiti bančne garancije. Stopnja podpore bo sto odstotkov upravičenih stroškov. Objava javnega razpisa je predvidena decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!