Koalicija, ki prisega na transparentnost, skriva del koalicijske pogodbe

Slovenija 17. Sep 202306:15 13 komentarjev
Podpis koalicijske pogodbe
Borut Živulović/BOBO

Medtem ko so pretekle koalicije objavile oziroma medijem posredovale koalicijske sporazume v celoti, so sedanji vladajoči objavili le njegov programski del. Ko smo jih pred dnevi zaprosili, da nam posredujejo še del, ki določa protokol sodelovanja koalicijskih partnerjev in organiziranost vlade, pa so nam odgovorili, da so se ob podpisu sporazuma dogovorili, da bo ta del dokumenta interne narave. Ob tem se pojavlja vprašanje, kaj skriva sedanja koalicija, pa tudi dvom, da je z obljubami o transparentnem delovanju mislila resno.

Po odhodu zdravstvenega ministra in podpredsednika vlade Danijela Bešiča Loredana ter po odločitvi Levice in premierja Roberta Goloba, da bivši koordinator Levice Luka Mesec kot minister za delo ostane podpredsednik vlade, smo želeli preveriti, kaj o kadrovanju na mesto podpredsednika vlade piše v koalicijskem sporazumu. Ker pa so sedanji vladajoči objavili le programski del koalicijske pogodbe, smo premierjev kabinet zaprosili, da nam posreduje celoten dokument, torej tudi del, ki določa protokol sodelovanja koalicijskih partnerjev in organiziranost vlade.

A smo dobili odgovor, da so se koalicijski partnerji ob podpisu sporazuma dogovorili, da je ta del interne narave. “Zato očitno tudi ni bil objavljen in vam ga ne moremo posredovati,” je navedla skrbnica koalicijske pogodbe, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper.

Tak odgovor je nedvomno presenetljiv, saj so pretekle koalicije – od Drnovškovih do Pahorjeve, Cerarjeve, Šarčeve in tudi vse tri Janševe – medijem posredovale oziroma objavile koalicijske sporazume v celoti.

Koalicija
Borut Živulovič/BOBO

Vesna Vuković in koalicijski partnerji glede tajnosti enotni

Očitno pa je prošnja N1, da nam posredujejo celotni dokument, sedanje vladajoče vznemirila. O tem je namreč po naših informacijah beseda tekla tudi na sestanku vodilnih predstavnikov koalicije pri premierju Robertu Golobu pred sejo vlade prejšnji teden. Kot smo izvedeli, naj bi generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković navzoče obvestila o naši prošnji in vztrajala, da se nam neobjavljenega dela pogodbe ne posreduje. Vsi ostali udeleženci sestanka iz vrst Gibanja Svobode, SD in Levice naj bi ji pritrdili.

Ali naše informacije o razpravi pri premierju Golobu držijo, smo vprašali Vesno Vuković. Odgovorila nam je, da so sestanki pri predsedniku vlade interne narave in njihove vsebine ne bo komentirala. Ob tem je dodala, da imamo “zlonamerne informatorje”.

Kdo je torej ob podpisu koalicijskega sporazuma predlagal, da je del tega dokumenta interne narave, in zakaj so se koalicijski partnerji s tem strinjali, smo vprašali vse tri vladne stranke. Med drugim nas je zanimalo, ali v “tajnem delu” prepoznajo karkoli takšnega, da javnost ne bi smela izvedeti. Zastavili smo jim tudi vprašanje, ali je skrivanje dela koalicijskega sporazuma po njihovi oceni v skladu z eno ključnih obljub sedanje koalicije, da bo delovala transparentno.

Vesna Vuković
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vse tri stranke smo še zaprosili, da nam posredujejo celotno besedilo koalicijske pogodbe. Nobena od njih tega ni storila.

Obljubljene odgovore Gibanja Svoboda smo čakali zaman

V Levici so nam odgovorili, da “očitek o skrivanju in netransparentnosti ne drži”. To so utemeljili z besedami, da so “protokol o sodelovanju, ki je del koalicijske pogodbe in določa sodelovanje koalicijskih strank v vladi, ob podpisu koalicijske pogodbe podrobno predstavili javnosti in medijem”. Pri tem so se sklicevali na članka Slovenske tiskovne agencije (STA) in Multimedijskega centra (MMC) javne radiotelevizije, ki sta sicer identična, saj je MMC objavil članek STA. A sta bila oba objavljena šest dni pred podpisom koalicijske pogodbe. V Levici pa niso pojasnili, zakaj protokol o sodelovanju ni objavljen oziroma nam ga ne želijo posredovati, če so ga torej v preteklosti že “podrobno predstavili javnosti in medijem”.

Navedli pa so, da se jim zdi pomembno, “da se jasno in transparentno komunicira politična stališča, vsebino medsebojnih dogovorov in politike vsakokratne vladne koalicije, medtem ko načini, kako potekajo usklajevanja in sestanki, niso bistveni”.

Medtem ko v Levici niso odgovorili na naše vprašanje, ali so tajnost dela koalicijske pogodbe ob njenem podpisovanju predlagali oni, so v SD predlagateljstvo zanikali. “Socialni demokrati nismo dali pobude za zapiranje koalicijskega sporazuma v kateremkoli delu. V prvi vrsti nam je pomembno, da se partnerski odnos v dejanjih, ne na papirju in besedah, gradi na zaupanju in sodelovanju. Le na ta način je in bo mogoče uresničevati programske zaveze, ki smo jih koalicijski partnerji dali ljudem,” so navedli v SD.

Ob tem so izpostavili, da jih bolj kot vse drugo zanimajo rezultati, do katerih je mogoče priti zgolj s sodelovanjem in zaupanjem med partnerji. “Če z odgovorom glede dela sporazuma, ki govori o protokolu sodelovanja, niste zadovoljni in želite dodatna pojasnila, predlagamo, da se obrnete na največjo koalicijsko stranko, iz katere prihaja prvi minister in s tem prvi skrbnik sporazuma,” so nas na Gibanje Svoboda usmerili Socialni demokrati.

Iz največje vladne stranke pa so nam pred dobrim tednom dni sporočili, da bodo odgovore na naša vprašanja poslali ta teden. A smo jih čakali zaman …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje