Kogovšek Šalamon se nasmiha izvolitev, “Bog se usmili Slovenije,” pravi Janša

Slovenija 27. Okt 202204:39 20 komentarjev
Neža Kogovšek Šalamon
Borut Živulović/Bobo

Poslanci bodo danes odločali o več kadrovskih predlogih predsednika republike Boruta Pahorja. Medtem ko se Neži Kogovšek Šalamon obeta izvolitev za ustavno sodnico in obstaja tudi velika verjetnost, da bo Primož Dolenc dobil dovolj glasov za vrnitev na mesto viceguvernerja Banke Slovenije, se zdi razplet glasovanja za sodnika na Sodišču EU bolj negotov.

Poslanci bodo danes odločali o več kadrovskih predlogih, ki jih je v državni zbor poslal predsednik republike Borut Pahor. Glasovanja bodo tajna, kandidati pa za izvolitev potrebujejo najmanj 46 poslanskih glasov. Za ustavno sodnico je Pahor po pogovoru z vodji poslanskih skupin predlagal Nežo Kogovšek Šalamon. Da bo izvoljena za naslednico Marijana Pavčnika, ki konec leta zapušča ustavno sodišče, tako rekoč ni dvomov. Koalicijske stranke, ki imajo v državnem zboru skupaj 53 poslancev, jo namreč odločno podpirajo. Kot poudarjajo, se je Kogovšek Šalamon tako v času, ko je bila direktorica Mirovnega inštituta, kot na sedanjem mestu vodje oddelka za ugotavljanje diskriminacije pri zagovorniku načela enakosti vztrajno zavzemala za varstvo človekovih pravic, predvsem ranljivih skupin. Izpostavljajo tudi njeno delo v Evropski komisiji za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) pri Svetu Evrope.

Glasov opozicijskih poslancev pa Kogovšek Šalamon ne more pričakovati. Čeprav bodo po besedah Jelke Godec v poslanski skupini SDS končno odločitev, kako bodo glasovali o kadrovskih predlogih predsednika republike, sprejeli danes, je namreč jasno, da si nekdanje direktorice Mirovnega inštituta na mestu ustavne sodnice nikakor ne želijo. Prvak SDS Janez Janša jo je na Twitterju označil kot “aktivistko Soroševega instituta”, predlog za njeno izvolitev pa pospremil z besedami: “Bog se usmili Slovenije.”

Tudi na seji parlamentarne mandatno-volilne komisije so poslanci SDS Pahorju zaradi tega predloga namenili kar nekaj ostrih besed, češ da je skrajno problematično, da predsednik republike tik pred iztekom mandata predlaga kandidatko za ustavno sodišče. Poslanec največje opozicijske stranke Danijel Krivec pa je izrazil bojazen, da bo ustavno sodišče, ki je že zdaj v svoji “nazorski usmeritvi precej levo usmerjeno”, po morebitnem prihodu Kogovšek Šalamon “pretiran poudarek namenjalo pravicam migrantov, ne pa pravicam naših državljanov”.

Prav tako si Kogovšek Šalamon ne more obetati glasov poslancev NSi, saj bi po besedah Jožefa Horvata njena izvolitev dodatno prispevala “k svetovnonazorski neuravnoteženosti ustavnega sodišča”.

Malo verjetno je tudi, da bi poslanci NSi danes podprli kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije Primoža Dolenca, da v SDS njegovemu imenovanju odločno nasprotujejo, pa po nastopu Danijela Krivca na seji mandatno-volilne komisije pred tednom dni ni nobenega dvoma. “Gospod Dolenc je toliko časa na banki, pa nobene stvari v smislu odprave nekih pomanjkljivosti oziroma celo nezakonitosti do zdaj ni uredil. Z naše strani zagotovo ne bo podpore temu kandidatu,” je poudaril Krivec. Ob tem je izpostavil, da Dolenca v času Šarčeve vlade, ko je neuspešno kandidiral za guvernerja Banke Slovenije, tudi nekateri poslanci, ki so sedaj v koaliciji, niso podprli. Tokrat je sicer v vseh treh vladnih strankah mogoče slišati, da bodo njihovi poslanci glasovali za Dolenca.

Primož Dolenc
Borut Živulović/BOBO

Bolj negotov je razplet glasovanja za kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije (EU) v Luksemburgu. Ker posvet vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike ni dal jasnega odgovora, komu se v državnem zboru obeta dovolj glasov za to mesto, je Pahor v parlament poslal dve imeni: Marka Ilešiča, ki je že od leta 2004 sodnik na tem sodišču, in Jureta Vidmarja, rednega profesorja mednarodnega prava v Maastrichtu. Če nihče od njiju v prvem krogu tajnega glasovanja ne bo dobil 46 poslanskih glasov, se bo v drugi krog uvrstil kandidat z boljšim rezultatom.

Ilešiča je Pahor v ponovno imenovanje za sodnika na Sodišču EU predlagal že v prejšnjem mandatu državnega zbora, a je tedaj zbral devet glasov premalo – zanj je glasovalo le 37 poslancev. Tudi o Juretu Vidmarju je državni zbor odločal že v prejšnjem mandatu, ko se je potegoval za sodniško mesto na Splošnem sodišču EU. Potem ko je v prvem krogu glasovanja iz tekme izločil protikandidatko Nino Savin Bossiere, pa v drugem krogu tudi njemu ni uspelo – dobil je 40 poslanskih glasov.

V Gibanju Svoboda poudarjajo, da bodo vsi njihovi poslanci danes obkrožili Ilešiča. Njegovi ponovni izvolitvi so v glavnem naklonjeni tudi poslanci SD, medtem ko v Levici razmišljajo, da bi bil čas, da pride po skoraj dveh Ilešičevih desetletjih na Sodišču EU do “osvežitve”. Dokončno naj bi se sicer poslanci Levice odločili pred današnjim glasovanjem. Po naših informacijah pa lahko Ilešič kakšen glas pričakuje iz opozicijske Nove Slovenije, ne pa tudi iz SDS. Danijel Krivec je na seji mandatno-volilne komisije sicer poudaril, da bi mu “v strokovnem smislu težko karkoli očitali”, da pa njegovo nenehno ponavljanje mandatov “s higienskega vidika ni najboljše”. Obnovil je tudi očitke, da se je Ilešič v preteklosti vpletal v izbiro sodnikov na Splošnem sodišču EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje